STAV

Jačanje NATO partnerstava

NATO misija u Avganistanu je upečatljiv primjer vrijednosti NATO partnera
4 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.11.2014. 09:47h

U 2014. NATO se suočava sa raznovrsnim i složenim izazovima na svojoj periferiji. Od ruske agresije na Ukrajinu i pojave terorističke grupe ISIL, do nemira u sjevernoj Africi, NATO se suočava sa nestabilnošću na svojim granicama. Na NATO samitu u septembru, lideri 28 NATO zemalja razmatrali su te prijetnje i odlučili da Alijansu prilagode aktuelnim izazovima i pripreme je za budućnost. U procesu adaptacije na sadašnji i budući bezbjednosni ambijent, partnerstva postaju značajnija nego ikada u istoriji NATO-a, kao najsnažnije i najdugotrajnije bezbjednosne alijanse u svijetu. Pored 28 saveznika, NATO mreža sa više od 40 partnera širom svijeta je glavni kontributor globalnoj stabilnosti i bezbjednosti. NATO je na samitu predstavio nekoliko inicijativa s ciljem povećanja kapaciteta svojih partnera da rade sa Alijansom i doprinose većoj stabilnosti izvan granica Alijanse.

Tokom proteklih 20 godina NATO je prihvatao zahtjeve država za uspostavljanje obostrano korisnih partnerstava. Mreža NATO partnera pruža se danas od sjeverne Afrike do Azije i od krajnjeg sjevera do Bliskog istoka. NATO partnerstvo je “dvosmjerna ulica“. Partneri doprinose svojim značajnim vojnim kapacitetima NATO operacijama kao što su one u Avganistanu i na Kosovu. NATO takođe ima koristi od povećanih političkih i kulturnih različitosti; partneri donose NATO-u perspektive zemalja Afrike, Azije i Bliskog istoka, obogaćujući razumijevanje NATO-a tih regiona. Zauzvrat, NATO partneri dobijaju pristup prvorazrednom vojnom treningu, vježbama i edukaciji, kao i mjesto za NATO stolom gdje se vodi politički dijalog o zajedničkim interesima.

NATO misija u Avganistanu je upečatljiv primjer vrijednosti NATO partnera. Za trinaest godina te NATO operacije, 50 država su učestvovale u koaliciji predvođenoj NATO-om - 28 saveznika i 22 partnera. Ta najveća i najduža borbena misija u 65-godišnjoj istoriji NATO-a odražava stalnu moć NATO-a, uvećanu partnerima u raznolikom ali i dalje skladnom timskom radu usmjerenom ka zajedničkom cilju. Djelujući rame uz rame više od deceniju u bezbroj puta ponovljenim vojnim zadacima, NATO saveznici i partneri postigli su nenadmašnu interoperabilnost. Usklađenost koalicjie i vojna efikasnost će se nastaviti i kako se misija u Avganistanu bude transformisala krajem godine od borbene do savjetodavne i trening misije.

NATO lideri su na samitu naglasili potrebu očuvanja ovih prednosti partnerstava i nakon sadašnjih operacija. Usvojili su dvije nove incijative kojima će se reinvestirati u partnerstva: Program unaprijeđenih mogućnosti partnera (Enhanced Opportunities Partners) i Inicijativa izgradnje odbrambenih kapaciteta (Defense Capacity Building).

Program unaprijeđenih mogućnosti partnera (Enhanced Opportunities Partners) produbljuje saradnju NATO-a sa njegovim najinteroperabilnijim partnerima. NATO lideri pokrenuli su program u Velsu sa pet ključnih partnera - Australijom, Finskom, Gruzijom, Jordanom i Švedskom - koji su sami izabrali da se priključe programu na osnovu njihovog značajnog doprinosa NATO operacijama i vježbama.

Saveznici su se saglasili da prošire načine na koje ovi odabrani partneri mogu izabrati da rade sa Alijansom, kao što su kroz osigurana odobrenja za učešće u odabranim NATO vježbama, njihovo prethodno prepoznavanje kao potencijalnih kontributora u budućim NATO operacijama, mogućnosti da popune više pozicija u osoblju NATO štabova i kroz pojačani politički dijalog. Saveznici su takođe naglasili da ovaj program može uključiti i druge zemlje mimo ovih pet partnera ukoliko druge kvalifikovane partnerske zemlje iskažu interesovanje za to.

Druga inicijativa jačanja odbrambenih kapaciteta unapređuje NATO ekspertizu u savjetovanju i pomaganju državama u njihovim odbrambenim i bezbjednosnim reformamama, na taj način izvozeći stabilnost i bezbjednost van NATO granica. Ova inicijativa će se fokusirati na izgradnju odbrambenih kapaciteta patrnerskih država i jačanje bezbjednosnih institucija kroz trening, edukaciju, vježbe i ciljane savjete. Inicijativa jačanja odbrambenih kapaciteta povećaće regionalnu stabilnost kroz jačanje sposobnosti partnera da se odbrane od spoljašnjih prijetnji i istovremeno da izgrađuju kredibilan, transparentan i efikasan nacionalni bezbjednosni sistem. Gruzija, Jordan i Moldavija zatražile su da bude početni učesnici u programu i dobiće prioritetnu pomoć NATO-a. Saveznici su takođe ponovili spremnost da obezbijede podršku Libiji kad političke i bezbjednosne okolnosti to dozvole.

Nestabilnost na periferiji NATO-a ukazala je na značaj NATO partnerstava. Dvije decenije iskustva pokazuju kako jedinstvene sposobnosti naših partnera, regionalno iskustvo i politička podrška doprinose bezbjednosti Alijanse. Jednostavno: NATO je snažniji, spremniji i sposobniji da odgovori na globalne bezbjednosne izazove sa mrežom naših partnera. Reinvestiranjem u partnerstva NATO može ojačati svoju ulogu kao čvorište globalne bezbjednosne mreže, projektujući na taj način stabilnost i prosperitet u transatlantski region i šire.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")