USPUTNI ZAPISI

Tragom priče đedove

157 pregleda 1 komentar(a)
Le Petit Journal
Le Petit Journal
Ažurirano: 01.08.2015. 08:51h

Stara barokna gradska vijećnica, gradića Evergema, na sjeveru Belgije, u provinciji East Flanders.

Gradonačelnik, Luk Van Paris, sredovječan, veseo čovjek. Sjedi za velikim izrezbarenim pisaćim stolom. Lupi šakom po kožnoj fotelji i smiješeći se, reče:

- Lijepo je sjedjeti za ovim raskošnim pisaćim stolom, ali ja se, ipak, bolje osjećam u svojoj advokatskoj kancelariji koju ne napuštam…

U Belgiji, organizovanoj pravnoj državi, opštinska administracija funkcioniše dobro, pa je tako i u Evergemu, nevelikoj varoši s tridesetak hiljada stanovnika.

- Dobrovoljno obavljam dužnost gradonačelnika Evergema - kaže zadovoljno Luk Van Paris. - Imam dobre saradnike, ali najvažnije je stvoriti radnu atmosferu. A mi je imamo.

Luk Van Paris mi objašnjava kako usklađuje svoje radno vrijeme.

- Prvo idem u palatu pravde, gdje radim tri-četiri sata, a onda dolazim u opštinu na svoje predsjedničko mjesto i preostali dio vremena provedem u radu, naravno, kao volonter - veli mi Luk Van Paris. -

Sistem ovdje ne dozvoljava da gradonačelnici budu i profesionalci. Imamo dosta posla; industrija se širi, to je dobro za našu ekonomiju, ali se stvaraju i ekološki problemi, pa nam je to trenutno osnovna preokupacija…

Trista kilograma časopisa

...Niz Brisel jesen rominja. Škrto sunce, kad grane, izmami šetače; dame, ispred kafea, pripodignu suknje i haljine, da im noge uhvati; jer ubrzo će utonuti u tmaste oblake briselske.

A na trećem spratu nevelikog, starinskog stana, u Ulici Kongo u Briselu, samuje istorija.

Ilustrovani časopisi i listovi s kraja XIX i početka XX vijeka, ispunili su gotovo sve prostorije.

Vlasnik interesantne zbirke, Momir Marjanović, šofer Ambasade SFRJ u glavnom gradu Belgije, službujući godinama u Parizu i Briselu, pasionirano je obilazio buvljake, kupovao stare publikacije u kojima je nalazio informacije o našim krajevima; formirao arhivu, kako veli, s trista kilograma raznih starih časopisa!

Petar Prvi na naslovnoj strani

- Oduvijek me zanimala naša istorija, naročito Prvi svjetski rat. Još mi u ušima odzvanja đedova priča o tim danima - kaže Momir Marjanović. - Šetajući jesenjeg dana 1972. godine pored Sene, svratio sam u antikvarnicu i bio iznenađen kada mi je antikvar ponudio nekoliko brojeva Ilustrations iz 1914-1916. u kojima se na po nekoliko stranica govori o našim krajevima. Poslije ovog otkrića nastavio sam potragu po buvljacima Pariza, Marselja, Liona, Tuluza, Beča, Brisela… Skupljao sam ne samo publikacije o Prvom svjetskom ratu, već i ono što je pisano o našoj književnosti, manastirima, slikarima. U mojoj arhivi ima stvari koje, vjerujem, nijesu do sada poznate javnosti i nauci… Interesantni su putopisi. Francuz Charles Yriarte opisuje u Le tour du monde svoje putovanje od Trsta do Crne Gore, donoseći podrobne podatke o istorijskim spomenicima i mjestima u kojima je boravio.

Posebno su zanimljive ilustracije njegovih putopisa…

U pariškom Malom žurnalu (Le Petit Journal), na naslovnoj strani, štampan je portret Petra Prvog, na kome je ova velika ličnost crnogorske istorije prikazana u liku modernog, evropskog čovjeka.

- Posjedujem i rijetku knjigu Crna Gora i njene žene od G. Markotija, štampanu u Milanu 1896. godine kao i publikacije u kojima se govori o Crnoj Gori - naglašava Marjanović. - Posebno mi je draga brošura Les contemporains, od 24. februara 1901. Cijela je posvećena Petru Prvom s nizom interesantnih podataka o Crnoj Gori, za njegovog života… I: reče da će nastaviti obilazak evropskih buvljaka u potrazi za materijalom koji godinama sakuplja.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")