Više od riječi

Besramnost

Izjava da je poslanika ošamario, “kao što se šamara žena ili dijete”, je najskandaloznija izjava godine, možda i decenije
189 pregleda 48 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.06.2014. 15:58h

Jeste to paradoksalno: Milo Đukanović je uradio da država Crna Gora ne postoji, a sve u ime sigurnog postojanja iste te države.

Kada znate da jedna država ne postoji?

Recimo, kada neko može ne samo da fizički napada narodnog poslanika, već i da na sudu (!) objavi da će to zbog čega je i doveden u sudnicu, raditi ubuduće kada god bude u prilici. Kao da, recimo, neko ko je ukrao automobil, na sudu ponosno saopšti da će to uraditi i svaki sljedeći put? Iz kojeg “kapaciteta” moći taj čovjek ovo radi? Da li mu to što je nečiji prijatelj ili poslovni partner daje ovakve nadnaravne moći? Ili je i sada zaklonjen “običajnim pravom” koje premijer aminuje.

U najkraćem - kad neko može da se ponaša ovako - to znači da države nema.

Korak dalje - izjava da je poslanika ošamario, “kao što se šamara žena ili dijete”, je najskandaloznija izjava godine, možda i decenije. Zamislite svijest koja može ovakvo što reći? Ovakve izjave zavređivale bi neku vrstu kazne koja podrazumijeva gubitak prava na javne istupe. Kad neko može ovakvu stvar da izjavi, bez posljedica, to takođe znači da država ne postoji.

Kada jedan “list” može da radi ono što radi Milformer, to takođe znači da države nema.

Jer što je drugo država, od svog nastanka, nego brana nasilju i divljaštvu? Probajte sebi da odgovorite na ključno pitanje - ko je i kako učinio da nema države?

Da ih nije zasjenila besramnost izjava ovoga što šamara poslanike, žene i djecu, jedno saopštenje DPS-a bilo bi apsolutni hit nedjelje. Naravno, ne očekujete od DPS-a neko smisleno i korektno saopštenje, ali, stepeni bezobraznosti koje ponekad dosegnu zaista su - govorljivi.

Protest protiv sramne kampanje “Doušnika”, nazivaju skupom “politički svrstanih pojedinaca”? Kao da je “politička svrstanost” sama sobom grijeh? Odnosno - ako ste za DPS, vi niste “politički svrstani”, nego ste uzoriti građanin, a ako podržavate nekoga drugoga, onda ste “politički svrstani”, što je ovdje navedeno kao da to znači da ste - okuženi.

Pazite sad ovo: "Da im je ambicija bila da dolaskom do naših kancelarija daju podršku DPS-u kao najizrazitijem protivniku uloge medija kao političkih batina, DPS-u kao borcu za slobodu javne riječi, profesionalno i objektivno informisanje, onda bi to bilo opravdano.“ Udahnuli ste. Dakle - “najizrazitiji protivnik uloge medija kao političkih batina” je ekipa koja je sabrala sav regionalni kal (slično se sličnom raduje) i instalirala medijski mrak kakav nije viđen ni jezivih devedesetih. Upravo je ova vlast od medijskih dželata, udbaških aktivista i poslušnih intelektualaca napravila svoje najvažnije uzdanice. Pravu sliku svoga morala, prije svega. “Ako saznanja Informera nijesu tačna”, ističu u DPS-u, “falsifikatori moraju da odgovaraju, a ako jesu, onda je, dodaju, svako javno djelovanje sa takvom hipotekom vrlo diskutabilno.” Kakvi borci za istinu, to je gotovo dirljivo. Falsifikatori će odgovarati, svakako, ali, tada će na istoj optuženičkoj klupi sa njima biti i nalogodavci, pa će podlost ovakve izjave biti značajno vidljivija, crnogorska slika pakla kudikamo jasnija...

Nedavno se desila sportska scena kakvu teško da smo ikada ranije vidjeli - nakon (zasluženo) izgubljenog finala od Partizana, navijači košarkaša Zvezde su, a u tome su im pomogli i neki igrači, oteli pehar. Zar vam ovo ne liči na Mugošu, koji pokušava da “otme” dojučerašnju kancelariju. Valjda mu se ukazuje što je on bez funkcije. Greote, nije mu lako.

Takođe, shvatio sam da za razliku od Mugoše koji, izgleda, brine za posao, aerodromski batinaš to ne mora. Čim je rekao da će poslanika šamarati i pljuvati “đe goj” ga vidi, čovjek se odmah nametnuo kao pravo i kvalitetno rješenje za profesora na Fakultetu za crnogorski jezik što ga Vlada osniva na Cetinju.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")