STAV

Ima slike

Iako je DPS, kao najmasovnija partija, crnogorsku nezavisnost obnovila u savezu sa autentičnim suverenistima, prevashodno sa SDP-om, Pokretom za nezavisnu i evropsku Crnu Goru te drugim građanskim pokretima i partijama manjinskih naroda, oni se ne spominju, upravo iz razloga što DPS sve zasluge želi samo za sebe. Čak i snimak istorijskog, veličanstvenog predreferendumskog skupa u Podgorici, oslikava moć „obnovitelja crnogorske nezavisnosti“
67 pregleda 2 komentar(a)
zastave, Podgorica, Dan nezavisnosti, Foto: Savo Prelević
zastave, Podgorica, Dan nezavisnosti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.06.2015. 08:09h

Deveta godišnjica crnogorske nezavisnosti obilježena je različito od prethodnih - uz zastavama okićenu Podgoricu, narodno slavlje u pojedinim gradovima i dosta medijske pompe, koja je trajala danima. Prikazom istorijskog hoda DPS-a i njenog predsjednika, od 90-ih godina do danas „demantovana“ je često izgovarana tvrdnja da je „Crna Gora ram bez slike “.

Prema riječ ima premijera, duge godine „razvoja“ naše domovine obilježili su težak period sankcija, „istorijsko“ uvođenje njemačke marke u platni promet, dug put do obnavljanja državne nezavisnosit, kandidatura za EU i NATO, investicije u turizmu i još mnogo toga. „Crna Gora je danas najprosperitetnija ekonomija u ovom dijelu Evrope“, kazao je premijer u pozdravnom govoru na svečanom prijemu povodom Dana nezavisnosti.

Iako je DPS, kao najmasovnija partija, crnogorsku nezavisnost obnovila u savezu sa autentičnim suverenistima, prevashodno sa SDP-om, Pokretom za nezavisnu i evropsku Crnu Goru te drugim građanskim pokretima i partijama manjinskih naroda, oni se ne spominju, upravo iz razloga što DPS sve zasluge želi samo za sebe. Čak i snimak istorijskog, veličanstvenog predreferendumskog skupa u Podgorici, oslikava moć „obnovitelja crnogorske nezavisnosti“.

Zašto je baš naglašena devetogodišnjica nezavisnosti, ako se veliki datumi jubilarno obilježavaju na dekade? Očigledno je riječ o početku kampanje pred predstojeće parlamentarne izbore u Crnoj Gori, bilo da budu vanredni ili redovni. Podsjećanje javnosti na „istorijska“ djela aktuelne vlasti i najava novih, kao što su EU, NATO, autoput, Termoelektrana Pljevlja II, nadasve vjetrenjača na Krnovu... i druge investicije, uz optužbe da su svi osim DPS-a kočničari ekonomskog razvoja Crne Gore, uvježbano je stvaranje ambijenta za pobjedu na predstojećim izborima. Poklanjanje Set-Top-Box uređaja primaocima MOP-a, nije samo naznaka novih izbora, nego uključenje Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije u humanitarnu akciju, s razlogom.

O ekonomskom sunovratu Crne Gore se malo priča, ali se ne mogu zamagliti problemi kao što su prezaduženost države, korupcija i organizovani kriminal, visoka stopa nezaposlenosti, odliv mozgova, pad nataliteta, iseljavanje stanovništva sa sjevera Crne Gore, urušeni zdravstveni i obrazovni sistem, bijedan život trećine stanovništva Crne Gore... i još mnogo toga.

Likvidacija industrijskih giganata za četvrtvjekovnu vlast je bila jako korisna, a rasturanjem mnogoljudnih radničkih kolektiva eliminisana je mogućnost novog „događanja naroda“. Opoziciju su razjedinili, jer je bila na pragu osvajanja vlasti u Podgorici. SDP, kao koalicioni partner se „miješa u vlast“, neposlušna je i sprovodi svoj program sa akcentom na vladavinu prava, pa su i njoj „krivi ekser u kamen zakucali“. Ko hoće sa DPS-om, mora biti poslušan i spreman da „poljubi sliku“ (u ramu Crne Gore), a takvih uvijek ima !

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")