KONTRASTAV

Ne poznajem ni ja Vas lično, ministre

Nijesam revitalizovao „Valdanos“?! Zašto nijeste Vi? To nije moj posjed (državno vlasništvo). Ne protivim se specijalizaciji mladih ljudi. Imamo i mi djecu, ministre
116 pregleda 4 komentar(a)
Valdanos, Foto: Samir Adrović
Valdanos, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 24.06.2014. 08:59h

Odgovor na tekst “Gdje su činjenice”, autora prof. dr Petra Ivanovića, Vijesti, 13.06.2014.

Poštovani ministre, nijesam dobio odgovor na tekst “Kuda ide crnogorsko maslinarstvo“, već pitanja i bio u dilemi da li ima svrhe pisati. Kažete pročitali ste tekst, stičem utisak - nedovoljno pažljivo. Nemam problema sa Vama. Ništa lično. Obraćam se instituciji (ministru poljoprivrede). Zaduženi smo do guše, a kako ste i Vi dio vlasti, prirodno je da i Vama pripada zasluga, makar u vidu podrške.

Da li je poljoprivredna proizvodnja prioritet razvoja Crne Gore? Jesmo li mi u CG u zabludi kada su u pitanju mogućnosti razvoja poljoporivrede? Da li je poljoprivreda biznis ili socijalna kategorija? Pitate se i nastavljate: Vjerujemo da interes moraju prepoznati sami proizvođači, ali ne na način da budu zaštićeni od strane države. Zalažete se za ukidanje carina i ostalih dažbina na uvezenu robu. S druge strane, EU ima ogromne subvencije u oblasti poljoprivrede, godišnje 41 milijardu ili 14.000 dolara po farmeru. (Iz Vaše Sektorske analize 2004.) “Nasuprot gospodinu Neneziću, ja se zalažem da građani Crne Gore i preduzeća plaćaju manje, odnosno, zalažem se za ukidanje subvencija u poljoprivredi“. (?!) Ali ne kažete da su ti proizvodi jeftiniji upravo zbog subvencija! Uz to mislite da je ekonomski patriotizam nepotreban. (Pobjeda 09.01.2007.) Šta je trebalo da zaključim? Da je nama potrebna poljoprivreda iz Vaše percepcije. Nedopustivo je, gospodine ministre, što se kasni sa oporavkom, nesprovođenjem Strategija razvoja, jako malim izdvajanjem iz budžeta. Ako je parametar budžetsko izdvajanje, a mnogo toga je jasno: Crna Gora 1,7%, Hrvatska 4.45%, Mađarska 2.66, Poljska 3.52, Slovenija 5.1, Francuska 3.47, Švajcarska 5.8 Srbija3.7, Makedonija 4%. Prema podacima Monstata, uvoz hrane i prehrambenih proizvoda (uključujući i piće sa carinskom stopom 0 i 1) povećan je u 2013. za 16.1 mil. i iznosi 433 mil. Uvoz mesa i mesnih prerađevina porastao je za 7.6 mil., voća i povrća za 6.7 mil., ribe za 1.8 mil. Treba uvesti red u smislu da se zna ko proizvodi, a ko otkupljuje i prodaje. Rad, red i disciplina su neophodni. Objektivno izvještavanje o stanju, nikako statističke zavrzlame na osnovu kojih se stiče pogrešan zaključak.

Ko god je Vaš savjetnik, treba odmah pokrenuti revitalizaciju „Valdanosa“. Poznajem nekoliko Vaših savjetnika. Pretpostavljam da su svi lojalni, i ispravni građani naše zemlje. Među njih 60 (savjetnika i namještenika - septembar 2013.) nema ljudi za koje mislim da bi trebalo da budu dio Vašeg tima. Profesori sa Biotehničkog fakulteta bili su na zapadu i napisali mnogo radova iz oblasti poljoprivrede i treba iskoristiti njihovo znanje i struku. Neki su postali magistri ili doktori braneći teme iz oblasti maslinarstva. Nijesam revitalizovao „Valdanos“?! Zašto nijeste Vi? To nije moj posjed (državno vlasništvo). Ne protivim se specijalizaciji mladih ljudi. Imamo i mi djecu, ministre. Međutim, za revitalizaciju nije potrebno neko specijalno i veliko znanje. Besplatno se ne putuje nigdje. Ovo usavršavanje plaća Međunarodni savjet za maslinarstvo, a na račun kvote koju Crna Gora uplaćuje za članstvo u iznosu od 30.000 eura godišnje (članak u „Pobjedi“ od 31. 03. 2014.).

Da, ministre nedavno sam diplomirao sa srednjom ocjenom 10. Predhodno sticao iskustvo u najboljoj crnogorskoj kompaniji („Plantaže“) radeći pošteno i predano (gotovo uvijek preko norme). Bavio se održivom poljoprivredom u jednom periodu (napusto zbog smrti u porodici i bolesti). Čisto da znate moj stav da li sam za to da se ništa ne radi. Sa priličnom ironijom mi se obraćate, gotovo prijetećim tonom, usput žaleći što se pojedini autorski tekstovi objavljuju. Demokratija na djelu, nema šta. Potrošili ste godinu pišući publikaciju: „Poljoprivreda za djecu“, umjesto da ste forsirali povratak napuštenim selima. Objašnjavajući djeci poljoprivredu, napravićete metež u njihovim malim, nevinim glavicama. Naučiće, ima vremena. Svi treba da upamtimo: „Zemlju smo naslijedili od djedova, a pozajmili od unuka... Kada jednom odemo, ostaje iza nas ono što smo uradili za života“.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")