STAV

Smiješne igre sa ozbiljnim stvarima

Poslanici već pet godina ne nalaze za shodno da se uozbilje i imenuju člana Senata DRI koji nedostaje2
64 pregleda 0 komentar(a)
Milan Dabović, Foto: Luka Zeković
Milan Dabović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.01.2015. 11:14h

Sve nas koji pratimo „uzbudljivi“ svijet nadzora javnih finansija, prošle nedjelje su uzdrmale dvije vijesti: najavljeno povlačenje ministra finansija i glasine o kandidatima koji ga mogu zamijeniti. Neko očigledno dobro obaviješten (prenijele Pobjeda i Portal analitika), tvrdi da će novi ministar finansija najvjerovatnije biti sadašnji predsjednik Senata Državne revizorske institucije (DRI), Milan Dabović.

Čuju se komentari da je ovo dobar izbor za tako odgovornu poziciju ili da nema bolje zamjene za sadašnjeg ministra. Pri tom se zaboravlja da g. Dabović već zauzima vrlo odgovornu poziciju, da rukovodi Senatom DRI i da bi njegov odlazak značio ogroman udar za slabašne kapacitete ove institucije.

Međutim, izgleda da i ovako nejaka DRI nekima smeta, pa se koriste raznim smicalicama da je još više oslabe ili prosto ne shvataju njen značaj, pa se i ne bore mnogo da je ojačaju.

Samo da podsjetimo - riječ je o instituciji zahvaljujući kojoj saznajemo što se to zapravo dešava sa novcem koji svi mi izdvajamo za funkcionisanje države i kako se javna uprava prema tom novcu odnosi. DRI nam je argumentima dokazala su državne garancije date protivno javnom interesu, pokazala kako se upravlja prirodnim resursima, gazduje koncesijama, upravlja imovinom države, pokazala kome i koliko plaćamo za zakup prostorija za rad državnih organa. Zahvaljujući radu DRI polako otkrivamo sve akrobacije u mraku opštinskih finansija i vidimo kako zapravo funkcionišu javna preduzeća. DRI iz godine u godinu donosi dokaze o nepravilnostima u javnim nabavkama, otkriva pronevjere i nezakonito upravljanje našim novcem.

Uprkos svemu ovome, naši poslanici već pet godina ne nalaze za shodno da se uozbilje i imenuju člana Senata DRI koji nedostaje da bi ovo tijelo radilo u punom kapacitetu. Kao ilustracija kako stvari funkcionišu, evo kako je protekao posljednji pokušaj da se ova zakonska obaveza Skupštine završi.

Prošle godine je izmjenom Zakona o DRI nadležnost za biranje članova Senata prenijeta sa Administrativnog odbora na radno tijelo koje se najviše bavi radom DRI - Odbor za ekonomiju, finansije i budžet. U ovom Odboru su se dogovorili da neće kao Administrativni odbor praviti cirkus od izbora - da neće po peti put saslušavati iste kandidate, postavljati im besmislena pitanja, pitati za zdravlje, porodicu, itd. Takođe su se složili da će se o kandidatu za člana Senata izjasniti samo u punom sastavu - kada na sjednici bude svih 13 poslanika koji su članovi.

Vjerovali ili ne, okupiti sve članove Odbora na sjednici se pokazalo kao nemoguće. Džaba je predsjednik Odbora javno prozivao poslanike koji se ne pojavljuju, džaba je služba odbora objavljivala evidenciju prisustva i mediji je prenosili. Kada je nakon tri mjeseca i 15 sjednica, postalo jasno da se Odbor izgleda ne može okupiti u punom sastavu, odustalo se od početnog dogovora i prisutni poslanici su uzeli stvar u svoje ruke.

Vladajuća koalicija (DPS-SPD-BS) je podržala Dušana Mrdovića, čovjeka koji je i izazvao cijeli problem sa krnjim sastavom Senata DRI kada je 2010. napustio funkciju člana Senata radi ambasadorskog mjesta. Diplomatski mandat se u međuvremenu okončao, g. Mrdović se vratio u Crnu Goru i želi natrag u Senat. Vjerovatno da ubije vrijeme dok čeka na naredno amabasadorsko postavljenje.

Ovdje treba podsjetiti da je funkcija člana Senata DRI stalna - kada vas Skupština jednom imenuje, ostajete član Senata sve dok sami ne date otkaz, dok ne odete u penziju ili kojim slučajem u zatvor. To valjda znači da se radi o funkciji koju treba da obavljaju odgovorni stručnjaci, od kojih se očekuje da svoju profesionalnu karijeru posvete razvoju Institucije, da je razvijaju i jačaju dugoročno.

Sa druge strane, opozicija (SNP-Pozitivna-dio DF-a) i Albanska alternativa su glasali za kandidata Zariju Pejovića. U opoziciji nije dobio podršku jedino od bivšeg partijskog druga, Nebojše Medojevića, koji je bio zagonetno uzdržan. Mnogi ga kritikuju zbog ove odluke i pitaju što može biti razlog. Međutim, manje čudi kako je glasao od toga što je uopšte došao na sjednicu, nakon što je napravio skoro tri mjeseca pauze od rada u Odboru.

Bilo kako bilo, ovako nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu, završen je ko zna koji farsični pokušaj da se imenuje član Senata DRI i najavljeno je da će se pokušati opet. Ukoliko i g. Dabović napusti DRI, Senat će brojati samo tri člana, a navedeni primjer govori kakve su šanse da se u dogledno vrijeme ta mjesta popune, kvalitetno i odgovorno.

Neko se dosjetio elegantnog rješenja za ovaj problem - Vijesti prenose ideju iz nekih zvaničnih krugova da, ako već ne možemo da imenujemo članove Senata, treba da smanjimo njihov broj. Drugim riječima, ako već budu ostala samo trojica članova, legalizujmo tu situaciju.

Ako se već šalimo sa jednom od najvažnijih funkcija u crnogorskoj javnoj upravi, evo jednog još kreativnijeg prijedloga - kako bi bilo da ugasimo DRI na neko vrijeme, makar dok ne smislimo što ćemo s njom i da li nam uopšte treba? Ovo bi nas spasilo mnogih glavobolja, dosadnih državnih revizora i njihovih izvještaja: brukanja zbog otkrivanja raznoraznih prevara i zloupotreba novca poreskih obveznika, prozivanja da se preporuke DRI ne sprovode, da tužilaštvo ćuti na slučajeve koji su mu kroz izvještaje podnijeti, a poslanike bi spasilo od smišljanja scenarija za naredni neuspjeli izbor člana Senata.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")