KOSMOS ISPOD SAČA

Imitacija ministra

Dok trule muzeji baš u Cetinju, dok su pokradeni muzeji, dok vladaju podobni državni umjetnici, ministar Aca Bogdanović koristi svaku priliku da se nametne kao mini-star. Udarila mu je kultura u glavu
200 pregleda 15 komentar(a)
Žerar Depardije, Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Žerar Depardije, Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 15.09.2018. 16:02h

Bio jednom jedan gradonačelnik Cetinja. Što je nesvakidašnje, ali čak nadasve fenomenološki zanimljivo, nije bio ni c od Cetinjanina. Onog idealizovanog, idealnog, dakle šarmantnog i duhovitog, sposobnog mangupa sa manirima.

Bogdanović Aleksandar rodonačelnik je novih Cetinjana. Drugačijih od onih pravih. Taj je bio čista poza, aparatčik u odijelu, izvođač radova. Ništa više.

Oženio se prije nekoliko godina tadašnji gradonačelnik Cetinja sa princezom od Budve, a o svadbi se dugo pričalo. Koncept svadbe ništa se nije razlikovao od one kad su se uzeli Ceca iArkan, jer su mediji prenosili demonstraciju sile i kiča. Ko je sjedio za kojim stolom, ko je došao kakvim kolima i prije svega, što je ko obukao i ko je pjevao. Bio je Milo, bili su ministri, bili su glavešine, a pozornica je naravno Splendid bio. Mlada u vjenčanici Vere Vang, ej, malo li je, Vera Vang vjenčanica stigla u Montenegro. Provincijalni duh nadvio se nad kvazi-elitom u Splendidu.

Na toj čuvenoj svadbi pjevali su u slavu Svetove ćerke i gradonačelnika Cetinja zvijezde estrade: Ana Bekuta, Miroslav Ilić i naravno, neprikosnoveni Aleksandar Vuksanović, daleko poznatiji kao Aca Lukas, kralj splavova. Kakve veze imaju Aca Lukas i Aleksandar Bogdanović? Imaju, imaju i te kako veze. Ima, jer je Bogdanović zamislio da se status dobija odijelom (vjenčanicom) a ne stanjem duha i svijesti. Bogdanović misli da poznaje estetiku dok mu je etika potpuno strana riječ.

Zato jer je Bogdanović u međuvremenu avanzovao, pa je čuvenu crvenu stolicu ministarsku koja nosi zvučno ime „kultura“, nakon veličanstvenih promašaja B. Popovića, Pavla Goranovića i Janka Ljumovića konačno zaposjeo on. Bogdanović je idealan ministar kulture, pozer koji popunjava fotelju. To što iz Bogdanovića aura Ace Lukasa nikad izaći neće, to mnogo govori o stanju u našoj kulturi. Imamo Aleksandra za ministra, ministarstvo kulture postalo je „Kafana na Balkanu“.

Ovih dana su svi državni mediji prenijeli vijest da je Aleksandar Bogdanović posjetio Voja Stanića. Postoje i fotografije koje prate tekst. Na jednoj je Bogdanović u košulji i sakou, na drugoj samo u košulji. Ali nijedan ministar naš nije dorastao veličini Voja Stanića.

Suština je u promociji, odnosno samopromociji. Dok trule muzeji baš u Cetinju, dok su pokradeni muzeji, dok vladaju podobni državni umjetnici, ministar Aca Bogdanović koristi svaku priliku da se nametne kao mini-star. Udarila mu je kultura u glavu.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")