stav

Očekivano i jasno jednoumlje

Najnoviji manevar BS-a nije iznenadio nikoga unutar DF-a
13 komentar(a)
bosnjacka stranka, kongres, Foto: Boris Pejović
bosnjacka stranka, kongres, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.03.2014. 16:16h

Ne laje kuca sela radi, nego sebe radi (Narodna mudrost)

Sada se pokazuje da su „krokodilske suze“ DPS-a nad pravima manjina, i plenumska „diverzija“ BS-a sa već čuvenim Amandmanom, samo dva dijela zajedničkog koalicionog plana da se zaustavi izglasavanje krovnog izbornog zakona, koji je potpuno neprihvatljiv DPS-u.

Ali nije ovo jedini zakon protiv izborne krađe koji su DPS i BS pokušali da zaustave. Zakon o finansiranju političkih partija, na čijem usvajanju je insistirala EU, a koji efikasno sprečava izborne mahinacije koje smo vidjeli u Beranama, takođe je bio potpuno neprihvatljiv za DPS i BS. Zato su obje stranke otvoreno glasale protiv njega.

Ali taj smo zakon na njihovu žalost usvojili, jer smo to mogli bez njihovih glasova. Međutim, za krovni izborni zakon su po Ustavu potrebne 2/3, pa su zato DPS i BS zloupotrijebile Ustav i zaustavile njegovo usvajanje.

Ovo jednoumlje DPS-a i BS-a po pitanju izborne krađe je očekivano i jasno. Baš ove dvije stranke zajednički gazduju prostorom na kome se dešavaju najveće izborne malverzacije u Crnoj Gori. Lako je onda zaključiti zbog čega se ove dvije partije ovako složno bore za očuvanje dosadašnje ponižavajuće izborne prakse koju smo razgolitili u Beranama.

DPS je staru rimsku maksimu „zavadi pa vladaj“, na Sjeveru ove raskućene Crne Gore dodatno razvio, usavršio, i dopunio je novim segmentima. Taj njihov recept vladanja sada glasi - zavadi, prepadni, opljačkaj, opustoši, osiromaši, ponizi, pa vladaj! Svojim dosadašnjim djelovanjem Bošnjačka stranka (BS) nije učinila niti jedan napor da zaustavi ili da makar oslabi realizovanje ovog monstruoznog modela vladavine. DPS-modela koji nastavlja da pustoši i siromaši sjever Crne Gore, jednog recepta koji Bošnjake trajno pretvara u socijalno izdržavani narod, i u glavni rezervoar za kupovinu glasova.

Naprotiv, BS je učinila sve da međuetničke strahove i međukonfesionalne raskole očuva u životu i da ih po mogućnosti dodatno osnaži i produbi. Svojim glasovima u Skupštini, BS je podržala svaki pljačkaški projekat DPS-a na državnom nivou, a ni prstom nije mrdnula da zaustavi nastavak pustošenja Sjevera. Konačno, iako se predstavlja za zaštitnika dostojanstva Bošnjaka, BS nije niti jednom digla glas protiv sramne izborne trgovine ljudskim dušama. Oni nijesu ni zucnuli protiv pritisaka, ucjena i protiv kupovine glasova za neke mizerne iznose, u kojima su procentualno najveće žrtve baš pripadnici njihovog, bošnjačkog naroda.

Umjesto da učine sve da se zaustavi masovno gaženje prava slobodnog izbora, koje Ustav garantuje svim građanima Crne Gore, i umjesto da pomognu da prestane ova ponižavajuća izborna trgovina bošnjačkim i drugim dušama - BS je stao na stranu DPS, i postao njegovo glavno oružje u borbi za očuvanje izbornog lupežanja. To je tužni rezime rezultata BS-a u minulom periodu.

Zato je čuveni Amandman o pozitivnoj diskriminaciji manjina na lokalnom nivou, zbog koga su tobože BS i DPS odbili da glasaju za krovni zakon, naprasno prestao da bude njihov jedini uslov. A bio je to do prije samo par dana.

Nesporno je da rukovodstvo BS-a, ovim posljednjim manevrom, pravi alibi DPS-u da lakše odbaci krovni izborni zakon. Samo što je već odavno jasno i to da ovo ponašanje BS-a nije samo demonstracija koalicione lojalnosti, već i znak BS-ove životne zainteresovanosti da se očuva mehanizam izborne krađe.

Zato najnoviji manevar BS-a nije nikoga iznenadio unutar DF. Štaviše, samo je potvrdio našu raniju ocjenu da se sateliti DPS-a ne nalaze slučajno u režimskoj koaliciji, te da, sledstveno tome, učinkoviti kanal komuniciranja sa njima nije nikakav demokratski dijalog, već telefonski poziv sa prave adrese. Baš taj telefonski poziv u ovom trenutku nedostaje, kako bi se krovni izborni zakon odmah usvojio.

Prije samo 15 mjeseci BS je „zbog Srebrnice i zbog vojvode Mandića“ ušla u koaliciju sa DPS-om. Prije manje od 12 mjeseci su, skupa sa Tomislavom Nikolićem, baš oni dali odlučujuću podršku Filipu Vujanoviću (čuveni „glasovi iz Rožaja“). A prije dva mjeseca su napravili (još uvijek) tajni dogovor o koalicionom nastupu DPS, BS i NS u Podgorici, što Đukanoviću bliski krugovi unutar Mitropolije svesrdno podržavaju.

Ne bih se začudio da, nakon ove višednevne tirade svih režimskih medija, svoje naprasno odustajanje od vlastitog uslov-amandmana BS obrazloži sada već epskim „beranskim zastavama“. Ako se i to desi - biće to tužna kruna jedne besciljne politike, koja odavno podsjeća na onaj kineski komad auto-puta Bar-Boljari. Na onaj komad koji, kako prije neku noć reče ambasador Pius Fišer, vodi „od nigdje ka nikamo“.

Pošto ova besciljna politika pukog opstajanja na vlasti zadužuje Crnu Goru (kako je to precizno izračunao Nebojša Medojević) ni manje ni više nego 300 eura u minuti - mi iz DF-a je moramo što prije slomiti.

Dakle, proljeće je pred nama, a u Podgorici izbori. To što je Milo Đukanović sam sebe odredio za njihovog koordinatora - znak je da će u Podgorici biti primijenjen kompletan arsenal DPS-ovih pritisaka, ucjena, kupovina i izbornih krađa. Po ugledu na Berane, ovoga puta im to ni Podgorica neće dozvoliti.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")