NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Umiruckanje, kršuckanje i...

Mnogo je primjera kako aktuelna vlast crnogorska objašnjava da je, zapravo, umiruckanje većine građana, pravi uspjeh posvećene im vlasti. Prosječna plata je 485 eura, prosječna penzija 250, potrošačka korpa 780 eura
3 komentar(a)
siromaštvo, Foto: Shutterstock
siromaštvo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.10.2015. 07:53h

Ima stara priča o tome da su pitali jednoga popa umire li se mnogo u selu, a on odgovorio: „Pa, umirucka se“. Ne prođe mnogo, popu umrije popadija, a on na opet postavljeno pitanje umire li se mnogo u selu, ožalošćen i očajan izjavi : „Ne pitaj, pomrije cijelo selo“.

Mnogo je primjera kako aktuelna vlast crnogorska objašnjava da je, zapravo, umiruckanje većine građana, pravi uspjeh posvećene im vlasti. Prosječna plata je 485 eura, prosječna penzija 250, potrošačka korpa 780 eura. Naravno, desetine hiljada onih koji nemaju posao ne učestvuje u primanju prosječne plate. Time su oslobođeni brige o vrijednosti potrošačke korpe i glavobolje kako premostiti razliku.

Povremeno, pak, u novinama osvane vijest, preuzeta od izvjesne svjetske finansijske agencije, da je iz Crne Gore od 2001. godine iznešeno preko 6 milijardi dolara. Oko četiri prosječna državna budžeta. Takav podvig se mogao postići samo dugogodišnjim doslednjim ekonomskim konceptom čiji je rezultat jedva preživljavanje (živuckanje, tj. umiruckanje) skoro polovine stanovništva Crne Gore. Ali, ova tema za vlast nije aktuelna. Važno je da Crna Gora dobije pozivnicu za NATO. A onda ćemo brže i lakše u Evropsku uniju, sa svojim prosječnim platama, penzijama, minusima za svaku potrošačku korpu, nezaposlenim građanima (zvanični su podaci o broju nezaposlenih optimistični, nezvanični su stravični, bolje ćutati - do Pozivnice), unijevši tamo ekološke crne tačke i, naravno, organizovani kriminal i korupciju.

Građani Crne Gore, kad god pokušaju, pojedinačno ili masovno, da protestima skrenu pažnju na nepodnošljiv život i ubrzano propadanje, nezakonitosti i kršenje Ustava, dobiju ozbiljno upozorenje od strane vlasti da time ugrožavaju ustavni poredak. Onda oni koji već četvrt vijeka osiguravaju ekonomsko, socijalno i moralno propadanje pojedinaca, porodica i cijele zajednice u Crnoj Gori, pošalju policiju, specijalce, a izgleda i honorarno angažovane kriminalce, da zaštite državu od građana. Postoji, i to prilična, razlika u poimanju države i njene zaštite kod većine građana, naspram malog broja onih na vlasti. I tako do sledeće izborne runde.

Kršenje Ustava i brojnih zakona postaje zvanična politička disciplina. Kandidatura za treći predsjednički mandat, prolazi uz blagoslov najviših pravosudnih instanci. Mahinacije tokom izbora, kojima se krši Ustav. Dokazi prekrajanja rezultata izbora, tj. slobodne volje građana, anesteziraju se beskonačnim istragama i farsičnim presudama.

Najnovija paradoksalna izjava ministra R. Konjevića, da je političke korupcije, kojom je mijenjana izborna volja građana, nesumnjivo bilo u Budvi (nije pominjao Nikšić, Podgoricu, H. Novi..), ali da se ne može dozvoliti da se to isto radi na državnom nivou, javno je priznanje. Sva sredstva su dozvoljena, a i u upotrebi su, da se vlast sačuva. A taj je mladi čovjek pravnik! Kako može kršenje Ustava i zakona na lokalnom nivou da se zanemari, ali je važno da se na državnom to ne dešava?! Na lokalnom se nivou Ustav kršucka, pa može nekako da se progleda kroz prste... Koalicija DPS - SDP, po izjavi ministra Konjevića, više ne postoji na državnom nivou, te je, samim tim, u ovakvom sastavu Vlada tehnička. Isto saopštava i predsjednik Skupštine. I nikome ništa. Takvu tehničku vladu nije izabrao, ni potvrdio, parlament. Ali, sve do dobijanja pozivnice za NATO, SDP neće tražiti postavljanje pitanja povjerenja takvoj Vladi. Pošteno! Staviti moratorijum na Ustav jedne države, do pozivnice.

To je suspendovanje Ustava, ili nije? Ili i to smatramo kršuskanjem Ustava. Pa nema potrebe da glavoboljimo zbog toga. Zato se Ustav štiti policijskom akcijom na mirnim demonstracijama. I g. ministar tu nema dileme. Policija je djelovala u cilju zaštite ustavnog poretka. Navedeni brojni primjeri političke korupcije su samo nevino kršuckanje Ustava. Stalno opstruiranje slobodnih izbora i poigravanje sa građanima i njihovom izbornom voljom ne ugrožava državu i ustavni poredak, po g. Ministru. Da li su zahtjevi za smjenu Vlade opasnost po državu i Ustav? Vlade, kojoj u dužem periodu ne prolaze mnogi zakoni koje predlaže, koja više ne proizilazi iz predizborne koalicije DPS - SDP i tako ostvarene parlamentarne većine. Vlada više nema većinu u Skupštini. Samo, ta se situacija ne smatra ugrožavanjem ustavnog poretka. Nekima može biti da kršuckaju Ustav, drugima pripada da živuckaju i umiruckaju.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")