STAV

Januarski kolaps

Očekivanja velikog dijela javnosti su da vlasti Crne Gore i Bosne i Hercegovine nisu radile sizifovski posao predhodnih sedam godina utvrđujući granice dviju postjugoslovenskih država, te da će potpuni epilog biti bolja turistička valorizacija potencijala i besplatno promovisane Sutorine. Dobra prilika za novu vlast u Novom.
2 komentar(a)
depresija, Foto: Shutterstock.com
depresija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.02.2015. 09:07h

Turbulentan početak godine u Crnoj Gori, regionu i Evropi zasigurno obećava još burniji tok i kraj 2015. godine. Centaralni događaj predhodnih zimskih dana je nesumnjivo potezanje debate o eventualnoj prekompoziciji granica dvije međunarodno priznate zemlje - Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Pokretanje ovakvih i sličnih inicijativa u jednom regionu za koji se još veže epitet prekariteta (nestabilnost i nesigurnost) brutalno je nanošenje štete za sve države u njemu.

Da je ova inicijativa potez koji pristiže sa nerelevantne adrese, te se isključivo veže za pojedince govori i činjenica da je poslanik koji je pokrenuo polemiku u parlamentu Bosne i Hercegovine u koliziji sa svojim partijskim kolegom, koji je trenutno i na poziciji ministra vanjskih poslova.

Očekivanja velikog dijela javnosti su da vlasti Crne Gore i Bosne i Hercegovine nisu radile sizifovski posao predhodnih sedam godina utvrđujući granice dviju postjugoslovenskih država, te da će potpuni epilog biti bolja turistička valorizacija potencijala i besplatno promovisane Sutorine. Dobra prilika za novu vlast u Novom.

Vrijeme koje je pred nama će poslužiti za peglanje do sada dobrih odnosa dviju država, ali do tada će izgleda Crna Gora i Kosovo biti na vrhuncu dobrosusjedskih relacija. Uvertira za to je bila posjeta premijera kosovske vlade zvaničnoj Podgorici i susret sa prvorazrednim zvaničnicima Crne Gore.

Uzajamne optužbe za genocid i povratak Vojislava Šešelja iz Haga narušavaju opet odnose u regionu, a ponajviše između dva susjeda, Srbije i Hrvatske. Da li će Nikolić ići u Zagreb na inauguraciju hrvatske predsjednice je pitanje na koje još ne znamo odgovor. Njegov dolazak bi poslao poruku da ima prostora za napredak u odnosima, te donekle smirio strasti na rofitanom postjugoslovenskom prostoru.

Negdje još veći intenzitet dinamike potresa i Evropsku uniju, zajednicu zemalja kojoj teži i naš društveno-politički sistem. Istorija Evropske unije ispisuje potpuno nove stranice. Ljevičarska Siriza lucidnog i mladog lidera Ciprasa odnosi veliku pobjedu u finansijski skrhanoj Grčkoj. I dok prva iskonska ljevica u grčkoj istoriji dolazi na vlast, prva dama postaje predsjednik najmlađe članice Evropske unije.

Grad svjetlosti je sedmog dana januara okupirala tama. Ubistva novinara satiričnog magazina Šarli Ebdo su za svaku osudu. Djelo pojedinaca, kukavičkih skupina koje prouzrokuju terorizam. Nepotrebno je dodjelivati mu bilo kakave dodatne epitete, jer terorizam može biti samo ljudski, bez obzira na vjeru i naciju.

Svjetski lideri na jednom mjestu poručuju da su ujedinjeni u borbi protiv terorizma. Čak i izraleski premijer. Deklarativno jako dobra poruka. Međutim, ostaje da se nadamao da će i djela biti takva.

Januar tekuće godine obilježava i snažno i iznenadno jačanje švajcarskog franka, što mnoge klijente banaka dovodi u nezavidan položaj. U momentima je franak bio jači od eura, ali se u satima nakon objave kurs blago oporavio.

Kakav nas godišnji bilans na kraju očekuje, sada je vrlo teško predvidjeti. Ali nije teško reći da će oscilacija na evropskom i našem tlu biti.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")