STAV

Koga to izigravate?

51 pregleda 1 komentar(a)
Danilovgrad nevrijeme, Foto: Jelena Jovanović
Danilovgrad nevrijeme, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 09.12.2014. 09:22h

Često ostajemo bez električne energije na teritoriji Opštine Danilovgrad. Dok ovo pišem nema napona u selu Zagreda već dva sata, a selo je udaljeno od centra Danilovgrada 4 kilometra.

Ima li odgovornijih u Opštini Danilovgrad da na to ukažu? Pošto oni to ne čine, nalazim za shodno da to učinim ja.

Radio sam na elektrifikaciji opštine Danilovgrad takoreći od prve do posljednje sijalice u svojstvu el. inženjera i rukovodioca Elektrodistribucije Danilovgrad. Već 18 godina sam u penziji.

Poznato mi je stanje mreže i problemi sa njenim održavanjem - elektroenergetski sistem Opštine Danilovgrad čini zaokruženu tehničko-ekonomsku cjelinu i kao takav bi trebalo da funkcioniše. Ali, to nije slučaj.

Nedostaje mu organizaciona, tehnička, tehnološka i kardovska opremljenost - riječju, treba ga postaviti na zdravim, prirodnim i razumnim osnovama. Da se zna ko kosi, a ko vodu nosi. Nikako kao sada - ne zna se ko pije, a ko plaća.

Radio sam u ED Danilovgrad 35 godina. Duša me boli u kakvom je ona sad stanju i šta rade od potrošača. Koga to oni izigravaju? Mislim da je tome najviše krivo rukovodstvo sistema EP Crne Gore, jer oni diktiraju ustrojstvo organizacije i rada. A to ustrojstvo je žalosno. Izigravaju ovaj narod, ovu državu, može im biti! Niti ih ko što pita, niti kome polažu račune za odgovornost i za neodgovornost!

Elektro-energetski sistem Danilovgrada, kakav je danas, funkcioniše već više od 30 godina, ali je ranije bio znatno organizovaniji. Njime se upravlja iz Danilovgrada.

U složenijim havarijskim stanjima formiralo se 4-5 interventnih ekipa električara i brzo se uspijevalo uspostaviti kompletno funkcionalno naponsko stanje. Danas to radi jedna ekipa. U prvo vrijeme naponsko stanje se uspostavljalo za svega nekoliko sati, a ne kao danas - danima i danima. Apsurdno! Pa, dokle, ljudi, sve ovo? Ovome mora doći kraj! A kako? Sistem ne funkcioniše! Sve su pobratimi, rođaci, braća, kumovi i prijatelji. “Uvalili” se u državu, pa gule li gule. Može im biti, kad nas nema. Da nas ima, ne bi moglo. Nadam se da neće dugo. Uvlače u posao neke spoljne saradnike. To je sumnjivo i bode oči.

Nekome se to isplati. A ko plaća? Zna se, svima je to jasno. Narod sve plaća i podnosi.

Plaća: potrošenu el. energiju; prekomjerne tehničke gubitke; ukradenu el. enegriju; nenaplaćenu el.energiju; nekakve vajne (nazovi) agencije, konsultantske kuće...

Trpi: štete nastale kvarenjem namirnica zbog dugog beznaponskog stanja; trpi zbog tehničke nepripremljenosti mreže da odgovori funkciji u datom trenutku... i mnogo šta drugo.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")