KOSMOS ISPOD SAČA

Uhvati blagajnicu ako možeš

Samo jedan čovjek u Crnoj Gori donosi odluke, i to je jasno svima
158 pregleda 0 komentar(a)
Slika Đorđa de Kirika, Foto: Art zon
Slika Đorđa de Kirika, Foto: Art zon
Ažurirano: 08.09.2018. 16:49h

Nedavno su novinari počeli da opisuju problem oko Kosova kao „Kosovski čvor“. Ali ništa je Kosovo u poređenju sa finansijama u Crnoj Gori, jer, ko isprati gdje su iscurele tolike pare od prodaje državne imovine i privatizacije, gdje su vaučeri, gdje su pare od Limenke, gdje su strane donacije i ostalo, naravno da zaslužuje Nobelovu nagradu. Odmah.

U filmu Catch me if you can, kod nas preveden kao Uhvati me ako možeš, rađenom po istinotoj priči, policija juri momka koji falsifikuje potpise, bankovne čekove, ugovore i diplome i naravno ostvaruje korist. Naravno, kao i u mnogo filmova i priča koje nisu naivne već korisne, kao kad shvate što nije u redu sa Kaktus carom pa učine da on procvjeta, lika kog igra Leonardo Di Kaprio u filmu Uhvati me ako možeš prime da radi za FBI kako bi lakše lovili sofisticirane prevarante.

Nedavno je otpužena blagajnica u Skupštini Crne Gore da je otužila oko 35 000 eura falsifikujući potpise određenih parlamentaraca. Ona je štelovala da su trošili novac na sluđbena putovanja i dnevnice, i naravno, sebi sve stavljala u džep. Ako se sjetimo, a valja se s vremena na vrijeme prisjetiti ministra finansija Ivaniševića, njegove ljubavnice, kabineta, dokoljenica i bokserica, zar joj se može nešto prigovoriti?

Treba razmisliti i o činjenici, sve i da su išli ti parlamentarci, ti vajni demokrate, diplomate i stručnjaci za politiku, oni na tim putovanjima kao i uvijek ništa ne bi postigli, sva njihova putovanja, gorivo i pozivi koje narod plaća su bačene pare. Parlamentarci su tu samo da simuliraju Parlament, da on fiktivno postoji zarad EU kako bi fingirali demokratiju i državu.

Samo jedan čovjek u Crnoj Gori donosi odluke, i to je jasno svima. Sve ostalo je simulacija.

Zato gospođa ili gospođica blagajnica i nije uradila prevelik zločin, otela je novac od bogatih i dala sebi. Ako se smatra siromašnom, pola da joj se oprosti. Princip je uspostavljen još davno u Notingemskoj šumi.

Kako živimo u vremenu rokada, čim neko nešto naopako uradi, zamijeni poziciju sa adekvatnom osobom i to je moderna smjena kadrova u Crnoj Gori. Vidimo to na nedavnom primjeru rokade za slijepe građane, rokada zvana Veljović - Stojanović.

Ako je već tako, vrijeme je da se vrati i Ivanišević, možda ne u istu svoju ministarsku fotelju, ali eto može da bude blagajnica u Skupštini, a dosadašnja blagajnica optužena da je pronevjerila 35 000 eura može da bude ministar finansija. Sigurno bi se bolje snašla do svih dosadašnjih, pokazala je veliko umijeće sa novcem.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")