KOSMOS ISPOD SAČA

Pitoma primorska priroda

Kako se sve sliva ljeti na primorje naše, i što valja i što ne valja, desi se da ispliva po neki uznemirujući snimak tuče sa primorja
127 pregleda 1 komentar(a)
Budva
Budva
Ažurirano: 21.07.2018. 13:50h

„Na skriveno te vodim mesto/između planina i mora/gde gorski vetar peva pesmu/Još ne sviće rujna zora“. Tako počinje Bajagina pjesma Montenegro i prvo jače promovisanje turizma i Crne Gore. Tada, još uvijek je bila donekle skriveno i lijepo parče zemlje, nerazoreno savremenim urbanizmom, prije svega.

Uslijedila je pjesma Kotor od Galije i stihovi: Drsko je imala godina/koliko Kotor vekova. Izdavanje apartmana od tad je postalo i te kako unosno.

Kako se sve sliva ljeti na primorje naše, i što valja i što ne valja, desi se da ispliva po neki uznemirujući snimak tuče sa primorja. I to ne baš uvijek tuče, nego najčešće nasrtanje mase na jednog momka ili nekolicinu, kako i priliči junačkom društvu kakvo je naše.

Nedavno je nedaleko od starog grada dvojicu državljana Norveške krvnički napalo nekoliko građana Švedske. Za državljane Švedske navodi se da su porijeklom sa Balkana, što je preširoka odrednica, a novinari su izbjegli da navedu o kojoj pitomoj sredini je riječ, odakle su to krenuli junaci sa Balkana ka Švedskoj, pokupili državljanstvo i pošli na ljetovanje u Budvu kako bi izmlatili neke Norvežane.

Priča zaista zvuči suludo, ali zasigurno da zvuči preozbiljno pretučenim Norvežanima. Na snimku se jasno vidi kao u nekoliko sekundi pljušte pesnice, kako se krvnički zabija koljeno u rebra i udaraju bespomoćni ljudi. Opravdan slogan Full.feel.Budva. Ko god je provodio ljeto na primorju crnogorskom može da posvjedoči o silnim tučama i razbijenim glavama. Najbolje to mogu da posvjedoče hitne službe i policija, kad bi htjeli da pričaju otvoreno o svemu. Koliko je tuča samo bilo a da nisu snimljene i prijavljene. Koliko li je ožiljaka zaraslo samo od sebe.

Desilo se prije nekoliko godina da počne „dnevna“ tuča na plaži Mogren, pa da stranci pokušavaju da operu krvavo lice u moru, a momak sa gle čuda podgoričkim akcentom kaže: „Ne možeš da se umivaš u naše more“ i otjera ih. Nije bitno da li su krvavi momci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske ili Srbije, jer oni su prije svega gosti, ali zašto bi to zanimalo Podgoričane koji su najvjerovatnije došli stopom do Budve i Mogrena da se iskupaju i nekome glavu otvore.

Ljeto proizvodi turbulenciju, slabo se spava od dernjave, gužve, kola i dobrog ozvučenja loših pjevača. Ljeto košta, a odmora je malo. Svi žele isto i stvaraju se tenzije. Ali ipak je previše tenzije na primorju, naročito u Budvi. Ipak taj grad nije zaslužio da se u njemu krvnički obračunavaju sa Norvežanima, i to da ih izmlate kao smrtne neprijatelje neki Šveđani, ali Šveđani porijeklom sa Balkana. To zaista zvuči kao krimi-bajka dostojna novog talasa skandinavskih krimi serija i romana.

I posle neko kaže da smo agresivni?! Ma kakvi.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")