IN MEMORIAM

Djelo naraštajima u nasljeđe

MIljan Radović je doajen turizmologije i ekonomske geografije u Crnoj Gori
178 pregleda 1 komentar(a)
UCG, Foto: Arhiva Vijesti
UCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.07.2015. 08:26h

Dr Miljan RADOVIĆ,

profesor emeritus (1933-2015)

U Beogradu je 13. juna ove godine preminuo dr Miljan Radović - ugledni naučni, prosvjetni i društveno-politički radnik, profesor emeritus Univerziteta Crne Gore i dugogodišnji predsjednik Geografskog društva Crne Gore, te nosilac i brojnih drugih visokih stručno-naučnih i društveno- političkih dužnosti na koje je biran tokom svog rada u Titogradu (Podgorici) i Beogradu.

Rođen 25. septembra 1933. u selu Žirci, Opština Kolašin u Crnoj Gori, Radović je osnovno obrazovanje stekao u školama na Crkvini i Barama (Radovića), a nižu gimnaziju u Kolašinu. Učiteljsku školu je završio u Ivangradu (Berane), a Prirodno-matematički fakultet (geografske studije) u Beogradu 1959. Na istom fakultetu, u glasovitoj geografskoj školi, magistrirao je kao prvi postdiplomac iz Crne Gore 1962. U toj školi je, opet prvi iz Crne Gore, odbranio doktorsku disertaciju 1969. pred komisijom koju su činili profesori velikog naučnog ugleda. Već tada je Miljan Radović postao glavni pokretač, aktivni učesnik i organizator naučno-istraživačkog rada ne samo u oblasti turizma Crne Gore.

Najduži period radnog angažovanja, prof. Radović je ostvario na Ekonomskom fakultetu u Titogradu (Podgorici) i to u kontinuitetu od 1962. do 1989. godine, gdje je biran u sva akademska zvanja od asistenta do redovnog profesora Univerziteta. Tako je bilo sve do političkog prevrata koji se desio u Crnoj Gori u januaru 1989. godine, kada mu Nastavno-naučno vijeće Ekonomskog fakulteta, i pored zakonske obaveze, nije dozvolilo nastavak radnog angažovanja, pa stoga sa poslom prelazi u Beograd i to prvo u Centar za društveno ekonomska istraživanja a zatim u Institut ekonomskih nauka, gdje je imenovan za rukovodioca sektora za razvoj turizma i sektora za regionalni razvoj.

Odlazak u penziju za profesora M. Radovića nije značio i prestanak njegove pedagoške i naučne aktivnosti, koja se u posljednjih desetak godina veoma uspješno odvijala na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru i Fakultetu za turizam, hotelijerstvo i trgovinu u Baru i to ne samo kroz nastavni proces, već i kroz učešće na naučnim skupovima na spomenutim fakultetima. Tamo je iz važnijih nastavnih disciplina realizovao nastavu na postdiplomskim i doktorskim studijama, i kao mentor rukovodio sa više magistarskih radova i s nekoliko doktorskih disertacija.

U svom stvaralačkom vijeku prof. Radović je izgradio brojne generacije mladih ekonomista, turizmologa i menadžera turizma i hotelijerstva, koje su prošle ispred njegove univerzitetske katedre. Sve su one prof. Radovića zadržale u najljepšoj uspomeni, punoj istinskog respekta i uvažavanja. Geografi, takođe, jer znaju koliko je Miljan Radović doprinio formiranju naučnog kadra i naučnih i visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori. Samo u vrijeme njegovih rektorskih mandata (od 1978. do 1982.) otvoreno je 11 visokoškolskih studija iz raznih naučnih i umjetničkih usmjerenja, pa je to, svakako, bio najdinamičniji period razvoja Univerziteta Crne Gore od osnivanja (1975) do danas. Ovaj veoma krupan doprinos razvoju ustanova visokog obrazovanja u našoj sredini posebno navodim, kao što s ponosom ističem činjenicu da je Radović bio prvi geograf sa prostora one velike Jugoslavije kome je, kao svojevremeno velikom Jovanu Cvijiću u Srbiji, ukazana čast da obavlja dužnost rektora Univerziteta Veljko Vlahović (sada Univerziteta Crne Gore) u CG. To samo po sebi dovoljno govori o ugledu kojeg je on kao naučni, prosvjetni i društveno-politički radnik stekao u naučnoj, kulturnoj i široj javnosti naše zemlje. Zahvaljujući upravo tom ugledu, Radović je od 70-ih godina minulog vijeka vodio mnoge stručno-naučne i druge poslove i u istim je aktivno sudjelovao. U jednim je bio urednik i član uređivačkih i redakcionih odbora, zatim, član žirija za izgradnju brojnih hotelskih kapaciteta; u drugim je radio projekte, programe, strategije i projekcije dugoročnog razvoja pojedinih mjesta i područja na teritoriji Crne Gore i Srbije; u trećim je rukovodio ekspertskim timovima za projekciju razvoja turizma u konkretnim sredinama; u četvrtim je učestvovao u izradi prostornih planova crnogorskih opština i prostornih planova Crne Gore, a u petim je držao predavanja, podnosio referate i organizovao stručne i naučne skupove i tako vidno doprinosio podizanju ugleda crnogorske geografije ne samo na nivou SFR Jugoslavije.

Za prof. Radovićem je ostala bogata bibliografija od 250 naučnih radova na polju geografije, turizmologije, ekologije i na području društveno-ekonomskog i regionalnog razvoja. Neki njegovi radovi iz grupe - monografije i studije - objavljeni su ne samo na našem, već i na vodećim svjetskim jezicima. Kroz ove radove, i one koje je saopštio na rektorskim konferencijama u Moskvi i Galweu u Republici Irskoj, Radović je dostojno reprezentovao našu geografsku i turizmološku nauku i Univerzitet Veljko Vlahović pred naučnom i univerzitetskom javnošću u inostranstvu.

Svim prethodno navedenim zaslugama M. Radovića, treba dodati i njegov pionirski rad na izgrađivanju turizmologije i ekonomske geografije u CG. Gledano prema nastavnom materijalu publikovanom u koautorstvu kao Ekonomska regionalna geografija svijeta, Opšta privredna geografija i Ekonomska regionalna geografija Jugoslavije, generacije studenata Ekonomskog fakulteta u Titogradu, izučavale su cjelokupan ekonomski život u pojedinim zemljama i oblastima naše planete i one velike Jugoslavije. U drugom, pak, materijalu udžbeničko-monografskog karaktera, tj. u knjizi Turistička geografija Crne Gore (2010), Radović je razvio studioznu analizu, ne samo, prirodnih i antropogenih potencijala kao činilaca održivog razvoja turizma u Crnoj Gori.

O ovim, ali i mnogim drugim pitanjima koja u ovoj prilici nijesu spomenuta, prof. Radović ostavlja naraštajima u nasljeđe zamašno djelo i sadržajnu stvaralačku biografiju iz koje se jasno vidi da mu je Crna Gora bila prioritet u naučnom i javnom životu.

Autor je prof. Univerziteta Crne Gore u penziji

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")