U MREŽI

Manipulacija spržene zemlje

Čime se bavi premijerov braco Aco od kada nije na birou rada? Je li i Cane Subotić bogat čovjek? Je li i on prijatelj premijera? Da li je premijer bogat čovjek? Idemo dalje...
145 pregleda 18 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.08.2013. 14:13h

Manipulacija predstavlja vršenje društveno, moralno ili zakonski sumnjivih ili nedopuštenih radnji i postupaka u životu ili poslovanju u cilju potčinjavanja osoba, resursa ili događaja vlastitim ciljevima, često na štetu društva ili drugih osoba. Taj termin, kažu renici, označava korišćenje različitih podataka ili informacija u cilju "zavođenja javnosti", odnosno usmjeravanja pažnje ka onoj poruci ili značenju koje autor, bez obzira na validnost podataka, želi da izazove.

Definicije su često dosadne, beživotne i toliko uopštene da pojmove koje opisuju nekada ne možemo prepoznati u praksi. Zato je najbolje učiti iz konkretnih primjera. Možemo koristiti nedavne izjave premijera Đukanovića u kojima kaže da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije prioritet njegove vlade, a da opozicija hoće da dođe na vlast i po cijenu spržene zemlje.

Poslužimo se, zato, jednostavnom metodom otkrivanja manipulacija i postavimo par pitanja koja će nam pomoći da utvrdimo da li premijer laže.

1) Koliko 'novopečenih biznismena' se pošteno obogatilo (pošteno, za one koji su zaboravili značenje tog termina, podrazumijeva poslovanje po pravilima, zakonito i fer, uz poštovanje obaveza prema zaposlenima i državi, što uključuje i plaćanje poreza i doprinosa na pune zarade)?

2) Ko su najbogatiji ljudi u Crnoj Gori i za koliko njih znate da su prijatelji premijera?

3) Ko je Brano Mićunović i zašto ga zovu Nespomenik? Da li je on bogat čovjek i čime se bavi... i je li on ubio čovjeka u Urgentnom centru KBC-a, a svi svjedoci, doktori, sestre i policajac, su 'zaboravili' ko je to uradio? Vjerujete li da je on senilni starac koji ne može da svjedoči na sudu da se ne stresira? Šta mislite da li je počeo da “zaboravlja događaje iz prošlosti” od kada ga u Italiji i Švajcarskoj terete za mafijaško udruživanje i pranje novca?

4) Ko je Cane Subotić i čime se on bavi? Je li i on bogat čovjek? Je li i on prijatelj premijera?

5) Čime se bavi premijerov braco Aco od kada nije na birou rada? Da li je i on veoma bogat i od čega se tako “napunio”?

6) Ko je najpoznatija, najuspješnija, najbolja, naj, naj, naj... advokatica u Crnoj Gori za koju su čuli i preko okeana? Da li i ona dobro zarađuje?

A sada dobro razmislite i odgovorite na sljedeće pitanje:

7) Jesu li svi u porodici premijera genijalci? Jesu li svi prijatelji premijera ekonomski stručnjaci prve klase? Znate li nekog premijerovog prijatelja koji nije uspio “da se snađe”?

Idemo dalje…

8) Kako i zašto su i Kalić i Šarić napustili zemlju baš par dana prije nego što su protiv njih podignute optužnice? Jesu li oni dobri momci? Je li neko odgovarao zbog brodova punih kokaina u našim lukama? Ko je donio heroin na ulice svih crnogorskih gradova? Da li se preko Crne Gore švercuje kokain i heroin zbog javnog interesa? Čija droga odnosi živote Crnogoraca, Srba, Muslimana, Albanaca, Hrvata… Ko se bogati zahvaljujući ubijanju budućnosti Crne Gore, jesu li oni jači od države ili je državni vrh na čelu te mafijaške strukture?

A sada par pitanja o premijerovim partijskim drugovima…

9) Je li se Svetozar Marović okoristio od Zavale? Da li je i on bogat čovjek? Je li taj novac zaradio od plata na bezbrojnim funkcijama koje je godinama zauzimao? Ili od biznisa? Kakvog biznisa? Ćuti li da ne bi završio gdje i njegov brat? Ili da mu tamo ne bi završio sin? Jesu li Marović i Kuljača uhapšeni zbog borbe protiv korupcije ili je riječ o političkim igrama premijera koje mu garantuju bespogovornu poslušnost partijskih kadrova?

10) Zašto mnoge diplomate Milana Roćena zovu posljednji Staljinov brk? Vjerujete li da on ne stoji iza ekipe iz Granda? Jeste li ikada čuli da novoosnovana firma odjednom dobije sve tendere za izgradnju najvećih infrastrukturnih pojekata? Znate li koliko stotina miliona eura poreza koje svako od nas plaća je završilo na računima Bemaxa i Genexa? A koliko poreza su oni platili? Čiji džepovi se pune od šverca Kleopatre?

11) Vjerujete li da Duško Marković nema nikakve veze sa fabrikom cigareta u Mojkovcu? Jeste li na trafikama nekada vidjeli cigarete Tara? Šta mislite zna li bivši šef UDBE ko je ubio Duška Jovanovića? A, Raspopovića, Žugića, Baju Sekulića, Vanju Bokana…? I zna li zašto? Zna li on koliko novca svaki političar ima na računima u zemlji i inostranstvu? I šta mislite kakva je Markovićeva pravda, kako se on bori protiv korupcije i organizovanog kriminala?

12) Vjerujete li da Igor Lukšić ima petlje? Je li on donosio odluke kada je, najkraće u istoriji, obavljao funkciju premijera? Zašto ga zovu Rodni? Koga je Lukšić trebalo da zavara i čije poslove da sakrije?

A, sada malo o ekonomiji…

13) Koje fabrike rade? Šta je ostalo od privrede? Od čega živi većina građana? Koliko je siromašnih i gladnih? Ko je prodao KAP i Elektroprivredu i usrećio svakoga od nas pojedinačno novim porezima, višestrukim povećanjima cijene struje, praćenim smanjenjem zarada i penzija? Ko je donosio sve odluke o budućnosti privrede u posljednje dvije decenije? Da li je neko odgovarao zbog promašaja, očerupanih firmi i otpuštenih radnika? Da li su to bile greške i slučajnosti ili su firme namjerno prodate prijateljima premijera koji su ih isisali i ostavili prazne ljušture? Da li je Crna Gora spržena zemlja? Da li je spržila vlast ili opozicija?

A, sada i par najtežih pitanja…

14) Da li je Milo Đukanović glup čovjek? Da li on zna odgovore na prethodna pitanja? Ili je moguće da od svih u Crnoj Gori, samo “vječiti premijer” ne zna za šverc, lopovluk i kriminal? Šta je konkretno uradio da bi to zaustavio, odgovorne smjestio u zatvor i oduzeo im nezakonito stečenu imovinu?

I konačno…

15) Da li je premijer bogat čovjek? Je li se obogatio od plate? Da li on laže naciju kako bi sačuvao vlast i bogatstvo koje je stekao brutalnom krađom državnih resursa i uništavanjem budućnosti generacija koje dolaze? Da li će premijer uhapsiti sebe, svog brata, sestru i svoje prijatelje?

Da li vjerujete premijeru ili sopstvenim očima?

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")