KOSMOS ISPOD SAČA

Cvijeće DPS-a

Nedavno smo bili svjedoci jedne slične porodične priče, dirljive scene u kojoj otac ćuti dok ćerka odlazi u tamnicu. Prinošenje žrtve zarad višeg cilja. Sve za partiju, fotelje nizašta!
89 komentar(a)
Cetinje izbori, Foto: Vesko Belojević
Cetinje izbori, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.08.2015. 09:10h

Hitler i njegova ekipa pravili su kampove u kojima će se pariti najbolje i najzdravije žene sa pametnim i fizički zdravim muškarcima. Smatrali su da će ta djeca biti pravi Arijevci, glavni stub i osnova Rajha. Nije im pošlo za rukom da stvore idealnu omladinu, previše su ih Saveznici ometali u poslu. Srećom po cijeli svijet da su im osujetili plan.

U Crnoj Gori, stasao je partijski podmladak. Kako i neće kad je partija pred sobom imala brisan prostor od punih dvadeset i pet godina. Beba začeta sad već daleke 1989. godine sada ima nekih dvadeset i šest godina i spremna je za djelovanje. Ljuljana u kolijevci partije, izolovana od otrovnih uticaja kritike i zlonamjernika koji pljuju vlast, odnosno mrze državu Crnu Goru, dvadesetšestogodišnja beba je spremna da djeluje. Čuvajući prije svega radno mjesto koje je baš nju godinama čekalo, brani svoje roditelje, partiju i čuva državu koja je postala obična paravan firma jedne partije. Takav nam treba - tako nam i treba!

Bezosjećajni i beskrupulozni u „raskrinkavanju državnih neprijatelja“, stasale bebe spremne su na uperen prst da zasipaju drvljem i kamenjem onoga ko misli drugačije i da svim silama brane člana partije koji je okrivljen za nešto. Nije bitno za što je okrivljen, treba ga braniti, jer braneći njega, brane sebe, svoju porodicu, bankovne račune i stanove, odnosno Crnu Goru koju nose u svom beskrupuloznom srcu. Veliko je njihovo srce, u njega stane cijela Crna Gora, ali u tom srcu nema mjesta za njihove neistomišljenike.

Da je riječ o ispranim mozgovima moglo bi im se i oprostiti, ali je posrijedi nešto drugo. Puki interes, lažno rodoljublje i patriotizam koji već dobija obrise nacionalizma. Mozak radi u smjeru profita i čuvanja pozicija. „Država, to je on, a ako padne on, što će bit' sa nama?“, plaše se domino efekta, i zato je država Crna Gora postala privatna firma sa omladinom u prvim borbenim redovima. Izašli iz partijske rerne, savršeno i dugo pečen kadar, iz provjerene familije, programiranog mozga. Đeca dece komunizma, cvijeće DPS-a.

Kad su Njemci zarobili ruskog poručnika Jakova, nudili su razmjenu njegovom ocu Staljinu, da pusti zauzvrat federmaršala Fon Paulusa. Staljin je tad rekao da ne daje federmaršala za običnog poručnika. Njegov sin izvršio je samoubistvo tako što se bacio na žicu pod naponom kojom je ograđen logor u kom je bio zatočen.

Nedavno smo bili svjedoci jedne slične porodične priče, dirljive scene u kojoj otac ćuti dok ćerka odlazi u tamnicu. Prinošenje žrtve zarad višeg cilja. Sve za partiju, fotelje nizašta!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")