STAV

Leđa o leđa

Niko ne reaguje. Svi čuju, osim nadležni. Turisti bježe. Građani trpe. Prijateljski razgovori nadležnih službi sa vlasnicima lokala ne pomažu. Rade, po svom, bez problema. Prijete. Komunalci svoje inspekcijske posjete najavljuju
53 pregleda 4 komentar(a)
Buka
Buka
Ažurirano: 30.11.2014. 10:22h

Đe nađe na njih da se žališ. Imaju leđa. Znaju i da biju. Ako saznaju ko ih je cinkario, loše ćeš proći. Brojni lokali po 70 do 120 m2 u starim kućama bez izolacije (za što ne treba ekspert) dobijaju papire za noćni klub. U turističkim mjestima, glavnom gradu - noćni teror.

Niko ne reaguje. Svi čuju, osim nadležni. Turisti bježe. Građani trpe. Prijateljski razgovori nadležnih službi sa vlasnicima lokala ne pomažu. Rade, po svom, bez problema. Prijete. Komunalci svoje inspekcijske posjete najavljuju. Zar je teško gradonačelniku, predsjedniku, poći u noćni obilazak i provjeriti navode građana, hotelijera, turista. U pitanju je zdravlje, bezbjednost, građana, turista i samih aktera noćnih tuluma.

Tri sata poslije ponoći zabava se nastavlja po ulicama, parkovima…

Opet tradicionalni problemi remete turizam, od kojih se izdvaja BUKA. U posljednjih dvadeset godina, nije se desilo da se ne govori o tom fenomenu. Na proteste građana, turista, hotelijera, reakcija je bila - od iduće godine problema buke neće biti. U pisanju zakona i zakona učestvovali su eksperti, međuresorna ministarstva, lokalna samouprava. Zakona i pravilnika je bilo više, a zakonopisaca kijamet. Primjena zakona je prelazila iz nadležnosti u nadležnost od državnih do lokalnim organa. Posljednja izmjena je bila početkom ove godine, kada je budućim prekršiocima zaprijećeno drastičnim kontrolama i kaznama. I kad se pomislilo da je PROBLEM BUKA arhiviran, izvještaj sa terena potvrđuje da je ona, i ove godine, u centru pažnje. Šta više niču noćni klubovi (bez reda i pravila) kao pečurke poslije kiše.

Zašto? Očito da državni organi i lokalna zajednica nijesu u stanju da riješe problem buke. Ili neće, jer: u centru grada trešti muzika čitavu noć, gosti bježe, građani ne mogu da spavaju; iz bašti kafića emituje se buka (ne muzika); nadležne službe ne reaguju na noćne pozive; objekti mali, stari, bez izolacije, dobijaju odobrenje za rad kao noćni klubovi; nadležne službe ne kontrolišu objekte u cilju zaštite od buke; stalni odgovor službi je - nenadležnost; nema konrole fiskalnih računa… Nadležne službe ne preduzimaju korake u suzbijanju ovih pojava. (više od decenije). Šta je u pitanju? Neznanje nadležnih službi? (Dodatna edukacija); Nesposobnost za primijenjivanje zakona? (Udaljiti ih.)

Saradnja administracije sa vlasnicima kafića-noćnih klubova u postupku dobijanja dozvola za rad, i rada (izolacija, oprema, prostor…) - kadar, kumovi, rođaci- korupcija (akcija Budi odgovoran)? Saradnja inspekcijskih organa sa vlasnicima kafića - noćnih klubova - korupcija, kumovi, rođaci, kadar? Strah, nesigurnost, bezbjednost? NEMOĆ DRŽAVE? Nešto mora biti, jer bi se u suprotnom problem lako riješio…

Predlažem RJEŠENJE.

Ugostiteljski objekat mora ispunjavati uslove propisane posebnim propisima (zaštite od buke).

Noćni klub/bar je ugostiteljski objekat, površine najmanje 200 m2, u kojem se organizuje muzika uživo ili druga vrsta muzičke zabave sa početkom rada nakon 22 časa… Noćni klub mora biti izolovan od buke, za što postoje norme i standardi.

