KOSMOS ISPOD SAČA

Rastočki šarm u Parizu

14 komentar(a)
Mona Liza (novine), Foto: Vijest online
Mona Liza (novine), Foto: Vijest online
Ažurirano: 13.12.2014. 08:00h

Video ti to ili ne/ Prihvatio ti to ili ne/ Shvatao ti to ili ne/ Hteo ti to ili ne/ Pariz se raspada.

Tako glase stihovi fenomenalne pjesme „Raspadanje Pariza“ benda Voda nad vodama.

Sranje! Tako počinje predstava Kralj Ibi, proroka Alfreda Žarija. Baš Sranje, tako je počinjala i Jugoslovenska verzija predstave, a Ibija je glumio Zoran Radmilović koji je tu čarobnu riječ izgovarao svečano, na svoj način.

Posljednji put sam šetao ulicama Pariza prije par dana dok sam čitao Patrika Modijana. Nisam ga čitao samo zato jer je nobelovac, ne bi to bilo fer. Čitao sam ga zato jer je dobar. Nedavno je Modijano primio nagradu i održao izvanredan govor o pisanju. Roman „U kafeu izgubljene mladosti“ je jako štivo o idividualcima u Parizu.

Naš najveći i najvisočiji individualac nedavno je dobio nagradu u Parizu, nije Nobelova, on ne piše, on vodi državu i naš narod već dvadeset pet godina.

Zamjenik gradonačelnika Pariza Patrik Klugma uručio je crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću medalju grada Pariza, u znak prijateljstva i poštovanja za napore Crne Gore u očuvanju evropskih vrijednosti.

Svečanom ceremonijom dočeka ispred Trijumfalne kapije, počela je trodnevna zvanična posjeta predsjednika Vlade Mila Đukanovića Republici Francuskoj.

Premijer je sigurno iskoristio priliku da podsjeti Francuze na to da je ime Crne Gore upisano na Trijumfalnoj kapiji, da se nalazimo među malobrojnim državama koje nisu uspjeli da osvoje. Sigurno mu je to šapnuo pred put Živko Andrijašević, a Premijer je ponosno pokazao Francuzima da i mi Živka za istoriju imamo.

Vjerovatno je naglasio da i mi Pavla Goranovića za poeziju imamo.

Zasigurno nije propustio priliku da istakne da i mi Radmilu za kulturu imamo, ponekad i fizičku, jer sad kao Rektorka, ona raspolaže i DIF-om.

Rastočkim šarmom je naš Premijer nadoknadio to što ne zna nijedan jezik osim naš, ali ipak, on njeguje Evropske vrijednosti.

Možda su mu Francuzi uručili nagradu zbog njegovog R. Sat i odijelo su vjerovatno made in EU, a osmijeh i pogled su Made in Mona Liza.

Modijanova junakinja iz romana U kafeu izgubljene mladosti izgovara rečenicu: „Meni je Tibet na Monmartru“. Našem Premijeru je Tibet u Rastocima, uvijek, gdje god bio.

Preskromno, kako mu i dolikuje, primajući medalju grada Pariza Premijer je istakao da medalja zapravo predstavlja Priznanje Crnoj Gori. Hvala njima, a njemu veliko hvala što nas je pomenuo. Nama ostaju suze radosnice! Pardon, Rrradosnice.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")