USPUTNI ZAPISI

Gordana sa Brodveja

Za stolom: zelenooka Gordana; lično. Rođena je u Čikagu i već u šesnaestoj godini počela da pohađa Ruzvelt koledž, jer joj se, kaže, žurilo
180 pregleda 1 komentar(a)
Gordana Rašović (Novina), Foto: Nytimes.com
Gordana Rašović (Novina), Foto: Nytimes.com
Ažurirano: 28.03.2015. 10:54h

Glumac na Brodveju mora da izdrži konkurenciju; treba da ima sreću - priča Gordana Rašović. - Za mene je igrati na Brodveju najvažnija stvar; srećna sam što igram u Njujorku

Sjedim u La Madlenu, na uglu Devete avenije i 43. ulice. Na zidu poznatog njujorškog restorana poster s kojeg se smiješi Gordana Rašović, junakinja brodvejskog hita “Shayna Maidel”.

Za stolom: zelenooka Gordana; lično. Rođena je u Čikagu i već u šesnaestoj godini počela da pohađa Ruzvelt koledž, jer joj se, kaže, žurilo.

- Bukvalno sam, prilikom upisa, naletjela na ženu koja je podučavala glumu i odlučila da se prijavim kod nje - priča Gordana. - U srednjoj školi imala sam odličan uspjeh iz biologije, ali sam željela da studiram nešto zabavnije. Kao glavni predmet studija odabrala sam istoriju umjetnosti, a pomoćni pozorište. Tek nakon završetka koledža odlučila sam da studiram glumu jer mi je to pričinjavalo najveće zadovoljstvo. Zatim sam tri godine boravila u Londonu i studirala na Kraljevskoj akademiji dramskih umjetnosti…

Prva Gordanina uloga u Njujorku bila je u predstavi Refu i njeni prijatelji, za koju je dobila Nagradu svijeta pozorišta, radeći istovremeno u Metropoliten muzeju umjetnosti.

Gordana igra trista predstava godišnje; oduševljava u brodvejskom hitu Shayna Maidel, na jidišu, Lijepa đevojka, dramskog pisca i dramaturga Barbare Lebou. To je jedna od najgledanijih predstava na Brodveju. Siže drame je priča o ponovnom spajanju porodice Vajs, dvije sestre, poslije osamnaest godina. Jedna je živjela sa svojim ocem, grubijanom, u Americi, dok je druga preživjela strahote II svjetskog rata u Evropi i gubitak majke, muža i đeteta. To je priča o traumama ponovnog susreta i osjećaja krivice oca, zbog ostavljanja ćerke i supruge u nacističkoj Njemačkoj, odnosno Poljskoj.

Predstava je do sada igrana četiri stotine puta, a u njoj je, kako ističe kritičarka Lajza Karlin, izuzetna Gordana Rašović.

- Igrajući ženu koja je preživjela Aušvic, Gordana Rašović, prosto, nosi čitavu predstavu. Govor njenog tijela je još više artikulisan od scenarija; kruto držanje, napeto lice, hladne oči, predstavljaju instrument njenog mentalnog i emocionalnog preživljavanja - naglašava autoritativna kritičarka Karlin. - Možete obići sva pozorišta u Njujorku, ali nećete naći bolju predstavu od ove…

Gordana solidno govori srpskohrvatski, a kad ne može da potrefi neku riječ, pripomogne se engleskim.

- Glumac na Brodveju mora da izdrži konkurenciju; treba da ima sreću. A nije lako. Igram osam predstava nedjeljno; srijedom i subotom po dvije. Za mene je igrati na Brodveju najvažnija stvar - veli Gordana. - Srećna sam što igram u Njujorku. A od vaših pisaca dopada mi se Andrić; čitala sam Na Drini ćupriju. Danilo Kiš, veri najs!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")