KOSMOS ISPOD SAČA

Hipster, Vehabija i Četnik

Ukoliko danas, u 2014. godini u Crnoj Gori nosite bradu, najčešće ćete čuti od drugih za sebe da ste Četnik ili Vehabija. I jedni i drugi se kite bradama, ali dok Crna Gora i dalje robuje od bolesti svrstavanja, sa Zapada stiže novi trend
206 pregleda 37 komentar(a)
Mario Maskareli: "Autoportret"
Mario Maskareli: "Autoportret"
Ažurirano: 25.10.2014. 13:49h

Zbrka - osnova svakog pozorišnog komada. (Flober - Rečnik otrcanih misli)

Poznavao sam čovjeka kojem je njegov otac, major JNA zabranio odlaske na saučešća samo zato jer je nosio bradu. Mišljenje njegovog oca bilo je da njegov bradati sin svojom pojavom bruka porodicu koja je učestvovala u Narodnooslobodilačkom ratu i dala velike žrtve, a da ga neko zbog brade može svrstati u „Četnike“. Otac je sinu bradu zabranjivao sedamdesetih godina prošlog vijeka, i prošlo je skoro pedeset godina od tog događaja, a slične asocijacije u Crnoj Gori su i danas na snazi.

Ruski car Petar Veliki uveo je porez na brade. U svojstvu modernističkih reformi, on je naredio da je brijanje obavezno, i niko nije smio nositi bradu osim sveštenici, zemljoradnici i kočijaši. Neki tvrde da Petar Veliki nije samo htio približiti Rusiju trendovima Evrope, već da je i on sam bio problem jer nije mogao pustiti bradu. Plemići koji su odbili da se briju plaćali su porez od sto rubalja godišnje.

Ukoliko danas, u 2014. godini u Crnoj Gori nosite bradu, najčešće ćete čuti od drugih za sebe da ste Četnik ili Vehabija. I jedni i drugi se kite bradama, ali dok Crna Gora i dalje robuje od bolesti svrstavanja, sa Zapada stiže novi trend. Brade su opet moderne, što bi značilo da će vas van granica Crne Gore zbog brade najprije proglasiti Hipsterom, ali čim stignete u Crnu Goru dobićete novu ulogu, vjerovatno Četnik ili Vehabija.

General u tri vojske, Anto Gvozdenović, nosio je bradu, takođe i Kralj Nikola i još mnogo Crnogoraca. Tajna ufitiljenih crnogorskih brkova je u tome što su ih mazali korom od smokve, unutrašnjom ljepljivom stranom. Iako su danas u prodaji kreme za oblikovanje brkova i brade, crnogorski recept je nenadmašan!

Dakle, u Crnoj Gori je asocijacija za bradu i dalje Draža, Bin Laden, Zukorlić, Amfilohije i Pavle Đurišić, a nikako Chet Faker, Samueal Beam, Dan Auerbach, Tom Hardy ili Joaquin Phoenix. Čitajući između redova, naš publikum se pokazao kao vješt, jer izgleda da je na snazi igra asocijacija, stoga onaj ko je „bradat i znojav“ to je Četnik, a u tom slučaju „bradati što klanja“, ili „bradati sa slabijim brcima“, to bi valjda bio Vehabija. Može se takođe podijeliti na bradatog sa crno-bijelom kapom, ili bradatog sa zelenom kapom. Izgleda da su Crnogorci od svrstavanja napravili nauku, pa se ona grana i stvara razne discipline i podvrste.

Međutim, lično meni zbrku je napravio prijatelj koji je sa putovanja u London donio vijest da je u Londonu na ekskluzivnoj lokaciji vidio Hotel Ravna Gora. Možete da uradite isto što i ja, jednostavno ukucate u google pretraživač Hotel Ravna Gora London i dobićete sajt www.londonravnagorahotel.com, i adresu 29 Holland Park Avenue, West Holland Park, Greater London England.

Dakle, moguće je da je Hipstere zaista osnovala Četnička emigracija, i eto odgovora odakle brade mladim ljudima po svijetu i ko finansira muzičare i glumce da puštaju brade. Možda je Crna Gora mala, ali nije naivna, ne spavaju naše službe, provalili su vrsni agenti naši da u svakom Hipsteru Četnik čuči!

Treba ipak da se paze oni koji nose brade, jer je moguće da u nekoj kafani na sjeveru Crne Gore dobijete batine jer ste Četnik, a čak i u nekoj preko puta jer ste Vehabija. Na Cetinju ćete najvjerovatnije biti samo Četnik. Zbrka?

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")