Stav novinara

Deset godina poslije

Čeka se još delegacija koja je otputovala na višemjesečni edukativni kurs u prijateljsku sjevernu Koreju kod Kim Džong Una koji na izborima redovno osvaja 100 odsto glasova
3 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Boris Pejović
Ulcinj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.03.2014. 11:08h

Ministar turizma poručio je ulcinjskim investitorima da hitno počnu gradnju hotela ili će, u suprotnom, kako je rekao, osjetiti gnjev pravne države. On je na presu u Titogradu kazao da Vlada neće više zaključiti ni jedan jedini aneks ugovora. Vlasnik Lida na Velikoj plaži ekspresno je odgovorio ministru poručujući mu da nema te sile koja će ga natjerati da gradi dok god smrdi sa Port Milene. Rusi su zbog tog ekološkog problema, već šest puta odustajali od gradnje u Ulcinju, ali je zato novac išao na realizaciju projekata u Budvi. Tako je, zahvaljujući smradu sa Port Milene, crnogorska metropola turizma dobila šest reprezentativnih hotela. Barani se nadaju da će smrad potrajati i da će Rusi sedmi put graditi u njihovom gradu, imajući u vidu ogroman broj njihovih sunarodnika koji tu žive decenijama.

Vlasnici Jadrana i Galeba ponovili su da su problem urbanistički planovi i zamolili Vladu da sačeka još malo jer su na sajmu turizma u Nju Delhiju stupili u kontakt sa nekoliko njihovih strateških partnera. U zajedničkom saopštenju, oni su naveli da je Vlada uvijek znala i umjela da izabere strateške partnere zahvaljujući lucidnom instiktu i neskrivenom talentu članova tenderske komisije.

Vlada je nedavno usvojila novi prostorni plan po kome će zona morskog dobra u Štoju i dalje biti do puta, ali onoga pored bazena ulcinjske solane, odnosno do desne obale Port Milene a u Valdanosu do Možure. Time su pala u vodu sva ranija obećanja lokalnih čelnika i priče o tome kako će granica morskog dobra u Ulcinju biti kao u drugim primorskim opštinama gdje je DPS na vlasti. Vlada je inače ranije, nezadovoljna činjenicom da DPS u Ulcinju nije uspio da na ponovljenim izborima osvoji većinu, odnosno 17 mandata, uvela tzv. prelaznu upravu kao i u drugim opštinama, koja za cilj ima da, najkasnije za godinu, stvori uslove za fer i pošteno izjašnjavanje građana. U prelaznoj upravi su svi članovi Izvršnog odbora ulcinjskog DPS-a. Ustavni sud je kao neosnovane odbio žalbe albanskih partija koje su DPS-u koalicioni partneri na državnom nivou uz obrazloženjje da je svejedno ko će biti u tom tijelu imajući u vidu njihovu višedecenijsku saradnju i prijateljstvo u Podgorici.

U susret Danu opštine, Vlada je prihvatila predlog prelazne uprave i dala zeleno svjetlo da se podmaže hidraulika sa novog mosta a da se naredne godine eventualno razmisli o datumu njene ugradnje u grandiozno zdanje koje opkoračuje Port Milenu. Most je prije 15 godina projektovan tako da bude rasklopnog karaktera, ali se tek nakon što je sagrađen uvidjelo da to nema smisla jer jahte i gliseri, kako su planirali projektanti, graditelji i Vlada, ne mogu da prođu ispod Starog mosta kod Otranta. Zato je resorno ministarstvo nedavno raspisalo tender za istraživanje gasa ispod strarog mosta u nadi da će tako riješiti i problem prohodnosti. Eksperti su inače složni u ocjeni da kanal ima gasa više nego Jadran i da je čudo kako do sada nije izvršeno ispitivanje dna gdje su feklaije nataložene i do deset metara u prosjeku.

Ribari su i dalje nezadovoljni lučicom Kacema u kojoj je prije tri dana usljed nevremena polomljena još jedna barka. Oni optužuju JP i traže da nadoknadi štetu. Iz budvanske firme, stiglo je saopštenje da lučica nema upotrebnu dozvolu ali da će stručnjaci još jednom razmisliti o produženju lukobrana. Ponovili su da se na tom projektu radi već 12 godina i pozvali ribare na još malo strpljenja.

Vrijedni Ulcinjani očistili su sve prilazne puteve u maslinadi u Valdanosu, a sud u Strazburu odlučio je u korist bivših vlasnika po njihovim tužbama protiv države. Međutim, Vlada je ocijenila da je Strazbur nenadležan sve dok zemlja ne uđe u NATO i EU, što se očekuje najkasnije za nekoliko godina. Titograd je upozorio Pariz da malo više gleda u svoje dvorište.

Istovremeno, ministar rada i socijalnog staranja pozvao je vlasnike Solane da ozbiljnije priđu prodaji imovine kako bi povjerioci bili namireni. On je to uradio nakon što je propala 46. javna licitacija na kojoj je imovina Solane nuđena po cijeni od 185.495,363 eura. Radnici koji štrajkuju već 11 godina, i dalje traže isplatu 132 zaostale zarade i povezivanje staža za 16 godina. Uprava se pravda da nema novca i pokušava da radnike privoli da počnu sa pripremama za jubilarnu, 90. berbu. Radnici kažu da je to nemoguće bez kupovine nove opreme jer, kako tvrde, samohodni transporter odavno nije samohodan, hangar za skladištenje nema krov a fale i šine za tri dresine.

Titograd je došao na genijalnu ideju da tržišnoj inspekciji otvori ekskluzivno predstavništvo u centru Ulcinja iako inspektori imaju prostorije u Opštini. Predstavništvo će imati na spratu predsjedničke apartamne tako da inspektori tokom cijele godine mogu ugodno i na smjene boraviti u gradu. Razlog za takav potez Vlade je što inspektori u Ulcinju imaju zaista nevjerovatnog uspjeha, mnogo više nego u svim drugim gradovima zajedno - u bilo koji lokal da uđu, bilo zimi ili ljeti, noću ili danju, oni gazdu kazne nekoliko hiljada eura. Svaki cent uložen u njih, znaju to u Vladi, potpuno je opravdan. Nedavno je jedna inspektorka brzinom svjetlosti prohujala gradom i dok vlasnici nekoliko lokala nijesu ni znali o kakvoj furiji je riječ, na zapisniku je pisalo 3.800 eura. Na tako obavljenom poslu, šampionki su, mada nevoljno, čestitali i sami vlasnici lokala.

Sveukupni uslovi u gradu, kako se referiše u dopisu prelazne uprave Titogradu, ukazuju na to da se polako stvaraju uslovi za fer i poštene izbore na kojima će DPS sa partnerima osvojiti najmanje 17 mandata. Čeka se još delegacija koja je otputovala na višemjesečni edukativni kurs u prijateljsku sjevernu Koreju kod Kim Džong Una koji na izborima redovno osvaja 100 odsto glasova.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")