STAV

Ekološki prihvatljiv razvoj turizma

365 pregleda 0 komentar(a)
reljef Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
reljef Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 13.04.2015. 07:58h

Centar za održivi razvoj, kao zajednički program UNDP i Vlade Crne Gore, od kraja prošle godine razvija projekat ‘’Ka nisko-karbonskom turizmu’’. Projekat finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine (GEF), a predviđeno je da traje do 2019. Riječ je o ekološki prihvatljivom razvoju turizma koji neće devastirati prirodu, a donijeće ekonomsku dobit. Turizam je s jedne strane, veoma važna crnogorska ekonomska aktivnost i najveći izvoznik, dok je s druge strane i veliki uzročnik mnogih zagađenja koja dolaze od smještaja, transporta, neodgovornog ponašanja i neracionalne upotrebe resursa majke Prirode.

Obaveza vraćanja duga ima posebnu važnost u turizmu, a prirodi kao velikoj “fabrici” na otvorenom, turizam ponajviše i duguje. Priroda je čini se, počela da nas opominje da neredovno vraćamo dug koji ne možemo prebaciti na “žirante”. To znači da će se, ako nastavimo sa sadašnjim stepenom zagađenja bez uvođenja preventivnih mjera, u CG do 2020, emisije ugljen-dioksida i ostalih štetnih gasova povećati za oko 40%.

Crna Gora i svi mi pojedinačno, možemo mnogo da uradimo da se negativni efekti povećane turističke potrošnje preusmjere u zdravi ekološki razvoj koji podjednako uvažava ekonomske, socijalne i interese prirode po kojoj je CG globalno prepoznata. Upravo ćemo kroz ovaj projekat, nastojati da utičemo na izmjenu regulative i strateških dokumenata, kao bi u CG razvoj nisko-karbonskog turizma postao obaveza, a emisije štetnih gasova svele na prihvatljiv nivo.

Nisko-karbonski turizam je efikasno rješenje za negativne posljedice brzog ekonomskog rasta - visoke emisije ugljen-dioksida. Njime se podstiče i unapređuje ekonomski razvoj, dok se istovremeno vodi borba protiv klimatskih promjena. Osnovna koncepcija nisko-karbonskog turizma je održivi razvoj turističke industrije, tako da koristi od ovakvog razvoja imaju svi učesnici u turističkom lancu, od turističkih preduzeća, lokalnog stanovništva, turističkih lokaliteta i atrakcija, do samih turista. Njime se postiže viši kvalitet turističkih iskustava a značajno su veće i ekonomske, socijalne i ekološke prednosti sa aspekta uštede energije i smanjenja emisije štetnih gasova.

Razvoj nisko-karbonskog turizma podrazumijeva i uvođenje eko-sertifikacije smještajnih kapaciteta. Ta oznaka uvjerava potrošače da iza sertifikovanih proizvoda ili objekata postoji snažna posvećenost proizvođača održivoj praksi, kao i da se korisniku usluge ili proizvoda, pruža visoko kvalitetno iskustvo turizma utemeljenog na prirodi. Eko-sertifikacija istovremeno, povećava efikasnost u upravljanju turističkim resursima i privlači ekološki odgovorne turiste. U pojedinim zemljama EU, poput Njemačke, istraživanja pokazuju da više od 60% turista pripada tom profilu.

Da bi Crna Gora privukla ekološki odgovorne goste, u kontinuitetu mora poboljšavati i obogaćivati kvalitet turističkih usluga i djelima pokazati svoju posvećenost održivom razvoju, duž čitave obale. Projektom nisko-karbonskog turizma, uticaćemo na razvoj održivog transporta u Bokokotorskom zalivu. Saobraćajne gužve mogu se riješiti povećanjem učešća organizovanog javnog prevoza, kao i kroz podršku razvoju infrastrukture za korišćenje obnovljivih izvora energije, za naše goste koji dolaze pomorskim i drugim vrstama prevoza.

Kao dokaz da se od održivog turizma može dobro i lijepo živjeti, a istovremeno sačuvati prirodno okruženje, projektom je predviđeno da se uloži više od 1 million dolara u pilot-projekte, koji će doprinijeti turističkom razvoju Crnogorskog primorja i dijelom sjevera. Dugoročna posvećenost razvoju nisko-karbonskog turizma ogleda se i kroz planirano formiranje ‘Nacionalnog fonda za klimatske promjene u turizmu’ i/ili drugih oblika finansijskih mehanizama za ublažavanje uticaja klimatskih promjena u turizmu. Sredstva koja se na ovaj način budu prikupljala trebalo bi da budu iskorišćena za unapređenje mjera u borbi protiv klimatskih promjena i usmjerena na smanjenje emisija ugljen-dioksida.

Projekat će se realizovati kroz saradnju sa centralnom i lokalnom vlašću, našim aerodromima i nacionalnom avio-kompanijom Montenegro Airlines, turističkom privredom, kao i naučnom javnošću i nevladinim sektorom, s ciljem re-brendiranja Crne Gore kao ekološke države, na globalnom turističkom tržištu. Veliki je to cilj, ali je i dostižan, uz zajedničku posvećenost. Ekološki prihvatljiv razvoj mora biti zajedničko opredjeljenje društva u cjelini, jer je to jedini način da vratimo makar dio duga Prirodi, koja je Crnu Goru obilato nagradila.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")