STAV

Još jedna podjela?

Rizikujući da dobijem neku od etiketa iz desnog džepa velikog vođe, možda nedisciplinovanog studenta ili... ja sam ovo morao iz principa napisati
5 komentar(a)
pisanje, zapisivanje, učenje, Foto: Shutterstock
pisanje, zapisivanje, učenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.11.2014. 09:57h

"Najbolji način da uništite jedan narod jeste da mu uništite razumijevanje sopstvene istorije“ - Džordž Orvel

S obzirom da se kroz višedecenijsku vladavinu dokazao kao „dobar“ ekonomista, a posebno njegov posljednji strateški potez ide u prilog tome, gdje nas poput Domanovićevog vođe gura u jamu dužničkog ropstva (koju će na kraju dionice autoputa iskopati Bemax i Genex), veliki vođa se usudio da iskopava grobove junaka bez kojih bi naša istorija bila minorna.

„Uspješno“ izvršivši ekshumaciju Gavrila Principa, on se u svom maniru, sa stogodišnje distance, a u ime Crne Gore, ogradio od patriotskog poteza ovog junaka. Ponukan rezultatom koji je postigao dosadašnjim etiketiranjem (kada je SDP-u dodijelio etiketu nevaspitanja) on ide korak dalje i ovoga puta lijepi etiketu terorizma istorijskoj ličnosti.

Da li je svako ko želi slobodu i bori se za slobodu, onaj ko ne želi da ljubi okupatorsku čizmu koja prijeti da zgazi čast i dostojanstvo, terorista?

Ne smijemo ni zamisliti kome će na nekom od narednih jubileja u svom nekontrolisanom stilu ovaj prekaljeni dubrovački „jurišnik“ dodijeliti etiketu teroriste. Mogao bi to učiniti Milošu Obiliću proglašavajući ga za teroristu ili u najmanju ruku nehumanog borca, razloga što je na Kosovu ubio Murata bajonetom, a ne pištoljem iz Kragujevca, i izraziti žaljenje što ovaj nije odgovarao Haškom tribunalu zbog povrede međunarodnog humanitarnog prava. Apsurdno. Pa, svakom iole pametnom čovjeku jasno je da se na istorijske okolnosti i činjenice ne može kritički gledati sa vremenske distance.

Zapitajmo se da li pored rušenja moralnih i svih drugih vrijednosti smijemo pustiti nekom da udara na našu istoriju koju su zlatnim slovima ispisali naši preci?

Možda je ovo još jedna u nizu iskonstruisanih podjela - na one koji podržavaju ili ne podržavaju postupak Gavrila Principa, tipa onih na Crnogorce, Srbe, Bošnjake, Muslimane; one koji ustaju ili ne ustaju na himnu; NATO i antiNATO orijentisane... prosudite sami.

Rizikujući da dobijem neku od etiketa iz desnog džepa velikog vođe, možda nedisciplinovanog studenta ili... ja sam ovo morao iz principa napisati.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")