KOSMOS ISPOD SAČA

Ljubljenje Crnogoraca?

Poznanstvo u Crnoj Gori ima svoje stepene i kategorije, i podgrupe. Jedan stepen se objašnjava sa „Oni su na poljubac“...
269 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2014. 08:40h

Voditeljke dnevnika na RTCG mi djeluju kao sveznadarke. Ubijeđenost kojom prenose vijesti je zapanjujuća, a što je čovjek ako ne upijač informacija koji postane potpuno okupiran njihovom sigurnošću, činom sasvim običnog prenošenja informacija.

Pitam se da li bi one imale šta reći o ljubljenju Crnogoraca. Da li bi nakon žustro izgovorenog pitanja „Zašto se Crnogorci ljube?“ najavile „Pogledajmo prilog“ pa da nam otkriju tajnu. Zašto se Crnogorci ljube, i to tri puta?

Nije to pitanje na koje je lako odgovoriti, lako je izmjeriti na koliko stepeni ključa voda, ali ljubljenje Crnogoraca ostaje enigma, ima samo moguće odgovore, nikako precizne.

Mogli bi reći da Crnogorci ne ljube lance, ali da zato ljube jedni druge. Ipak, to bi bilo izbjegavanje pitanja jer bi prikrili drugo pitanje, a to je „Što to Crnogorci jedu četvrt vijeka, a i nije baš jestivo?“

Oni što tvrde da smo nekad živjeli bolje, takođe kažu da je običaj ljubljenja i cmakanja prestao da bude aktuelan osamdesetih godina.

Možda je tečni sapun u javnim toaletima učinio svoje, ugledali smo se na druge, na bolje i životni standard činio je da suvišne i nehigijenske običaje izbacimo iz upotrebe. Standard i tečni sapun trajali su isto koliko i donacija plastičnih kontejnera koji su predviđeni bili za reciklažu. Naravno da su ih „građani“ Podgorice vrlo brzo sve zapalili, a oni se istopili kao svijeće. Vratili smo stare, metalne.

Dakle, osamdesetih (kažu) da ljubljenje i nije bilo toliko popularno, ali se vratilo devedesetih godina. Neki krive Italijane koji su došli u Crnu Goru i silom nas naćerali da švercujemo cigarete i bogatimo se. Oni su bili uglađeni, i kad bi se vidjeli sa ovim' našima da ih na silu naćeraju da švercuju cigarete, dokazivali su prisnost ljubljenjem u obraze.

Zato kažu da je trend ljubljenja ponovo krenuo iz Bara, a da Cetinju i Podgorici stara fora uopšte nije bila strana, pa su je lako prihvatili. Jedan od najpoznatijih poljubaca u svijetu jeste kad Majkl poljubi Freda u usta, ali to je trenutak spoznaje, kad brat izdaje brata.

Neki narodi ljube mrca u usta, dok naučnici to opravdavaju stvaranjem imunog sistema i prenošenjem bakterija, a naravno ima i onih koji se toga groze.

Crnogorci, većinom samoproklamovane muškarčine sa otklonom prema gej populaciji se ljube po tri puta sa istopolnim osobama. Nešto tu ne štima. Moguće je da su krivi Srbi.

Mora da postoji neka zavjera protiv Crnogoraca kojima je podmetnuto ljubljenje, i to tri puta. To je možda samo još jedna u nizu podvala koje će da eskaliraju kad dođe vrijeme da se opet dokazuje da su Crnogorci Srbi.

Međutim, i Srbi se čude što se mi cmačemo toliko. Tajna nije u prošlom, već u sadašnjem vremenu. Ljubljenje iziskuje vrijeme, tri puta naročito.

Poznanstvo u Crnoj Gori ima svoje stepene i kategorije, i podgrupe. Jedan stepen se objašnjava sa „Oni su na poljubac“, što bi značilo da su toliko prisni da izdvoje vremena svaki put kad se vide da se poljube. Dokaz srdačnosti i prisnosti.

Mnogo toga može da se kaže pri ljubljenju u obraz tri puta:

„Jesi li - mi zaposlio - onoga maloga“.

„Jesi li - mi vidio - onaj kredit“.

„Da nemaš - sto eura - do prvoga“.

Kao da rukovanje i zagrljaj nisu iskaz prisnosti, nama je potrebno nešto više. Treba obratiti pažnju na svadbe kojima prisustvuju poznate face. Veći se red formira da se narod izljubi sa tom facom nego sa mladencima. To je jedini red koji znamo da poštujemo.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")