KONTRASTAV

O katastru, narode

Opšti talas porasta kriminala i korupcije u društvu neminovno je zapljusnuo i katastar. O tome g. direktor Uprave saopštava više primjera
6 komentar(a)
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.05.2015. 08:51h

Odgovor na tekst “U Katastru ima i pozitivnih kretanja”, autora mr Dragana Kovačevića, Vijesti, 26. 5. 2015.

U dva intervjua koje su Vijesti objavile 20. 5. 2015. (str.10). i 26. 5. 2015. (str.15), kao i autorskom tekstu direktora Uprave za nekretnine Crne Gore, mr Dragana Kovačevića, dipl. inž. geodezije (Vijesti, 26.5.2015, Forum, str. 18), obaviješteni smo o brojnim problemima i teškoćama koje postoje u Upravi za nekretnine, posebno u Katastru. Takođe, iz navedenih se tekstova vidi da građani upućuju brojne, od kojih neke veoma ozbiljne, primjedbe na rad Uprave za nekretnine, posebno Katastra.

Gospodin Dragan Kovačević, direktor Uprave za nekretnine, uputio mi je na tekst kolumne (Katastar, Vijesti, Forum, 25.5. 2015.) nekoliko primjedbi, sugestija i predloga. Sve ih prihvatam! Čak i one koje su kontradiktorne.

Teško se mogao izvesti zaključak, kojim g. Kovačević počinje svoj tekst/kontrastav da nijesam upoznata sa zakonskim obavezama u vezi sa postupkom stvaranja katastra. Naravno, kao dipl. inž. geodezije i direktor Uprave, g. Kovačević, sasvim je izvjesno, po prirodi stvari mora znati sve iz te oblasti. Kao urbanist i arhitekt, poznajem detalje preko svoje profesionalne oblasti. Opšte je mjesto da su katastarski podaci kod izrade regulacionih planova, neažurni. Kao građanka susrećem se sa različitim (višefunkcionalnim) aspektima katastra nekretnina. I nedostacima.

Recimo, kada mi iz Uprave lokalnih prihoda opštine Žabljak, tri godine nakon smrti muža, stigne na njegovo ime porez za nepostojeću vikendicu. I to sa dugom od nekoliko godina. Za postojeću vikendicu u Ivan Dolu, porez plaćam uredno.

Pripadam onim generacijama građana koji su vaspitavani da se odgovornost podrazumijeva, a pohvale za izvršene obaveze ne podrazumijevaju. Priznajem, ovo je sasvim starinski pristup. Demode! U tom smislu g. D. Kovačević je potpuno u pravu kada očekuje pohvalu za ono što je dobro urađeno u njegovom resoru. Ipak, tamo daleko u EU, građaninu ne pada na pamet da pohvali državnu službu za dobijeni dokument. Bilo koji. Javna uprava je tu da radi po zakonu, efikasno i bez greške.

Čitam iz intervjua g. D. Kovačevića da pravnica u službi katastra više od godinu dana nije ubilježila milionsku hipoteku! Direktor je poslao komisiju kada su Vijesti obavijestile o tome! Ili da je službenik katastra u Budvi dvije godine hipoteku držao u fioci!

Do ovakvih slučajeva nije se moglo stići preko noći. Naravno, g. Kovačević je, kao rukovodilac, mnogo šta naslijedio, iz raznih prethodnih perioda. U svojoj kolumni sam pomenula (dakle razumijem problem) istorijske i socioekonomske razloge određenih problema koji se prelamaju preko katastra nekretnina. Prije svega pitanje određivanje titulara društvene svojine. Što u Crnoj Gori još nije dovršeno. Iako je model razrađen i pripremljen prije desetak godina.

Opšti talas porasta kriminala i korupcije u društvu neminovno je zapljusnuo i katastar. O tome g. direktor Uprave saopštava više primjera.

Prihvatam ljubazan poziv g. Kovačevića da dođem i posjetim Upravu za nekretnine. Najavljujem posjetu u narednih deset dana, sa dipl. inž. el. B. Ostojićem, koji ima vrlo slikovite primjere i dokaze (izvinjavam se!) poražavajućih propusta službe katastra. A i sama znam neke originalne primjere.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")