STAV

Po ugledu na EU i SAD

Zašto da ispadnemo nehumani i nezainteresovani za ovaj veliki evropski problem, ako možemo da se uključimo u akciju zbrinjavanja izbjeglica po receptu SAD i EU.
0 komentar(a)
izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2015. 08:51h

Izbjeglička kriza potresa Evropu. Kolone nevoljnika, djeca u naručju, nepokretni u kolicima, kampovi po parkovima Beograda, sukobi sa vojskom i policijom u Makedoniji i Mađarskoj... do srdačnog dočeka u Austriji i Njemačkoj - slike su koje gledamo na TV ekranima. Uskoro stižu i ranjeni.

Problemu sirijskih izbjeglica Evropa pristupa sporo i bezvoljno, kao da je zaboravila šta je humanost?! Dok Srbija stenje pod teretom izbjegličke krize, zbrinjavajući na desetine hiljada nevoljnika u tranzitu, države EU pristaju ili ne pristaju na kvote. EU bi najradije sve izbjeglice zadržala na Balkanu, kao da Balkan nije Evropa. Mađarska dežura na vratima EU, primjenjujući sva sredstva prinude da zaustavi izbjeglice, koje prema riječima premijera Orbana „prijete hrišćanskim korijenima Evrope“.

Izbjeglice ne žele da ostanu u siromašnim državama Zapadnog Balkana, već odlaze tamo gdje će moći da zatraže azil i sebi stvore novi dom. Nije nemoguće da ih mađarski bedemi skrenu prema Republici Hrvatskoj BiH i Crnoj Gori, koje bi se u tranzitu morale pobrinuti o njima.

Crna Gora se ne priprema za takav scenario, dok je Republika Hrvatska bila spremna, što se pokazalo ovih dana. Crnogorski zvaničnici se sporadično izjašnjavaju o izbjegličkoj krizi, kao da smo zaboravili dva velika talasa izbjeglica krajem XX vijeka, čime se hvalimo pred svijetom. Od tada do danas postali smo drugačiji, manje osjetljivi na tuđu nevolju a više lakomi.

Izbjeglice iz BiH i Hrvatske ne mogu da zaborave sve nepravde doživljene kroz gostoprimstvo u Crnoj Gori, od ogovaranja, „ljubomore“ na namirnice UNHCR-a, lošeg ili nikakvog smještaja, do podjele izbjegličkih paketa po preduzećima i ustanovama. Uzimali su ono što su donatori davali, pričajući priču da je pomoć namijenjena svim građanima Crne Gore, dok su se pojedini, za ličnu korist, bavili trgovinom prehrambenih i higijenskih artikala.

Ako će naši prijatelji iz SAD, koji su djelimično skrivili izbjegličku krizu, primiti samo 10.000 izbjeglica, proporcionalno broju stanovnika mi možemo da primimo 20. Ako je premijer Kameron obećao da će Velika Britanija u toku 5 godina primiti 20.000, ni Crnoj Gori nije problem da u toku 5 godina primi 200 izbjeglica.

Zašto da ispadnemo nehumani i nezainteresovani za ovaj veliki evropski problem, ako možemo da se uključimo u akciju zbrinjavanja izbjeglica po receptu SAD i EU. Na prijatelje se treba ugledati!

Poznavaoci prilika na Bliskom istoku kažu da su bogati iz Sirije avionima pošli na Zapad, srednji sloj se pokrenuo preko Sredozemlja, a najsiromašniji će stići narednih godina.

Možda je već Crna Gora primila ljude iz prvog talasa i time, za sada, ispunila evropsku kvotu, jer mi smo uvijek „primjer u regionu“, a ćutimo iz skromnosti? Dobro je ako se pojavio neki investitor iz Sirije ili Iraka, ili smo ugostili nekog ko već posjeduje crnogorski pasoš? Sopstvene sirotinje i naših azilanata po zemljama EU imamo dovoljno!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")