USPUTNI ZAPISI

Tople slike sa sjevera

Slike nasložene. Ibro vadi jednu po jednu; pokazuje svoja platna s kojih trepere boje rasplamsalog crnogorskog sjevera
120 pregleda 1 komentar(a)
Ibro Kurpejović, Pogled kroz prozor (Novine)
Ibro Kurpejović, Pogled kroz prozor (Novine)
Ažurirano: 12.10.2015. 07:56h

S prijateljima, Beljom Tahirovićem i Salkom Luboderom, idem onomad uz Bandžovo Brdo, prema ateljeu slikara Ibrahima Kurpejovića.

Divan pogled na Rožaje, đe gajtani zelenkasti Ibar; i veli rožajski poeta Enver Muratović: “Ispod mosta nekud ode / Ode nekud ispod mosta…”

Slike nasložene. Ibro vadi jednu po jednu; pokazuje svoja platna s kojih trepere boje rasplamsalog crnogorskog sjevera.

U novoj pejzažnoj seriji, Kurpejović uvodi elemente nacionalnog folklora; oni su bojom i strukturom - kako kaže istoričarka umjetnosti Draginja Kujović - osnova njegovih slika. Kompozicija je definisana bojenom površinom i potezom; slikar je postigao ravnotežu u novoj seriji ulja na platnu i potvrdio vlastiti identitet između stvarnog, realnog i nestvarnog, apstraktnog svijeta slike…

Vjeran svom stilu

Ibrahim Kurpejović (Rožaje, 1960), Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu. Učesnik je više međunarodnih slikarskih kolonija. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, Sandžačkog udruženja likovnih umjetnika i Likovnog kluba Kula iz Rožaja. Dobitnik je niza nagrada za slikarstvo.

Nije nimalo slučajno što se na Ibrovim platnima, slaganjem boje do boje, izdvajaju crvena i plava. Zavičaj, kao i mrtva priroda, naglašava Ana Sindik, jesu teme koliko pristupačne, toliko i više nego stroge i teško obradive… Apstrahujući tematizaciju putem vještog raspoređivanja stvari, Ibrahim Kurpejović skalpira narativnost upravljajući se isključivo dominantnim planovima bez ostatka i igre pozadina. Ovaj slikar - zapaža Sindikova - ima poštovanja prema boji, prije svega bojom se ne rasipajući…

Na svojim platnima Ibro vidi i sebe.

- Ono što vidite na mojim radovima je moj portret. Zapisi i skice koji lete u glavi. Čak sam pokušao naći simboliku dovođenjem umjetnosti u moje snove - dijagnosticira Kurpejović. - U manjim sredinama, takođe, treba biti dovoljno hrabar i ostati vjeran svom stilu i kada osjetite pritisak da promijenite, da podlegnete utisku većine ili laičke publike. Umjetnost treba da je u stanju da intelektualizuje i emocionalni osjećaj i da se moj duh može vinuti daleko izvan ograničenja mog svakodnevnog postojanja. Mislim da mnoštvo “djela” treba da igra u životima kreativnih ljudi…

Prožimanje svakodnevnog života

Mutno i nisko jesenje nebo, bješe se naslonilo na Bandžovo Brdo. Već se brišu oštre ivice stvari i sve se rastače, rasplinjava u mrak. Prve svjetiljke žućkasto trepere. A u Ibrovom ateljeu, topli pejzaži rožajski.

- Ako samo analiziramo trenutno ljudsko stanje, pa i moje, u kontekstu svih brzih promjena u modernom tempu života, umjetnost daje sposobnost da artikulira apstraktne misli. Ona prožima svaki aspekt našeg svakodnevnog života - priča Ibro. - Kroz slikarsko stvaralaštvo, kao na rendgen snimku, vidimo intelektualni nivo umjetnika, njegovo znanje i razumijevanje umjetnosti, njegova putovanja, pročitane knjige... Krajem oktobra i tokom novembra, Ibrahim Kurpejović će predstaviti svoje najnovije radove u Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši i Pljevljima. - Projekat se realizuje - veli slikar Ibro - zahvaljujući Ministarstvu kulture Crne Gore.

Autor je novinar i pisac

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")