STAV

Jedan neostvareni san

"Da li je moguće da nam se to dešava, kako smo to dozvolili? Iskreno, nije mi jasno. Ali mi se nakon toga (svega) samo kaza kako smo onda olako odbacili 700 miliona investicija u firmu za čiju se cjelokupnu imovinu moglo dobiti jedva 14 miliona eura kod domaće banke"
62 pregleda 4 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.09.2015. 08:23h

Domaći mediji proteklih dana izvještavali su naširoko kako je založena imovina Kombinata aluminijuma kod jedne lokalne banke a da bi se obezvijedio novac kojim je sadašnji vlasnik otkupio tu istu imovinu plaćanjem posljednje rate, godinu dana nakon formalnog preuzimanja KAP-a od strane firme Uniprom.

Ipak, niko nije postavio pitanje zašto njemačkoj kompaniji HGL, odnosno njenim predstavnicima koji su bili zainteresovani za kupovinu, ili bolje reći preuzimanje KAP-a i koji su poslali ponudu na prvom tenderu, nije omogućeno da, na sličan način, investiraju ogroman novac u KAP. Jer, ako je dozvoljeno da se imovina KAP-a založi za kredit od 14 miliona eura valjda je mogla i za 700 miliona eura, koliko su obećavali Nijemci za investicije. Tender je propao, a ponuda, mada od svega nekoliko hiljada eura, je proglašena neozbiljnom od onih koji su odlučivali na tenderu. HGL-ovi predstavnici su i bukvalno proglašeni prevarantima, a sama firma HGL je označena kao bakrotirana i pred gašenjem. Obećanja Nijemaca da će investirati 550 miliona eura u KAP plus 150 miliona eura u hidroelektranu nisu ništa pomogla, čak su dodatno potspješila sumnje domaćih eksperata, zaduženih za prodaju firmi (privatizaciju) a čiji su rezultati vidljivi tokom posljednjih dvadesetak godina. Sjećam se, jedno od pitanja je bilo i: ''Kako će oni uložiti 700 miliona kad nemaju ni milion da ponude za KAP?'' Nijemci su tvrdili da sigurno mogu obezbijediti taj novac, nakon preuzimanja KAP-a, tako što će kao vlasnici KAP-a dobiti dugoročni zajam od velikih investicionih fondova i jedne njemačke banke a na osnovu ponuđenih projekata i budućih investicija u KAP i hidroelektranu. Jer, imovina KAP-a sama za sebe sigurno ne vrijedi ni dio te sume, ali investicioni projekti koji obezbjeđuju da KAP u budućnosti, a nakon završenih investicija, ostvaruje više o pola milijarde dolara/eura prihoda godišnje od izvoza itekako zavređuje obećanih 700 miliona. Šta više, tvrdili su da to uopšte za njemačke prilike nije veliki novac i da slični projekti u Aziji i Africi mogu da ''povuku'' više milijardi eura od tih istih fondova i banke. Rekli su i da se bankrotirane firme kupuju za 1 euro (ne nekoliko hiljada, koliko su bili spremni da ponude) i da im ne pada na pamet da plate ni milion, a kamo li 20+ miliona za firmu koja je opljačkana, iscijeđena i na kraju uništena - bankrot. Napokon, tvrdili su da su već tada, dakle kada su bili na pregovorima sa predstavnicima Vlade i Ministarsta ekonomije u Podgorici (jul 2013), donijeli bankarsku garanciju od 250 miliona eura za investicije (prva rata) ali im niko nije tražio (?!) što im je bilo jako čudno, a ni oni onda, rekoše, nisu bili voljni da je pokazuju bez pitanja.

Bilo kako bilo, Nijemci nisu uspjeli da ubijede Vladu Crne Gore da su ozbiljni investitori i da mogu da obezbijede toliki novac, a kada su javno proglašeni za neozbiljne kandidate, nakon prvog tendera, odustali su od KAP-a. Ono što je moglo da se uradi, i šteta što nije, jeste da se pruži prilika Nijemcima, recimo godinu dana, dakle isto kao sadašnjem vlasniku, pa da se za slučaj da ne obezbijede garancije za 700 miliona i ne počnu da investiraju, ugovor raskine i uradi isto ovo što je urađeno za protekih godinu dana, tj. da se KAP ponudi/proda domaćoj firmi. Ništa se posebno ne bi izgubilo, nakon svih gubitaka i propadanja, ali bi makar bili sigurni da drugog rješenja nije bilo i da je sadašnje stanje i status jedina opcija. Ovako, uvijek će ostati makar tračak sumnje da je u KAP i u hidrelektranu neko zaista htio i mogao da investira 700 miliona eura.

Proteklih dana, a i mjeseci, svjedoci smo kako pojedini turistički radnici optužuju dio vladajuće koalicije za tjeranje inostranih investitora i štetu koja dostiže milijardu eura. Zašto se neko od tih dušebrižnika i vječitih zaljubljenika u Crnu Goru ne sjeti da pita zašto otjeraste ove Nijemce, zašto im ne dadoste šansu?

Baš bih volio da znam po čemu su ti strani investitori u turizam, kojima ne daju da investiraju, sigurniji i povoljniji kada su investicije u pitanju od investicija koje su bili obećali predstavnici HGL-a? I novac za investicije u turizam obezbijediće se tako što će biti ponuđen projekat investicionim bankama i fondovima za atraktivnu lokaciju, niko neće svoj, gotov novac uložiti u te investicije. Uostalom, svjedoci smo tokom proteklih privatizacija, u većini slučajeva, i u turizam i u industriju, da je upravo tako i bilo. U suprotnom, valjda ne bi davali garancije od 170 miliona eura, kao za KAP, a za koje je rizik preuzimanja, odnosno padanja na teret države, bio 100 odsto (a na šta sam i lično upozorio predstavnike Vlade i Skupštine). A ni do danas nisu mogli da se dogovore i izračunaju koliko je ukupno KAP ''štetovao'' državu Crnu Goru, da li 500, 600 ili čitavih 800 miliona eura. Samo KAP, a gdje su Željezara, Rudnici (i jedni i drugi), a tek Solana. Tuga. Solana je možda najdrastičniji i najslikovitiji primjer nebrige, propasti, haosa i samouništenja. Uz neizbježno pitanje: da li je moguće da nam se to dešava, kako smo to dozvolili? Iskreno, nije mi jasno. Ali mi se nakon toga (svega) samo kaza kako smo onda olako odbacili 700 miliona investicija u firmu za čiju se cjelokupnu imovinu moglo dobiti jedva 14 miliona eura kod domaće banke. Ali šta je bilo bilo je, pa neka je sa srećom, makar i toliko.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")