BLOG

Šta lider ISIL-a Bagdadi nije rekao

Time što se nije osvrtao na te glasine, Baghdadi je, kako će to razumjeti njegove pristalice, preuzeo kontrolu i othrvao naraciju od „neprijatelja Islama“
5 komentar(a)
Abu Bakr al Bagdadi, Foto: Screenshot (YouTube)
Abu Bakr al Bagdadi, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 18.11.2014. 10:07h

Sedamnaest minuta je mnogo vremena.

Sigurno dovoljno vremena da svojim pristalicama prenesete nekoliko poruka.

Ali u ovoj 17-minutnoj poruci samoprozvanog kalifa Abu Bakra al-Baghdadija, najinteresantnije je ono što on nije rekao.

Nije bilo spomena o glasinama koje su se širile pustinjom od subote, da je ili ubijen ili ranjen u zračnom napadu negdje između Mosula, sjevernog Iraka i graničnog prelaza sa Sirijom, al-Qaima. Audiosnimak - nema razloga za sumnju u njegovu autentičnost u ovom trenutku - napravljen je da uguši te glasine.

Za pristalice ISIL-a, činjenica da se radi o audioporuci, a ne videu, nije važna. Baghdadi je govorio i to je dovoljno.

„Da nije ranjen, možda bi ovo bio i videosnimak“, jedna je od teorija koja postaje sve popularnija, ali nema stvarnog dokaza koji bi sugerisao da je Baghdadi povrijeđen u nedavnim napadima u sjevernom Iraku.

Time što se nije osvrtao na te glasine, Baghdadi je, kako će to razumjeti njegove pristalice, preuzeo kontrolu i othrvao naraciju od „neprijatelja Islama“.

Ovo je ključna snaga ISIL-a i kampanja za publicitet te grupe: Spomen slabosti se ne toleriše niti spominje.

Spinovani poraz

Čak i dok su zračni udari koalicijskih snaga sve jači, a iračka vojska napreduje protiv grupe u naftnom gradu Beijiu i južnom gradu Jurf al-Sakhru, ISIL spinuje ove poraze nazivajući ih „neuspjelim planom koji se manifestuje bombardovanjem pozicija … sa ciljem zastavljanja njihovog napredovanja“.

Za Baghdadija, činjenica da koalicijske snage nisu poslale kopnene trupe je pobjeda sama po sebi.

Baghdadi je prozvao predsjednika SAD Obamu što je poslao „savjetnike“ i rekao da je to znak slabosti, te da će SAD na kraju morati poslati trupe da se otvoreno sukobe sa grupom.

Doista, to je ono što ISIL želi i svjesni su da bi otvoreni rat kopnenih trupa na čelu sa SAD-om doveo do ogromnog priliva dobrovoljaca, samoprozvanih džihadista iz cijelog svijeta, koji bi željeli da se priključe borbi.

Također, zaloge odanosti koje su grupe iz Egipta i Jemena obećale ISIL-u, Baghdadi tumači kao još jedan znak da stvari idu kako po planu.

Konstanta u njegovim porukama je da se nekoliko zemalja ujedinilo protiv ISIL-a. Sa tom porukom on dijeli ideologiju sa još jednim Iračaninom, Saddamom Husseinom.

Poistovijetiti se sa Husseinom

Bivši diktator je tvrdio da je pobijedio u prvom Iračkom ratu tako što je savladao koaliciju koja se formirala protiv njega. „Trideset i četiri zemlje su došle da poraze Irak, a mi smo njih porazili“, rekao je Saddam.

Baghdadi i Hussein imaju slične osobine. Baghdadi se nada da će se suniti širom svijeta ujediniti i svrgnuti Ameriku i njene saveznike. Saddam, kada je 2003. godine bio u bijegu, objavio je slične izjave, pozvavši svoje pristalice, prije svega sunite, da se ujedine protiv američke okupacije Iraka.

Husseinu je bilo potrebno da se Irak usprotivi. Baghdadi to traži od muslimanskog ummeta.

Miješanje činjenica i izmišljotina u ratno vrijeme nije ništa novo. Amerikanci su majstori u tome. Za dodatni dokaz potražite „Pat Tilman“ u Googleu i vidjet ćete do kojih granica su spremni ići da svijetu prenesu jednu poruku.

ISIL nije izuzetak. Crtaju sliku rata u kojem pobjeđuju, a audiosnimak ne sugeriše ništa drugo.

Ali ono što postojanje ovog snimka govori, bez stvarnog govora, je možda njegova najveća snaga.

Da uprkos nagomilanim trupama i multimilionskom ratnom arsenalu, koalicija je doživjela neuspjeh. Baghdadi je živ i prkosan kao nikad do sada.

(Al Jazeera)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")