stav

Neutralnost je najbolja

Zagovornici NATO-a za CG, a koji su često zagovornici “copy paste rješenja”, zaboravljaju razliku između korelacije i regeresije
69 pregleda 9 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.02.2014. 11:08h

Logika crnogorske državne politike treba da nosi sopstvene, a ne tuđe ciljeve. Stoga, eventualno pristupanje Crne Gore bilo kakvim vojnim savezima treba da se bazira na obimnoj analizi prednosti i nedostataka, opasnosti i šansi, i uporedbi sa svim alternativama. Dakle, neophodno je sprovesti studiju koja bi se zasnivala na kompleksnoj komparativnoj SWOT analizi.

Prvo, potrebno je objasniti suštinu NATO-a, a ne površne komentare koji se odnose na ovaj savez.

Drugo, treba krenuti od već definisanih pretpostavki koje su oformile Crnu Goru, tj. njen koncept ekološke države, pa uvidjeti da li se eventualnim pristupanjem u NATO ili druge vojne saveze krše postulati i očekivanja od ekološke države.

NATO ili Sjeverno-atlanska odbrambena alijansa je, dakle, odbrambeni savez. To je u suštini ove alijanse, još od njenog osnivanja. Neću komentarisati razne zloupotrebe ovog saveza, kojima su i ovi prostori bili izloženi. Jedno je misija koja stoji iza neke organizacije, a drugo je kako se njom upravlja. Stoga, ne treba nikada zaboraviti razlog osnivanja NATO-a, koji je bio da se odbrane njene članice. Dolazimo do sljedećeg povezanog pitanja. Ako je Crnoj Gori cilj da uđe u odbrambeni savez, od koga nam to prijeti opasnost? Da li od susjeda, od kojih je većina u NATO-u? Dakle, ako nam ne prijeti spoljna opasnost, jer smo već suštinski okruženi NATO zemljama, zašto ćemo onda ulaziti u dodatne troškove priključenja NATO-u.

Zagovornici NATO-a za CG, a koji su često zagovornici “copy paste rješenja”, zaboravljaju razliku između korelacije i regeresije. FDI (dir.str. investicije) su često bile u korelaciji (kretali su se u istom smjeru) sa ulaskom u NATO, ali u drugim vremenima i drugim okruzenjima(političkim, ekonomskim, legalnim, društvenim, tehnološkim i ekološkim). Ulazak u NATO nije faktor povećanja direktnih stranih investicija, dakle on ih često prati ali ih per se ne izaziva! Zato, dragi prijatelji, ne obmanjujte javnost površnim izjavama.

U skladu sa dugoročnim ciljevima Crne Gore kao visoko razvijene turističke i poljoprivredne destinacije, a u duhu principa ekološke države, neutralnost prema svim nasilnim savezima je jedino optimalno rješenje. U osnovi deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori stoji “dug prema prirodi, izvoru našeg zdravlja i inspiraciji naše slobode i kulture”. Zar treba dokazivati svoju slobodu priključenjem vojnom savezu? Više mi liči da bi to bio pasivan potez koji nije utemeljen da detaljnoj analizi dugoročnih ciljeva Crne Gore. Nama su potrebne investicije iz svih globalnih legalnih izvora kojima ćemo povećati komparativnu prednost naše zemlje. Crna Gora je i dalje relativno nepoznata destinacija, pa nama nije dovoljno da privolimo NATO, već da se otvorimo prema svim raspoloživim investitorima, koji ovih godina uglavnom ne dolaze iz NATO zemalja, već iz Azije, Rusije, Brazila...

Neutralnost Crne Gore u odnosu na sve vojno-odbrambene saveze je na bazi svega gore navedenog najbolje dugoročno rješenje.

Ovaj tekst je dio projekta “Pričajmo o NATO-u”, koji Vijesti realizuju uz podršku ambasade SAD u Podgorici

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")