Stav

Markovićeva tika-taka

Čak i najpovršnije poređenje ovog Nacrta Zakona o Specijalnom tužilaštvu sa korespodentnim hrvatskim Zakonom o USKOK-u, koji je bio najavljen kao uzor koji će se slijediti, jasno pokazuje da Marković i Konjević namjeravaju da ovim manevrom zamažu oči Briselu
87 pregleda 5 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.08.2014. 07:59h

Provizorni tekst Nacrta zakona i podlo odabrani termin javne rasprave (mjesec avgust) dovoljno govore koje su stvarne namjere ppredsjednika Vlade Duška Markovića i ministra policije Raška Konjevića sa tzv. Specijalnim državnim tužilaštvom. Očigledno je da pomenuti ministri - koji ovom pričom već mjesecima zamajavaju crnogorsku javnost i Evropsku komisiju - žele da jednim impotentnim zakonskim tekstom dodatno betoniraju katastrofalno stanje tzv. borbe domaćeg Tužilaštva protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Čak i najpovršnije poređenje ovog Nacrta Zakona o Specijalnom tužilaštvu sa korespodentnim hrvatskim Zakonom o USKOK-u (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta), koji je bio najavljen kao uzor koji će se slijediti, jasno pokazuje da Marković i Konjević namjeravaju da ovim manevrom zamažu oči Briselu. I pokazuje da ministri prave novu režimsku instituciju, koja će im poslužiti kao nova šarena laža za evropske sagovornike. Baš kao što su im nedavno poslužili ustavni Amandmani i farsa oko „novog“ Sudskog savjeta koji je jednoglasno izabrao „novu“ Vesnu Medenicu.

Organizaciona tika-taka ministara Markovića i Konjevića je stara, popularna i dobro poznata režimska strategija za evropsku i domaću publiku. To je strategija koja obiluje stalno novim „dodavanjima“ i stalno produkuje nove režimske institucije, fiktivne borce protiv korupcije i mafije. A čitava tika-taka šarada ima samo jedan cilj i uvijek isti ishod - održavanje i produžavanje nultog rezultata u suzbijanju te korupcije i te mafije.

To što je model USKOK-a pokazao značajne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Hrvatskoj, bio je dovoljan razlog da g. Marković učini sve da se taj model ne prenese u naš sistem u svom punom kapacitetu. Potpredsjednik Vlade i njegova administracija još jednom su pokazali impresivnu sposobnost da čak i najbolje ideje, kakva je ideja USKOKA i formiranja tzv. uskočke vertikale obesmisle i da tu ideju, kroz najobičnije normativne splačine, pretvore u njenu suprotnost.

Ideju formiranja posebnog tužilaštva, i njemu pridruženih i podređenih posebnih struktura u policiji i u sudstvu - ideju formiranja strukture slične hrvatskoj uskočkoj vertikali - PZP javno zagovara već četiri godine, još od 2010. Tada je to bio naš konkretni predlog kako transformisati Tužilaštvo i kako započeti desanaderizaciju Crne Gore. Smatrali smo da unutar našeg Tužilaštva, Policije i Sudstva postoje profesionalci sa integritetom, tužioci i sudije koje treba izdvojiti iz ovih korupcijom razjedenih institucija, i koje treba nezavisno organizovati i zakonom ovlastiti da krenu u efikasnu borbu protiv mafije i korupcije u vrhovima režima.

A da bi se izvuklo „zdravo ljudsko jezgro“ iz bolesnog Tužilaštva, Sudstva i Policije, potrebni su razrađeni zakonski mehanizmi provjere personalnog integriteta (čitaj - nekorumpiranosti) svakog angažovanog tužioca, sudije i policajca. Uspjeh svakog specijalnog tužilaštva pa i USKOK-a zavisi gotovo isključivo od personalnog integriteta njegovog rukovodećeg kadra, i zato hrvatski Zakon o USKOK-u to ključno pitanje tretira kroz čak desetak zakonskih članova. A kada se, nakon temeljne provjere integriteta, to „zdravo ljudsko jezgro“ ekstrahuje iz bolesnog pravosuđa, potrebno ga je organizaciono odvojiti od bolesnih institucija, i dati mu poseban, nezavistan status. I potrebno je, na kraju, precizno i nedvosmisleno definisati suverene nadležnosti tog novog zdravog entiteta, kako mu bolesni dijelovi institucija ne bi pravili opstrukciju.

Sva tri ova ključna aspekta su precizno definisana u hrvatskom Zakonu o USKOK-u. I sve ove je ostalo maglovito definisano, nakaradno postavljeno ili potpuno nedefinisano u našem Nacrtu Zakona. Postavlja se pitanje : Zašto ključne odredbe hrvatskog Zakona o USKOK-u nijesu prenijete u naš Nacrt Zakona o Specijalnom tužilaštvu, ako su već više puta Marković i Konjević baš hrvatski zakon najavljivali kao uzor i model? Mislim da na ovo retoričko pitanje svi u Crnoj Gori znaju tačan a tužan odgovor.

Ministarstvo pravde je baš u avgustu počelo javnu raspravu o Nacrtu Zakona, kako bi ovaj tužni tekst „prokrijumčarili“ što bezbolnije, a ne da bi crnogorski stručnjaci i briselske birokrate u njemu mogle uživati na plaži. Svojim sadržajem ovaj Nacrt nedvosmisleno šalje političku poruku - da su g.Marković i g.Konjević, kao najavljivači formiranja „crnogorskog USKOK-a“, postigli saglasje oko toga da učinkoviti hrvatski model treba potpuno obesmisliti u crnogorskoj varijanti. A personalno saglasje ove dvojice ministara oko impotentnog nacrta jednog ovako značajnog zakona, iskaz je suštinskog saglasja unutar Vlade CG oko toga da se reforme u Tužilaštvu i Sudstvu moraju što duže odložiti, a da se agonija crnogorskog društva treba što više produžiti.

Koalicija DPS i SDP je unutar Vlade CG očigledno povratila harmoniju i puno akciono jedinstvo. Zato ne čude pozivi ministra Konjevića da se ta obnovljena koaliciona ljubav proširi i van Vlade CG - na Bijelo Polje, Bar, Pljevlja. A nakon ponovljenih izbora, vjerovatno i na Podgoricu. Reklo bi se da najmlađi maratonac Konjević nije gledao čuveni Šijanov filma, i da zato ne zna kako tragično se završava „počasni krug“ za sve Topaloviće.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")