STAV

Praznična vizija

1 komentar(a)
nova godina, Foto: Shutterstock
nova godina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.01.2015. 11:04h

Praznično raspoloženje prvih dana 2015, uoči Badnjeg dana. Gost na TVCG Dnevniku je g. O. P. Privrednik (5.1.2015.). Po naški - razvijač (onaj koji se bavi privrednim razvojem, ne razvijač za filmove), ali mnogo bolje zvuči engleska varijanta, diveloper (developer). Tema: uspinjača i skijalište Savin Kuk.

Naravno, u prazničnoj atmosferi treba da se osjeti optimizam. Ne bježimo od teškoća, naravno. Ali, mi uvijek nađemo rješenja. Mi - vladajući optimisti! Jer, samo optimističan pogled na svijet i razvoj zimskog turizma na Durmitoru može ponuditi tako maštovite koncepte. Prvo, privatizacija Ski centra. Stvarno, planirana kao uspješna, ali... Dobro, nije o glavu, kad se radi, mora i da se griješi, ali to je za nama! Doduše, ostade neki dug (EPCG potražuje 800.000 eura za potrošenu struju, koju je neko naplaćivao od potrošača, platiće građani), ali to ne može biti smetnja razvoju! Dakle, saznajemo da je u rekonstrukciju žičare uloženo 800.000 eura i da je sada, prvi put otkad žičara postoji, dobijen atest?!

Iz studija, gdje voditelj TV Dnevnika vodi razgovor sa g. O. P. Privrednikom, idemo na skijalište. Simpatično, malo zbunjeno i neznaveno lice partijsko-privrednog podmlatka objašnjava ulaganje u rekonstrukciju žičare. I da nije bilo dovoljno snijega da se utaba staza, te je za praznike ski pas besplatan. Onda razgovori sa posjetiocima. Ekavci uglavnom izjavljuju da je lepo, zadovoljni su. Neko sa durmitorskim akcentom nespretno kvari praznično raspoloženje: “Mogla je staza da se pripremi kad je bilo 20 cm snijega, tako se nekad radilo. Ali, neko je čekao, pa je dunuo vjetar i ogolio veliki dio staze...“ O ovoj upadici, sasvim nespretnoj i neprikladnoj trenutku, više se ne raspravlja, ni mlađani direktor Ski centra, ni g. O. P. Privrednik.

Ali zato dobijamo novu infuziju optimizma u izjavi da će se u neposrednoj blizini skijališta graditi hotel. Mora se ulagati u razvoj. Možda je još nekoga od gledalaca zainteresovalo šta je sa rekonstrukcijom hotela Jezera (godinama zatvorenog), hotela Planinka (euforično najavljivano da će se rušiti i graditi novi, sa mnogooo zvjezdica), šta je sa konceptom (koji polako daje rezultate) malih hotela u urbanom području Žabljaka? Konačno, šta je sa hotelom Durmitor, ambijentalno najvažnijim objektom Žabljaka, neprevaziđenim u panorami grada i durmitorskog masiva. Hotela koji je dokaz osamdesetogodišnje tradicije turizma u ovome kraju.

Srećom, nije moguće uključivanje građana koji slušaju prazničnu viziju razvoja Ski centra. Zamislite, krenu tako, dokoni matorci (vječita opozicija, ko zna kako su glasali na referendumu...) sa pitanjima. Pokvarila bi se praznična atmosfera. A šta bi se postiglo? Ništa! G. O. P. Privrednika nije moguće navesti na pomisao da postoji neki drugi pristup za zonu Savin Kuk i žičaru. Recimo, kompleksna analiza (ambijentalna, urbanistička, infrastrukturna, finansijska) prostora u neposrednoj blizini žičare, prostora koji je zbog bespravne gradnje izuzet iz zone NP Durmitor! Ali, možda se može preoblikovati i unaprijediti u organizovano turističko naselje. Recimo, da se uradi toplifikacija naselja, da se malim povoljnim kreditima opremi nekoliko desetina apartmana, da se prostor i postojeće građene strukture aktiviraju. Privatno - javnim partnerstvom, ali sa održivim konceptom. Srećom, nije moguće uključivanje u emisiju... Zato, g. O. P. Privrednik ima vremena da nam da važne informacije kako funkcioniše Investiciono razvojni fond. Saznadosmo da je procenat neuspješnih, tj. „loših kredita“ kod Fonda svega 4-7,5%, a da se kod komercijalnih banaka kreće od 15% do 20%! Ali, komercijalne banke imaju rezervu za rizične kredite (osim što plasiraju svoj novac). Uzgred, zbog čega su optužene Milka Ljumović i Bose Sjekloća Tatar? Zbog 6 kredita (dva su vraćena), za koje je CKB (koju su osnovale i uspješno vodile kao pravu razvojnu banku CG) imala obezbijeđenu rezervu. U poslednjem bilansu, od 31.12.2008, u odnosu na stanje portfolija i garancija, to je iznosilo 0,4%. Ima li IRF rezerve za moguće rizične kredite? Osim što smo rezerva mi, građani. Sve će to narod podmiriti. I tako, kad Fond usmjeri 100 miliona (naših para), „samo 4-7,5%“ propadne. Legalno kalira. Ode u rizik, koji je donekle razjašnjen iznesenom „vizijom“ razvoja Ski centra. I niko ne odgovara za „loše kredite“ IRF.

Srećom, uključivanje u Dnevnik nije moguće, te je sačuvana praznična atmosfera, optimizam i originalna vizija razvoja Ski centra.

Značenje skraćenica: O. = ozbiljni; P.= političar

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")