NEKO DRUGI

Hoće li 2015. biti godina žetve novca iz fondova EU?

0 komentar(a)
EU, kasica, Foto: Shutterstock
EU, kasica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.01.2015. 09:32h

Godina 2015. proglašena je europskom godinom za razvoj u kojoj će naglasak biti na projektima razvojnih suradnji Europske unije s drugim državama i regijama. Kao jedan od lijepih primjera razvojne suradnje, istaknut je primjer gospođe Reine Valladarez iz Hondurasa koja je mukotrpnim radom šest dana u tjednu i s nebrojenim prekovremenima došla do toga da u vlasništvu ima malo tekstilno poduzeće od 15 krojačica. Naravno, uz potporu Europske unije.

Iako bi svakom ozbiljnom hrvatskom sindikalcu na spomen šest radnih dana u tjednu, uključujući i nebrojene prekovremene, skočio tlak i digla se sva kosa na glavi, gospođa Valladarez navodi da je sretna i ponosna, a da posla imaju sve više i više upravo zato što su prvi veći posao uspjele odraditi kako treba i proizvode isporučiti na vrijeme. Je li takav način rada fer ili nije, ostaje vam za zaključiti, ali jedno je sigurno: to je način na koji rade svi oni koji su motivirani da prehrane sebe i svoje obitelji. No okrenimo se mi našoj državi.

Godina 2015. počela je u maniri povijesnog filma. Dobili smo prvu predsjednicu, favorizirani kandidat izgubio je izbore, svađa između vladajućih i oporbe se nastavlja, a sve to bi nas trebalo uvjeriti da će nam ova godina biti bolja od onih prethodnih. Živi bili pa vidjeli.

Što se tiče fondova EU-a, 2015. trebala bi biti prava žetva novca ako se konačno raspišu i evaluiraju svi najavljeni natječaji.

U siječnju nas, prema najavama, očekuju prvi natječaji u sektoru ruralnoga razvoja u kojemu smo, sukladni nedavno objavljenim analizama, jedina članica EU-a koja nije iskoristila ni eurocent u 2014. godini.

Iako su natječaji kasnili nekoliko mjeseci, što je zasigurno poremetilo planove ulagača, veselimo se što će se u ovom sektoru priča konačno maknuti s mrtve točke i pribojavamo kako će izgledati evaluacija, jer je interes za ovim sredstvima ogroman.

U sektoru poduzetništva 2015. donosi cijeli niz zanimljivih natječaja - od ulaganja u poduzetničku infrastrukturu i opremu, do certificiranja i podupiranja poduzetničkih potpornih institucija. Iznosi koji su na raspolaganju su visoki, stoga se vrijedi pomučiti. Unatoč tomu što su kriteriji u prvom najavljenom natječaju pomalo čudni (15 posto kapitala u pasivi nema baš puno hrvatskih MSP-a), vjerujemo da će se to riješiti kroz objavljeno javno savjetovanje.

U sektoru ljudskih resursa koji potiče zapošljavanje i jača civilno društvo stvari funkcioniraju, mola bih reći, pristojno. Unatoč tomu što se još uvijek borimo s provedbom IPA-e i što se tu u provedbi zaista ne zna tko pije, a tko plaća, natječaji iz Europskog socijalnog fonda uveseljavali su nas 2014., a čini se da će nas uveseljavati i ove godine. Summa summarum, 2015. trebala bi označiti početak kvalitetnijeg korištenja sredstava iz strukturnih fondova u Lijepoj Našoj, uz napomenu da će se ove godine morati nadoknaditi propušteno iz prethodne, što će za postojeće institucije predstavljati velik izazov.

Kako ćemo proći i hoćemo li zaista korištenjem EU fondova u 2015. napraviti nešto bitno za sebe, svoje tvrtke i organizacije, ostaje za vidjeti, ali ono što svakako treba učiniti jest - pokušati, jer nemamo više što izgubiti.

(t-portal.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")