stav

U susret Paradi ponosa

Pozivam Vas i molim, gospodine mitropolite, da promijenite iznijeti stav. Vi to možete! Zbog nas vjernika. Zbog istorije! Ne da stav promijenite za koju godinu, već sada.
136 pregleda 82 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.10.2013. 10:57h

“Kakav je smrad otrovao i zagadio prestoni grad Beograd. Otrov – strašniji od onoga uranijuma koje su ostavile bombe NATO pakta... Budite uvjereni da je to predskazanje propasti... Bog će znati kad će udariti svojim bičem... ali već polako se to priprema...“

Ovo je dio govora mitropolita Amfilohija, vjernicima - održanog na Luštici dan poslije održavanja Parade ponosa u Beogradu.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je, na svečanoj akademiji povodom osveštenja Sabornog hrama, da ta bogomolja predstavlja poziv na praštanje i pomirenje...

Ove dvije izjave traže pojašnjenje i pomirenje...

Pomoći će nam, kao pojašnjenje, patrijarh Kiril – koji je prisutan osvještavanju hrama.

(Milo Đukanović se sastao sa patrijarhom moskovskim Kirilom i prenio mu da je "spreman za dijalog i traženje rješenja koja bi vodila prevazilaženju podjela u crnogorskom društvu".)

Patrijarh moskovski Kiril je 2009. godine , tokom susreta sa generalnim sekretarom organizacije za ljudska prava Savjeta Evrope, izjavio: ”Prihvatamo čovjekovu slobodu izbora, uključujući i polnu orijentaciju, kao ličnu stvar pojedinca!“

Ovo je reformatorski stav sa kojim, može biti, nije upoznat mitropolit Amfilohije.

„Ta orijentacija nije problem. Moramo biti braća... Ako je neko homoseksualac i traži Boga, te ima dobru volju, ko sam ja da mu sudim”, izjavio je papa Franjo I.

U Moskvi su novom papi Franju iskazane brojne pohvale, od patrijarha Kirila, a posebno od mitropolita Ilariona Alfejeva, koji je nadležan za spoljne poslove i koji je prisustvovao ustoličenju.

Papa Franjo je “čovjek autoriteta”, takođe “blizak ruskoj duhovnosti”, a voli i da čita Dostojevskog, rekao je Alfejev.

Ali i gospodin Amfilohije voli Dostojevskog i blizak je ruskoj duhovnosti.

Nije moguće da mitropolit crnogorsko–primorski ne čuje ovo slaganje između Kirila i Franja o homoseksualizmu?

Uzgred: patrijarh srpski Irinej je u svojoj čestitki poželio papi Franju od Gospoda “obilje milosti i duhovne snage”... a kako piše Blic (19.03. 2013.): Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u Vatikanu predstavlja arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije, koji je i administrator Eparhije buenosajreske i južno-centralno američke.

Gospoin Amfilohije je izjavio za TV Vijesti: ”Posebno poštujem Benedikta XVI“...

Podsjetiću: papa Benedikt XVI, koji je podnio ostavku, rekao je da je “homosekualizam veća prijetnja za čovječanstvo od klimatskih promjena”...

Klimatske promjene i radioktavni uranijum? Ili homoseksualizam?

Da ponovimo: “...Budite uvjereni da je to predskazanje propasti... Bog će znati kad će udariti svojim bičem... ali već polako se to priprema ” .

Težina ove izjave, posmatrana u svjetlu reformatorske izjave patrijarha moskovskog Kirila, kao i pape Franja - još više dobija na težini! Koga to Bog priprema da udari svojim bičem?

Ili je ovo izjava za lokalnu upotrebu? Takozvani “skretač pažnje”.

(Nakon proslave 1700 godina Milanskog edikta počećemo ubrzano da saznajemo.)

“Kakav je smrad otrovao i zagadio prestoni grad Beograd. Otrov – strašniji od onoga uranijuma”...

Bila za lokalnu upotrebu ili stvarni sud - ova izjava ipak, mora da bude u javnosti izvagana!

Osiromašeni uranijum: njegovo vrijeme raspadanja je četiri i po milijarde godina.

Posljedice: posljednjih desetak godina broj oboljelih od leukemija i limfoma povećan za 110 odsto, dok je broj umrih od ovih bolesti povećan za 180 odsto - podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut".

Homoseksualci: od Mesopotamije, Egipta, Antičke Grčke, Rima, Kelta, Germana, Kine, Japana, Južnog Pacifika... preko srednjeg vijeka, Evrope, islamske zajednice, a da ne spominjemo renesansu i moderno doba, od Sjeverne Amerike do Južne Amerike... umalo zaboravih: Hamurabijev zakonik ili Napoleonov zakon... nema gdje nema homoseksualizma... pa i u staroj Crnoj Gori... i u crkvi...

Posljedice: umjetnost, nauka, kultura... neprocjenjivi doprinos!

Gdje je ovdje predskazanje propasti?

Podsjećam: “Vladiku Kačavendu treba da jure sva tužilaštva za ratne zločine. I u tome je tragedija što će on, možda, biti samo smijenjen i ukoren zbog tih pedofilijskih sklonosti (ili podnijeti ostavku ) a neće biti osuđen zbog poticanja na zločin, pa indirektnog i direktnog sudjelovanja u genocidu. On je pod krinkom Boga, pod mantijom, kao vjerski službenik na zemlji širio samo mržnju”.

Ovaj je otrov, gospodine Radoviću, ...“strašniji od onoga uranijuma“... Ne sumnjam da Vi ovo osuđujete!

Pozivam Vas i molim, gospodine mitropolite, da promijenite iznijeti stav. Vi to možete! Zbog nas vjernika. Zbog istorije! Ne da stav promijenite za koju godinu, već sada. Jer:

...šta je uradio homoseksualac Leonardo da Vinči da ga danas proklinjemo, a dokle je došao Aleksandar Veliki sa svojim ljubavnikom suvišno je govoriti. Ovo sigurno ne bi režirao Pedro Almodovar sa svojim ljubavnikom... Molim Vas sjetite se da - Island ima 85,5 % stanovnika koji su pripadnici Crkve Islanda. U Islandu nijesu odvojeni crkva i država. Oni vjeruju u sveto trojstvo i bogočovječiju prirodu Isusa Hrista koji je vaskrsao da posle kraja svijeta sudi i živima i mrtvima. Johanna Sigurdardott, premijerka Islanda je lezbejka na čelu države.

Ali, moramo se zajedno sjetiti: cirkularno pismo koje je 12. jula, 1940. poslala Centralna kancelarija za sigurnost Rajha (Reichssicherheitshauptamt) za borbu protiv homoseksualnosti i abortusa, glasilo je: „Sve homoseksualce, posle njihovog oslobađanja iz zatvora staviti u preventivni pritvor“.

Siguran sam da su i njima zabranili paradu.

Tako je to u nacizmu.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")