STAV

Institut u Igalu - partneri u prodaji

Kao da ne pripadamo višemilenijskoj civilizaciji. Ko nas ovo potcjenjuje i ponižava?
215 pregleda 5 komentar(a)
Institut Dr Simo Milošević  (Novina)
Institut Dr Simo Milošević (Novina)
Ažurirano: 14.04.2015. 07:44h

Instutut treba da kupi IWG (International Wellness Group). Program iz ponude treba da realizuje niz drugih povezanih firmi, uključujući IHG (Internatinal Hospitals Group) koja se bavi međunarodnim medicinskim menadžmentom i IMG (International Managment Group) koja se bavi sportskim i medijskim menadžmentom. Tu je i američki Karlin Real Estate koji investira u nekretnine u SAD i na Kanarskim ostrvima. Radi se o kompaniji koja gradi stanove za prodaju, veleprodajne i maloprodajne objekte. U ponudi su mnogi nabrojani. Niđe čuvenih spa kompanija iz Austrije, Njemačke, Češke, Italije, Mađarske...

Ponuda kao i svaka druga, puna je lijepih planova koji, inače, postoje u Institutu decenijama. Domaći planovi su bili orijentisani na rekonstrukciju i ulaganja u znanje, opremu i marketing radi većeg iskorišćenja ionako predimenzioniranih smještajnih kapaciteta. Ovi kupci dominantno žele da grade i ruše. IWG prvo gradi 55 kuća u parku Titove vile. Prva faza radova Titova vila i park oko nje! Gradnja za prodaju ili da postaju imovina Instituta? Trebaće im kapital da nastave ili odu odavde pošto nas optuže za nesaradnju. Ako ostanu grade još jedan sportski centar i sportsko selo u Igalu, dva nova hotela pored mora (ispred Titove vile i na mjestu I faze koja se ruši). Konačno, oko II faze i Dječijeg odjeljenja (moraće i njega srušiti) gradi se još neutvrđen broj kuća za prodaju na tržištu. Možda vremenom nikne i par solitera? Šta vi mislite imajući u vidu dosadašnje slične projekte? Đe se đede hotel Jedro na Zavali? Ode li u Švajcarsku, na privatne račune?

U slučaju realizacije cjelokupnog Investicionog plana imamo nevjerovatno povećanje kapaciteta sa 1.236 na čak 4.196 kreveta. Za pacijente ili kupce? Sa kojih tržišta će doći pacijenti? Gosti? Kupci?

Nije mi poznato da investitori i daleko manjih suma nego više od 200 miliona eura nemaju prethodno urađenu marketinšku strategiju koja bi obradila ciljna tržišta. Ako imaju to nije u ponudi. Zašto? IHG-ov prvi projekat je bio objekat osnovne zdravstvene zaštite 1979. u Abu Dabiju. Mnogo prije toga je kadar sa ovih prostora bio angažovan na više kontinenata i uspješno rehabilitovao 40-50 hiljada po standardima visoko zahtjevne skandinavske i druge evropske pacijente, samo u Igalu. IHG je realizovao projekte u zemljama u razvoju: Alžir, Libija, Palestina, Pakistan, Bangladeš, Makao, Mozambik, Angola, Bocvana, Vijetnam, Jemen, UAR... To su dominantno bolnice, male zdravstvene ustanove u ruralnim područjima, medicinski i dijagnostički centri. IWG nudi projekt menadžment da se „planirano“ izgradi po međunarodnim standardima. Taj nivo menadžmenta je Institut ovladao prije više decenija. Ovdje su davno realizovani projekti nepojmivih standarda u odnosu na projekte koje grade i IWG, IHG.

Tada je ni iz čega izgrađen izuzetan zdravstveni sistem od osnovne zdravstvene zaštite do nivoa VMA u Beogradu, klinika u Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju... i Instituta Igalo. Naši stručnjaci su osvojili evropska tržišta, takođe. Uz izvanrednu bazu sa medicinskih fakulteta, instituta, istraživačkih i naučnih centara. To znanje postoji i danas na našim prostorima ali nije upotrebljivo za partijska svrstavanja i ostale uglavnom kriminalne novostandarde. Treba li ovaj novi dil partijskim upraviteljima još preostale državne privrede da zamaskiraju svoju ulogu u upropaštavanju svega čega su se dotakli. I skrivenim igračima da još malo zarade. Misle da su se sakrili, ili ne mare?

Ispada da smo mi mrtvo vulkansko ostrvo na Atlantiku na kojem do skora ne bješe niđe ništa. Kao da ne pripadamo višemilenijumskoj civilizaciji. Ko nas ovo potcjenjuje i ponižava?

Našim pregovaračima sugerišem da se informišu da li je IHG samo izgradio bolnice u gore nabrojanim zemljama ili je obavio i neki transfer medicinskog znanja. Ko se liječi u tim bolnicama, lokalni, norveški ili holandski pacijenti? Koliko spa centara su izgradili? Za koja tržišta su specijalizovani? Hoće li u Igalo usmjeriti kupce novoizgrađenih vila/stanova ili evropsku sve stariju i bogatiju klijentelu kojoj su usluge Instituta sve potrebnije? Hoće li natjerati silom buduće vlasnike stanova koje grade i prodaju da korisite usluge Instituta? Hoće li novi stanari rentirati imovinu ili će spustiti roletne 345 dana godišnje? Na pjeni od mora, u srcu Instituta. Ako se to desi zaboravite na norveškei druge pacijente. Ko je lud da se liječi uz buku bagera narednih 8 godina? Ako završe na vrijeme. Ako ne odu kad prodaju Titovu vilu i 55 kuća u parku i nama ostave još gore stanje. Institut je već dovoljno uništen građevinskom ekspanzijom oko njega.

Ko normalan misli da će Norveški parlament više ikada poslati državnim novcem plaćene pacijente u takvo Igalo? Otjeraste ih jednom „ratom za mir“. Jedva ih vratismo. Vjerovali su osmišljenim akcijama tadašnjeg menadžmenta na čelu sa, zbog ovoga šta planirate, ozlojeđenim potpisnikom ovih redova. Znali su iz iskustva kakvoj vrhunskoj rehabilitacionoj medicini se vraćaju. Ovaj put zaboravite stogodišnju tradiciju, Fakultet fizioterapije, 800 radnika Instituta, zaboravite decenijama stvaran brend evropske prepoznatljivosti. Nije vam, gospodo, ovo šikara iznad Kraljičine plaže.

Pitanje svih pitanja je zašto graditi nove kapacitete Instituta kada su i postojeći između 35-38 % iskorišćenosti?

Ako već mora da se gradi što Vlada ne uzme kredite i gradi, uzima ih za svašta i svakog. Ili još bolje da izda garancije Institutu da Institut gradi i prodaje stanove i kuće za tržište. Ako vam do drugog nije stalo?

Pitam se samo da li su kreatori naše stvarnosti počeli da mrze svoj narod ili ga samo preziru?

Autor je bivši direktor Instituta u Igalu (1992-1996)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")