Izvor buke je svaki emiter nepoželjnog ili štetnog zvuka (…elektroakustični i akustični uređaj za glasno emitovanje muzike i govora i sl).

Nadležni organ dužan je da izvrši akustičko zoniranje na svojoj teritoriji u cilju zaštite ljudi od buke. U akustičkim zonama zabranjeno je prouzrokovati buku iznad propisanih graničnih vrijednosti. Upotreba elektroakustičkih i akustičkih uređaja na otvorenom iz ugostiteljskih objekata dozvoljena je u periodu od 9,00 do 01,00 čas, pod uslovom da ne prelazi propisane granične vrijednosti nivoa buke. Upotreba akustičkih uređaja dozvoljena je do 03,00 časa, bez upotrebe električnih uređaja za pojačavanje zvuka, uz saglasnost nadležnog organa.

Granična vrijednost nivoa buke elektroakustičkih i akustičkih uređaja na otvorenom iz ugostiteljskih objekata ne smije da prelazi 65 dB (A) Laeq. Mjerenje nivoa buke vrši komunalna policija sa kalibrisanim uređajem.

U vršenju poslova inspekcijskog nadzora komunalni policajac kontroliše naročito: 1) da li su nivoi buke u akustičkim zonama iznad propisanih graničnih vrijednosti; 2) da li se sprečavanje, smanjivanje i otklanjanje štetnih efekata buke vrši u skladu sa rješenjem nadležnog organa lokalne uprave kojim su utvrđene mjere zaštite od buke; 3) da li buka iz ugostiteljskih objekata, …prouzrokuje prekoračenje propisanih graničnih vrijednosti nivoa buke u određenoj akustičkoj zoni. U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni policajac je obavezan da, kada utvrdi da je povrijeđen zakon ili drugi propis, preduzme sljedeće upravne mjere i radnje: 1) zabrani obavljanje djelatnosti, odnosno aktivnosti ukoliko se ne sprovode mjere zaštite od buke utvrđene rješenjem nadležnog organa; 2) zabrani rad ugostiteljskog objekta.

Novčanom kaznom od 1.000 eura do 20.000 eura kazniti za prekršaj pravno lice, ako: upotrebljava elektroakustičke i akustičke uređaje na otvorenom iz ugostiteljskih objekata suprotno nevedenom; ako granična vrijednost nivoa buke na otvorenom iz ugostiteljskih objekata prelazi 65 dB (A)…

Ako vam se prijedlog učini kvalitetan potražite: Zakon o turizmu (Sl.CG, br.61/10,40/11,53/11…); Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini (Sl. CG, br. 28/11, 28/12, 01/14), Pravilnik o vrstama, minimalno - tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata (Sl.CG, br. 63/11,47/12). Jer, tamo sve piše.

Naravučenije: Zakon se mora PRIMIJENITI I POŠTOVATI. U suprotnom: KAZNITI ONE KOJI GA NE POŠTUJU - počev od ugostitelja do gostiju i KAZNITI ONE KOJI GA NE PRIMJENJUJU - preko inspekcija do gradonačelnika.

Problem buke nije baš bezazlen kako mnogi žele da predstave ili da marginalizuju krilaticom 'pustite mlade da se zabavljaju' (a stari neka crknu), već je mnogo složeniji. Tu je glasna muzika kao adrenalin, pije se, nastaju tuče. Kad se izađe - vožnja u pripitom stanju, obilasci parkova, rušenje mobilijara…

Zakon je propisao i definisao ovu materiju i samo ga treba POŠTOVATI. Mnogi lokali ga primjenjuju ali broj onih koji imaju papire (za provjeru) je veći.

Da se poštuje ZAKON ne bi se otvarali ugostiteljski objekti bez propisanih standarda. Da se poštuje ZAKON ne bi ugostiteljski objekti radili preko dozvoljenog vremena. Da se poštuje ZAKON ne bi se nosilo oružje u ugostiteljskim objektima. Da se poštuje ZAKON ne bi u pripitom stanju vozili. Da se poštuje ZAKON uveo bi se red u ovoj djelatnosti...Da se poštuje ZAKON danas bi bili živi. Autor je glavni urednik Putovanja

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")