Stav

Dosljedna neutralnost

Smatram da Crna Gora treba da bude dosljedno neutralna, bez učešća naših građana u ratnim pohodima
56 pregleda 2 komentar(a)
NATO avioni, Foto: Beta
NATO avioni, Foto: Beta
Ažurirano: 24.02.2014. 10:46h

Protivim se ulasku Crne Gore u NATO. Mnogo je razloga tome.

Prvo, jedna uvredljiva neravnoteža koja je nametnuta: zvanične institucije države koje plaćamo mi, građani, promovišu ulazak zemlje u NATO, i to kao nešto što je podrazumijevajuće.

Lobisti za NATO dobijaju i novac od nas, još uvijek brojnijih, koji smo protiv. A takođe i različite strane donacije u svrhu promocije NATO-a. Oni koji se protive ulasku Crne Gore u Alijansu, to mogu raditi samo kao pojedinci ili grupe bez finansijske, institucionalne i druge podrške.

Da li protivnici ulaska Crne Gore u NATO treba da organizuju pokret otpora?

Drugo, ni jedan zvanični predstavnik Crne Gore (smatram da je Crna Gora u statusu federalne države do 2006. godine bila država sa svim državnim prerogativima) nije nikada u zvaničnom obraćanju nakon 1999. godine predstavnicima zemalja koje su učestvovale u bombardovanju Crne Gore i Srbije, uputio protest.

To je ponižavajuće za sve građane. Niko nam nikad nije uputio izvinjenje za muku, strah, patnje, pogibiju, razaranje koji su trajali 78 dana. Bestijalno iživljavanje nad malim narodom. Krivca i krivicu je uvijek lako naći, ako je u interesu moćnih.

Kada je nakon masakra na Tjenanmenu Amerika pokušala da uvede sankcije Kini, Koka-kola korporacija je odbila da ih primijeni, zbog mogućeg gubitka profita. Iračka nafta je bila inspirativna za genocidno uništavanje naroda i kulture, usput i privrede, u jednoj od kolijevki civilizacije (Mesopotamija).

Kasnije, Libija, Alžir, Sirija. Da li prethodno ima veze sa NATO paktom? Sa principima zaštite interesa velikog kapitala, svakako. A odbrambeni karakter NATO alijanse je upravo to - zaštita profita multinacionalnih kompanija.

Lično, niti praštam niti zaboravljam čudovišna krila Milosrdnog anđela nad Crnom Gorom i Srbijom. Zašto naša zvanična medicinska statistika ne saopštava dovoljno glasno i upozoravajuće koliko je zla sadašnjim i budućim generacijama u Crnoj Gori i Srbiji nanijelo bombardovanje 1999. godine? Ovo možete vidjeti i osjetiti kad neko bližnji oboli od leukemije, tumora, kancera. Dotaknut krilom Milosrdnog anđela.

Ne želim, kao i mnogi crnogorski građani svih uzrasta, da Crna Gora svoju sudbinu, kakva god da je, vezuje za NATO. Dovoljno smo, i bez članstva u NATO-u, uronjeni u distopiju. Najavili su je prije više decenija Jevgenij Zamjatin (MI - 1924. g.), Oldos Haksli (Vrli novi svijet - oko 1940.), Džordž Orvel (1984. - oko 1946.). Oni koji nijesu, treba da pročitaju ove knjige, posebno Orvelovu 1984. prije izjašnjavanja o članstvu Crne Gore u NATO-u.

Smatram da Crna Gora treba da bude dosljedno neutralna, bez učešća naših građana u ratnim pohodima (koji se nazivaju mirovnim misijama).

Ovaj tekst je dio projekta “Pričajmo o NATO-u”, koji Vijesti realizuju uz podršku ambasade SAD u Podgorici

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")