BLOG

Makedonski gumeni meci za "ruski rulet"

162 pregleda 1 komentar(a)
Skoplje, protest, Foto: Rojters
Skoplje, protest, Foto: Rojters
Ažurirano: 10.03.2015. 09:51h

Pripadnici makedonske policije će ubuduće protiv učesnika uličnih protesta, pored vodenih topova i hemijskih sredstava, moći da koriste gumene metke, električne palice i šok bombe. NVO i opozicija ova najnovija ovlašćenja policije ocenjuju kao otvorenu pretnju građanima u uslovima krize i naraslog nezadovoljstva.

Pretstavnici vlasti najnovije izmene Zakona o policiji, koje je Sobranje Makedonije usvojilo početkom nedelje, obrazlažu potrebom da se pripadnici policije zaštite od nasilnih učesnika protesta. Oni koji su izmislili i sročili ovako "sadržajno" zvanično objašnjenje možda i veruju u njega. Ako i veruju, verovatno su i jedini.

Pretnjama da će primeniti sila protiv "neposlušnih" građana koji će se usuditi da protestuju na ulicama, a razloga za to ima dovoljno, vlast, na čelu sa premijerom Nikolom Gruevskim, ulazi u samoubistveni "ruski rulet". Kobni metak, makar i od gume, vlast je, na kraju, namenila sama sebi.

Vlast koja preti nasiljem građanima, koje je dovela do toga da nezadovoljstvo izraze na ulici, sumnjivih je demokratskih kapaciteta, ako ih uopšte i ima. Vlast koja je, po pravilu, uzrok nezadovoljstava, a pretnjama silom nastoji da spreči proteste, potvrđuje da nema poverenje građana i da gubi i ono malo što je ostalo. Silom se može ostati na vlasti, ali ne za dugo.

U očekivanju novih protesta

Protest studenata, koji su, posle gotovo šest meseci uporne i pametne borbe, primorali Vladu premijera Gruevskog na ustupke, bio je verovatno jedan je od glavnih povoda za izmene Zakona kojim su pripadnici policije dobili široka ovlašćenja za primenu sile. Studenti su organizovali najmasovniji protest u novojoj istoriji Makedonije, na kome je, prema nekim procenama, bilo oko 10.000 učesnika.

Pored studenata, koji su u dva navrata izlazili na ulice Skopja, proteklih meseci održan je protest protiv zakona kojim su drastično povećani porezi na autorske honorare. Protest su organizovali i novinari, u znak podrške kolegi Tomislavu Kežarovskom, koji je, zbog teksta objavljenog pre više od pet godina, osuđen na četiri godine zatvora. Kežarovskom, koji je proveo skoro dve godine u pritvoru, kazna je smanjena.

Sobranje je nova široka ovlašćenja policiji donelo u vreme kada Makedoniju, posle obelodanjivanja afere sa masovnim prisluškivanjem, potresa ozbiljna politička kriza. U okviru krize, koja se zaoštrava i iz koje se, za sada, ne nazire izlaz, ne treba do kraja usključiti mogućnost protesta na ulicama. Upravo zato NVO i opozicija ukazuju da nije slučajno odabrano vreme za donošenje izmena Zakona o policiji. Tajming je providan i nosi jasne pouke - da će vlast, koja je ozbiljno poljuljana aferom prisluškivanja, braniti svoje pozicije svim merama, ako treba i nasiljem nad građanima. (...)

Krvarenje, prelomi, teške povrede

Brojni protivnici Zakona ukazuju na krajnje ozbiljne posledice upotrebe gumenih metaka, koji mogu izazvati unutrašnje krvarenje, prelome i druge teške povrede. Prema statisitikama, upotreba gumenih metaka u 40% slučaja izaziva trajne povrede, a u 2% završava i smrtnim posledicama. Zato je veliki broj zemalja napustio upotrebu gumenih metaka protiv demonstranata, a pokrenuta je međunarodna inicijativa za njihovu trajnu zabranu. Izmenama zakona precizirano je da se gumeni meci i druge ekstremne mere prisile uvode samo kako bi se sprečili nasilni protesti. Predviđeno je i ko i kada može izdati naredbu za primenu sile protiv demonstranata. Otvoreno se ukazuje da nova ovlašćenja koja je dobila policija mogu biti upotrebljena za sprečavanje i razbijanje protesta koji nisu nasilni. Pravo na protest je Ustavom zagarantovano i građani mogu da izraze nezadovoljstvo i na protestu koji i ne mora unapred biti najavljen. Gumeni meci i nova ovlašćenja policije za upotrebu nasilnih mera treba da deluju "preventivno", da odvrate građane da izađu na ulice, ali i da razbiju proteste ako do njih ipak dođe, bez obzira dali su nasilni ili ne.

Uvođenje rigoroznih mera za nasilno razbijanje uličnih protesta nikako ne ide u prilog smanjenim i nejakim demokratskim kapacitetima vlasti u Makedoniji. Izmene Zakona nisu slučajno donete u vreme kada su, zbog afere prisluškivanje, poljuljane pozicije i poverenje u aktuelnu vlast, koje treba da se brane i sačuvaju, ako treba, silom i specijalnim ovlašćenjima policije. Vlasti u Makedoniji su, u nameri da zaštite svoje pozicije, zaigrale protiv sebe "ruski rulet", koji je opasan i onda kada se koriste gumeni meci.

(Al Jazeera)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")