LAKAT U REBRA

Varljivo ljeto

Da se pitaju samo zakupci plaža - ne bi ga na pijesak niko sijedao. Koga vide sa pijeskom na leđima ili nogama, toga smatraju najvećim neprijateljem našeg turizma, a i svojim lično. Kako se neko usuđuje da pored žive plastične ležaljke, sjedne na topao prirodni pijesak, pitaju se oni
222 pregleda 12 komentar(a)
Plaža
Plaža
Ažurirano: 30.07.2018. 05:24h

Nema statistike koliko turista koji posjete naše primorje koristi ležaljke. Niko takvo istraživanje još nije objavio. A da se samo pitaju zakupci plaža ne bi ga na pijesak niko sijedao. Koga vide sa pijeskom na leđima ili nogama, toga smatraju najvećim neprijateljem našeg turizma, a i svojim lično. Kako se neko usuđuje da pored žive plastične ležaljke, sjedne na topao prirodni pijesak, pitaju se. A oni se toliko potrudili da plažu urede mobilijarom, kršeći i ono što zakon propisuje.

Turisti, pogotovo oni kojima nije do bacanja para, misle da nema potrebe da dnevno daju još 10 do 30 eura za dvije ležaljke i suncobran.

Ima i onih kojima je draži pijesak, nego da im se djelovi ležaljke ucrtaju po tijelu, iako im bankovni saldo omogućava da zakupe sav mobilijar na plaži.

A ima i turista koji ne žale novac da bi platili ležaljke u prvom redu i odatle kao sa plastičnog trona gledaju i uživaju, to im je potvrda da su uspjeli u životu i da ih više nikad pijesak neće žuljati.

Taj odnos zakupaca plaže i turista kod nas je postao odnos predatora i lovine… Nije to nadmudrivanje, više liči na plažni rat.

Moj prijatelj se nedavno vratio sa Krfa. Divne plaže, ima i mobilijara, ali plaćaju se samo prva dva reda i taj novac ide opštini. Zakupac plaže je zadovoljan onim što gosti ostave u njegovom restoranu… Ima i plaža gdje je mobilijar skup, ali imate mogućnost izbora. Kod nas - ako turista na leđima nema trag od plastične ležaljke, taj je odmah gost drugog reda…

Nijesu mi se nikad sviđale ni slike na Velikoj ulcinjskoj plaži, kada se stariji ljudi prekriju pijeskom u potrazi za podmlađivanjem, pa pomislite da se mumija kreće ka vama kad ustanu. Možda to produžava život, ali kod mene to zakopavanje u pijesak izaziva klaustofobičan osjećaj. Dođe ti da sa plaže pobjegneš kao Kilijan Mbape protivničkoj odbrani.

Ništa tijelu ne prija kao onaj sitan pijesak ispod peškira koji se prilagodi svakoj vašoj pozi na plaži.

Nijesu samo crnogorski zakupci plaža i njihova verbalna nadmudrivanja sa turistima hit na društvenim mrežama. Šou su im posljednjih dana ukrali i snimci sa hrvatskog primorja gdje je gost nokautirao zakupca plaže nakon svađe oko postavljenog peškira na pijesak. Neoprostivi grijeh!

Uzalud Budvane ubjeđuju iz Nacionalne turističke organizacije kako u metropoli turizma ima više gostiju nego lani, tamošnji turistički radnici kažu odoše im bogati turisti ka Tivtu. Iz Tivta se niko ne oglašava da li su tamo stizali.

Analiziraju šta je uzrok julske rupe, koju oni vide, a ne vide je iz Nacionalne turističke organizacije, jer možda “stoje malo poviše na brdo”. Iz NTO tvrde u Crnoj Gori boravi više turista nego u istom periodu prošle godine.

Iz NTO tvrde da i u Budvi ima više gostiju nego lani, ali to nije utjeha za Budvane koji nijesu izdali apartmane i krevete.

Tango spašava Kolašin ovih dana, pa brojke pokazuju da je dobro posjećen… Što se Durmitora tiče, on tek spremno čeka invaziju turista…

Nema toga ko ne bi volio da od turizma zaradimo makar tri puta više nego smo planirali. Pitanje je da li vjerovati brojkama iz NTO, ili subjektivnom osjećaju onih čiji apartmani i kreveti još čekaju goste. Meteorolog Dušan Pavićević tvrdi da je ovo jedna od pet najtoplijih godina u posljednjih sedamdeset, od kada se mjeri temperatura, a za to su zaslužni vreli april i maj. Prosječna temperature je viša, a svaki Podgoričanin će vam reći da je ovo najblaže ljeto posljednjih godina. Pavićević kaže da je takvom subjektivnom osjećaju doprinijelo to što smo imali svega dva dana sa temperaturom od preko 35 Celzijusa i što su noći hladnije ovog ljeta za par stepeni. Još nijedno jutro nije osvanulo sa 25 Celzijusa, što je u Glavnom gradu uobičajeno… Više je padavina ovog ljeta, posebno na sjeveru, zeleno oko Podgorice, manje požara… Dakle, još jedan prilog varljivom ljetu - jedno pokazuju brojke, drugo je subjektivni osjećaj… Biće nam vrelije ove sedmice.

Da je živ junak Paskaljevićevog filma “Varljivo leto”, šef lokalnog suda Veselin Cvetković (Bata Stojković) i da živi u Crnoj Gori, mogao bi ovog ljeta mirno sa porodicom da leži na nekoj plaži kraj rijeke, jezera ili mora, pije vino… da se javlja na telefonske pozive bez straha, rješava porodične probleme. Vjerovatno bi kao oparen reagovao na nespretne izjave Donalda Trampa da smo agresivni… Vlast kod nas nikad stabilnija, opozicija nikad podjeljenija, ne buni se niko, od studenata do radnika, majke koje su izgubile penzije samo remete tišinu idile… Jedino što bi Cvetkoviću moglo da smeta jesu zakupci plaže - pitanje je kako bi se složio sa njima ako bi tražili da svoje tijelo sa pijeska prebaci na udobnu plastiku…

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")