STAV

Reformacija, a ne deformacija

66 pregleda 5 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Screenshot (Vlada Crne Gore)
Duško Marković, Foto: Screenshot (Vlada Crne Gore)
Ažurirano: 08.10.2014. 06:55h

Talibanski ostrašćena ofanziva korumpiranih analitičara oko centralizacije Demokratskog fronta, i bjesomučno sijanje medijskih najava o navodnim čistkama u ANB-u i o tobožnjim reformama u Vladi i DPS-u, predstavljaju dva pravca jedne iste akcije. Akcije, kojom režim pokušava da stabilizuje vlast u susret čitavom nizu negativnih dešavanja koja Crnoj Gori predstoje.

Ovom združenom akcijom režimskih medija i korumpiranih analitičara, crnogorska javnost se priprema da što bezbolnije prihvati dva predstojeća debakla. Prvi je faktičko zamrzavanje pregovora sa Evropskom unijom i NATO, a drugi je faktički bankrot državnih finansija u godini kada ćemo početi da vraćamo glavnice nagomilanih dugova.

Ovom združenom akcijom korumpiranih analitičara i režimskih medija, istovremeno se pokušava napraviti dimna zavjesa iza koje će se prikriti velika podgorička krađa biračke volje, i prikriti kreatori tog postizbornog lopovluka, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović.

Zato se umjesto velike krađe birača, u centar medijske pažnje stavlja velika centralizacija DF-a. Time se građanima pokušava podmetnuti apsurdni zaključak - da crnogorski problemi ne izviru iz režimskog lopovluka već iz loše opozicione organizacije i nejedinstva! A paralelno sa tim, plasiraju se „pouzdana saznanja“ o predstojećim „čistkama“ u ANB-u, o vrlo skoroj „sječi“ ministara u Vladi, o predstojećem „čišćenju“ DPS-a. Čime se nastoji stvoriti iluzija o dolazećem reformskom dešavanju, koja će provesti niko drugi do Milo Đukanović!

Na fonu ove obmane je i „epohalna medijska novost“ - da će Duško Marković ubuduće biti koordinator svih bezbjednosnih službi! Kao da Duško Marković nije te službe koordinisao i do sada, sve ove godine. Kao da javnost ne zna da je baš Marković, sve ovo vrijeme, „koordinisao“ ne samo službe, nego i tužilaštvo, sudstvo, policiju, carinu. Kao da javnost ne zna da je Duško Marković sve vrijeme bio, i da još jeste, glavni režimski kočničar, čuvar Đukanovićevog pečata.

Sav ovaj režimski napor, čitava ova združena akcija, izazvana je opravdanim strahom koji šef režima ima od mogućeg narodnog bunta. Jer je Đukanović na buntu došao, pa zato može da prepozna šta je sve moguće, šta se sprema i koliku snagu će to imati ako se pokrene. Otuda ovako oštra, rekao bih, panična reakcija šefa režima na kolegu Janka Vučinića i na incident sa radnicima „Metalca“.

Interesantno je primijetiti da je tokom minule dvije godine EU bila žrtva iste one zablude u kojoj je tih dana životarila i crnogorska opoziciona javnost. Zajedno smo čekali da „Ranko prelomi“. Sada kada se ta režimska igra demaskirala, a režim pokazao svoju jednopartijsku dušu, EU i NATO su digli ruke od nas na određeno vrijeme.

Na DF-u je da iskoristi svoju unutrašnju različitost i svoj ogromni koalicioni kapacitet koji mu ta različitost daje. Na DF-u je da okupi i pokrene energiju opravdanog narodnog bunta, jer je DF najjači, a time i najodgovorniji za sudbinu države i naroda. Uostalom, tu ulogu i ne može odigrati niko drugi, jer niko nema tu ideološku širinu, taj kapacitet sabiranja demokratskih snaga, kakav posjeduje DF. To nastavljanje okupljanja najšireg i najraznorodnijeg kruga demokratskih snaga i to pokretanje energije opravdanog narodnog bunta - to su reforme koje su potrebne DF-u. To su reforme zbog kojih je DF i nastao.

Centralizovanje DF-a bi ukinulo upravo to, taj njegov ogromni koalicioni kapacitet. I onemogućilo bi ga da pokrene energiju narodnog nezadovoljstva i da bude centar okupljanja svih različitih demokratskih snaga. Zato bi akcija centralizovanja DF-a išla na ruku režimu. Uostalom, glavna linija režimskog napada na DF je i do sada bila utemeljena na jednoj tvrdnji - „Svi ste vi isti, svi ste vi jedno, svi ste vi jedna partija!“. Zato bi bilo apsurdno kada bi neko iznutar DF-a krene da realizuje neostvarene želje DPS-a i da od DF-a pravi jedno, jednu partiju. Jedino što bi od toga bilo apsurdnije, bilo bi da narod Crne Gore povjeruje u laž koju nam ovih dana iz „pouzdanih izvora“ plasiraju režimski mediji - da je, u međuvremenu, „Milo prelomio“.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")