ODGOVOR BRANKI BOGAVAC

Žalimo, ali nema izvinjenja

60 pregleda 43 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.08.2015. 08:25h

Nastavno stavovima objavljenim u članku “Sramotno pretresanje na aerodromu“ u Vašim novinama od 11. avgusta koristimo priliku informisati javnost da su sve neophodne procedure koje obavljaju naši zaposlenici na Aerodromu Tivat predmet zakonske regulative i kao takve detaljno opisane od strane regulatora odnosno Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Svi zaposleni na Aerodromu Tivat prošli su neophodne obuke i u posjedu su svih zakonski definisanih licenci i sertifakata potrebnih za navedena postupanja. Internom kontrolom utvrđeno je da su u navedenom slučaju ispoštovani svi segmenti bezbjedonosne procedure te da je zaposlena g-đa Tanja Nikolić na izuzetno profesionalan i krajnje korektan način pristupila postupanju po navedenoj proceduri.

Uprava Aerodroma izražava žaljenje što je g-đa Branka Bogavac navedeno postupanje dožvjela kao subjektivno i usmjereno ka ličnom integritetu i dostojanstvu. Ipak moramo shvatiti da su navedene procedure prevashodno rezultat potrebe da svi putnici budu u prilici koristii izuzetno visoki nivo sigurnosti i bezbjednosti koje Aerodrom Tivat garantuje svim svojim korisnicima usluga te da kao takve predstavljaju standard na svim svjetskim aerodromima.

Posebno ističemo da Aerodrom Tivat tokom ove godine nije primio niti jedan prigovor od strane putnika i avio kompanija a tiče se profesionalnosti pruženih usluga.

Na kraju još jednom koristimo priliku izraziti žaljenje zbog negativnih emocija koje je g-đa Branka Bogavac doživjela, obzirom da nismo u mogućnosti izvinuti se za postupak za koji je internom kontrolom utvrđeno da je urađen po praviliu struke i zahtijevanim standardima.

Damir Pinjatić, direktor aerodroma Tivat

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")