STAV

Između staračkog i vječnog doma

143 pregleda 0 komentar(a)
majka i sin, starački dom, Foto: Boredpanda.com
majka i sin, starački dom, Foto: Boredpanda.com
Ažurirano: 23.11.2018. 09:15h

„Najgnusnija, ali najčešće i najstarija nezahvalnost je nezahvalnost djece prema roditeljima.“ (Onore de Balzak)

Prema popisu iz 2011. godine, u opštini Nikšić je oko 20 % stanovnika bilo starije od 60 godina, a danas je taj procenat znatno veći.

U crnogorskom društvu, koje ubrzano stari, nameće se potreba za smještajnim kapacitetima za stare i nemoćne osobe i svim servisima, koji bi njihov život učinili podnošljivim, osobito za one koji žive sami. Stare osobe muče usamljenost, siromaštvo, nedostatak brige, uključujući i zlostavljanje od strane srodnika, loše zdravstveno stanje i mnogo toga što starost i loša socioekonomska situacija sa sobom donose, a porodica i društvo neće ili ne mogu da neutrališu.

U Strategiji razvoja sistema socijalne zaštite starih lica u Crnoj Gori 2013-2017, planirana je izgradnja Doma za stare u Nikšiću, a početkom aprila 2015. godine Vlada je dala saglasnost da se vojni objekti pod Trebjesom rekonstruišu u Dom starih.

U decembru 2015. godine tadašnja ministarka, Zorica Kovačević, u Nikšiću je najavila da će do 01. aprila 2016. biti raspisan tender za izgradnju Doma starih, kako bi radovi krenuli početkom ljeta, te da je obezbijeđen veliki dio sredstava. Spomenula je brojke od 104 korisnika i 40 zaposlenih radnika. U društvu tadašnjeg premijera, obišla je lokaciju pod Trebjesom.

Prilikom otvaranja Dnevnog boravka za stare na Duklu, 10. februara 2016, ministarka Kovačević i gradonačelnik Grbović su potvrdili raspisivanje tendera za Dom starih u aprilu 2016, dok je na istom mjestu, tadašnji ministar finansija, Radoje Žugić, izjavio: “Riječ je o opštini koja je krenula krupnim korakom naprijed i odlično prati sve Vladine programe, prije svega iz ekonomske politike, što je najvažnije za stvaranje boljeg kvaliteta života”. Ovo je primjer kako predstavnici vlasti, u izbornim godinama, koriste svaku prilika za hvalospjeve, neistine i prazna obećanja.

U februaru 2017, tadašnji ministar evropskih poslova, Andrija Pejović, saopštio je da je za nikšićki Dom starih Njemačka već obezbijedila milion eura, te da će on “u Vladi učiniti sve da od Francuske dobiju još dva miliona. (vijesti.me) Vjerovatno su ti milioni “podnijeli ostavku”?!

Na dan ponovnog izbora za predsjednika opštine Nikšić, 03. aprila 2017, gospodin Grbović je po n-ti put najavio izgradnju Doma za stare za 200 korisnika, koji će uposliti 200 radnika (onogošt.me). Na svakog stanara po jedan radnik - na zadovoljstvo jednih i drugih?!

U septembru 2017. za “Vijesti” je izjavio da je “Evropski regionalni fond obezbijedio donaciju u iznosu od 3,5 miliona eura,” uz napomenu da će “tender biti raspisan za mjesec dana”. Kapacitet Doma 206 korisnika, sa 80 radnika. Broj radnika je u opadanju, dok ne spadne na ministarkinih 40.

Početkom 2018. pričalo se o tenderu i “luksuznim” sadržajima budućeg Doma za stare, dok je gospodin Grbović, na svečanoj sjednici Skupštine Opštine, 18. septembra, izjavio da je dobijena donacija od 3,7 miliona eura.

Godine prolaze, zainteresovanih za Dom starih u Nikšiću sve je više, ali Doma nema. Nedavno je TV Vijesti objavila informaciju, dobijenu sa nižeg opštinskog nivoa, da će tender uskoro. Možda se dogodi da objekat, (ili jedan paviljon), bude svečano otvoren u toku izborne 2020. godine? Možda!

“Više smo se trudili da pomognemo ljudima da dožive starost, nego da uživaju u njoj” (Frank Hovard Clark, američki scenarista)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")