Ukrštanje kultura

Hladnoratovske utjehe

Kina i Rusija su za vrijeme komunizma bile predvidljivije nego danas
0 komentar(a)
Buruma kolumna (novina), Foto: Wargamesandwalking.blogspot.com
Buruma kolumna (novina), Foto: Wargamesandwalking.blogspot.com
Ažurirano: 15.04.2014. 14:01h

Odnosi Zapada sa Rusijom su rijetko bili gori nego sada, nakon intervencije ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini i odluke da pripoji Krim. Međutim, američki predsjednik Barak Obama nastoji da ubijedi svijet da ovo nije početak novog Hladnog rata.

Uprkos tome, jastrebovi među američkim liberalima i tvrdolinijaši među konzervativcima kritički upoređuju Obamino liderstvo sa navodno oštrijim predsjednicima poput Dvajta Ajzenhauera i Ronalda Regana. Nije bitno što Ajzenhauer nije spriječio sovjetske tenkove za uguše mađarsku pobunu 1956. ili što Regan nije imao nikakvu namjeru da podrži aktiviste Solidarnosti kada su ustali protiv komunističkog režima u Poljskoj.

Hladni rat je na mnogo načina olakšao stvari američkim predsjednicima. Postojale su samo dvije velike sile - Kina se nije stvarno računala do nedavno - a njihove sfere uticaja su bile jasno definisane. Vladajuća ideologija Sovjetskog Saveza je bila jednako jasna: staljinistička verzija komunizma.

Staljinizam, poput maoizma u Kini, bio je zapravo duboko konzervativan, usmjeren uglavnom na jačanje moći režima kod kuće i njegovu dominaciju nad satelitima u inostranstvu. Ideološki neprijatelj je bio kapitalistički svijet, ali su neposredni neprijatelji bili „trockisti“, „revizionisti“ i drugi „reakcionarni elementi“ unutar sovjetske sfere. U vremenima krize, stara škola ruskog nacionalizma se mobilisala u službi sovjetskih interesa.

Kina je bila slična. Mao nije bio imperijalni ekspanzionista - nikad se nije ni trudio da traži od Britanaca da vrate Hong Kong. Mao je, takođe, fokusirao kineski nacionalizam gotovo potpuno na vrli novi svijet komunizma.

Sve se, međutim, promijenilo nakon Maove smrti i raspada Sovjetskog Saveza. Komunizam, kao vladajuća ideologija, nestao je u Rusiji i postao toliko razvodnjen u kapitalističkoj Kini da je ostalo malo više od njegovih simboličnih obilježja - i jedne lenjinističke stranke sa monopolom na vlast.

To je ostavilo vakuum u obje države. Ruska vlada se bori da opravda izabranu autokratiju, a kineska jednopartijska diktatura traži novi izvor legitimiteta. Iznenada se oživljavaju stare, diskreditovane tradicije. Putin citira polu-zaboravljene filozofe kako bi pokazao duhovnu superiornost ruske nacionalne duše. Kineski zvaničnici sada govore o konfučijanizam kao osnovi novog političkog identiteta.

Ovo je, u najboljem slučaju, loše zamišljeno. Većina Kineza, uključujući vladine zvaničnike, samo djelimično poznaje konfučijanske klasike. Skloni su da biraju citate koji idu u prilog njihovoj kontroli vlasti, naglašavajući „tradicionalne“ vrijednosti poput pokoravanja autoritetu, ne pominjući da konfučijanska misao podržava pravo na pobunu protiv nepravednih lidera.

Putinovi omiljeni filozofi su kombinacija mističnih nacionalista koji su zamišljali Rusiju kao duhovnu zajednicu zasnovanu na pravoslavlju, ali čije su ideje previše različite sa drugih aspekata i previše nejasne da bi ponudile koherentnu ideologiju. A ni njihove misli nisu uvijek u skladu sa Putinovim. Putin vidi raspad SSSR kao veliku nesreću, a ipak citira Ivana Iljina, koji je postao žestoki protivnik sovjetskog režima i Lenjin ga je protjerao u zapadnu Evropu 1922. godine.

Možda Putin istinski vjeruje da je Rusija duhovna zaštita od dekadencije zapadnog svijeta koji je uprljan materijalizmom i homoseksualnošću. Takođe je moguće da su sadašnji lideri Kine, čije su se porodice obogatile kroz političke privilegije, ubijeđeni sljedbenici konfučijanske filozofije. Vlade i Rusije i Kine su vođene nečim sa čim se teže pozabaviti: nacionalizam zasnovan na ozlojeđenosti.

Maoističku dogmu u Kini je u velikoj mjeri zamijenilo nešto što se zove „patriotsko obrazovanje“, koje se manifestuje u školskim udžbenicima, istorijskim muzejima i spomenicima. Kinezi odrastaju uz priču - koja nije u potpunosti pogrešna - da su stranci duboko ponižavali Kinu duže od sto godina. Posebno tokom Opijumskih ratova u XIX vijeku i brutalnih japanskih invazija. Samo jaka Kina, pod čvrstim rukovodstvom Komunističke partije, može zaštititi svoj narod od budućeg ugnjetavanja.

I Putin u Rusiji manipuliše starim boljkama i tradicionalnim osjećanjem da zli Zapad teži da podrije rusko jedinstvo i uništi njenu dušu. Kao i kineski lideri, Putin optužuje Zapad da se okomio na Rusiju.

Neko će reći da je to paranoja ali nije da nema smisla. Na kraju krajeva, i Rusija i Kina su okružene državama koje su saveznice SAD. A širenjem NATO-a čak do ruskih granica, teško da je Zapad vodio računa o ruskim bezbjednosnim brigama.

Problem sa nacionalizmom zasnovanim na ozlojeđenosti je u tome što koči diplomatiju, koja je zasnovana na kompromisima. Kritikovanje se lako doživljava kao znak neprijateljstva ili nepoštovanja. Nepoželjni potezi američkih i japanskih političara se zvanično karakterišu kao „uvrede za narod“.

Veći dio toga je, naravno, namijenjen domaćoj upotrebi - kao način pridobijanja javnog mnjenja da podrži autoritarne vladare. Međutim, zbog ogorčenog nacionalizma tih moćnih autokratija, sa njima se teže nositi nego sa njihovim brutalnim, ali manje nepredvidivim, komunističkim prethodnicima.

Imajući u vidu da bi vojni sukob bio krajnje opasan, najbolja formula je možda i dalje ona koju je smislio američki diplomata Džordž Kenan 1947. Ako Kina i Rusija ne mogu biti tretirane kao prijatelji, sukobom se može upravljati uviđanjem njihovih različitih interesa, uz konstantnu obazrivost i očuvanje snage naših demokratskih institucija. Ako se, uz dužno poštovanje prema Obami, nalazimo na početku novog Hladnog rata, neka bude. Poenta Hladnog rata je bila u tome da se osigura da ne dođe do vrućeg.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")