stav

Vijesti iz zone (su)mraka

Požar ne priželjkujem ni simbolički, ali se nadam da će ,,plamen“ zahvatiti mnoga srca i probuditi nas iz letargije i nebrige za druge. Ma biće i to. Vidjećete.
0 komentar(a)
Vasove vode, Foto: Privatna arhiva
Vasove vode, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.05.2013. 10:08h

,,...Svi znaju ko sam ja da sam došao sa dna i zato grabim sve što mogu jer mi pripada/Ma znaju ko sam ja, Služba, Vojska, Murija i zato grabim sve što mogu jer mi pripada.“ Beogradski sindikat (BS)Vijek XXI. Jugoistočna Evropa, Zapadni Balkan. Ustavom deklarisana ekološka država Crna Gora, opština Berane, Mjesna zajednica (MZ) Beranselo.

Proces integracija u Evropsku uniju (EU), pregovori sa Evropskom komisijom. Otvoreno poglavlje 27 - Životna sredina, obavljeni eksplanatorni i bilateralni sastanci.

Poglavlja 23 i 24, koja se tiču borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, još nijesu otvorena. Kad će ne znamo. Ali se nadamo.

Već je 31. dan od kada je aktivan požar na nelegalnoj deponiji opasnog otpada Vasove vode. Još se ne nazire kada će biti ugašen. Ali se nadamo da hoće. Jednom. Još nije utvrđeno ni šta je uzročnik požara. Da li ljudski faktor ili je došlo do samozapaljenja? Ili makar javnost nije obavještena o tome. Obije opcije su realne, ali da ne prejudiciram. Pravda je spora, što se vidi i u ovom slučaju! Ali se nadamo da će nas ispoštovati. Kao i institucije sistema. Jednom.

Takođe, nemamo podatke da li je saslušan predsjednik opštine Berane, koji je u medijima, praktično prvog dana, iznio tvrdnju da je riječ o namjernom izazivanju požara. To je veoma bitno i da se stekne utisak o efikasnosti rada nadležnih. Uprave policije i tužilaštva, prije svih. A ovaj, samokandidovani, svjedok saradnik, mogao bi dati potpuno novu dimenziju cijelom problemu, koji je poprimio obim ekocida i svakako ulazi u domen ekokriminala. Mogao bi ukazati na pojedince koji imaju interesa da se na Vasovim vodama smanji količina otpada i produži period namjene za privremeno odlagalište. Ili na one koji su lošim upravljanjem doprinijeli da problem poprimi i prekogranični karakter.Nadamo se da jeste. I jedno i drugo i treće i četvrto...

Ovo je čisto važno istaći zbog suštinske povezanosti poglavlja 23, 24 i 27, jer je riječ o procesu, što podrazumijeva drugačiji, mnogo kompleksiniji i senzibilniji pristup, od pojedinačnih pojava.

Nadam se da većina građana Crne Gore počinje to shvatati i prepoznavati ličnu odgovornost za kvalitet životne sredine, ali i uspješnost i dinamiku pregovora sa institicujama EU. Nadam se da će i pokazati inicijativu, prije nego što budu dovedeni u poziciju u kojoj se već više godina nalaze npr. građani MZ Beranselo.

Koristim priliku da pozdravim građane Pljevalja i ukažem na problem alarmantnog stanja životne sredine u toj opštini. Nadam se da će i oni pokazati veće interesovanje za uslove u kojima žive i rade. Hoće, sigurno. Pitanje je dana.

Nemojte zamjeriti što iz Beransela prelazim i na druge krajeve ekološke nam države. To zato što se nadam da će iskra slobode sa Zelenog gumna zahvatiti i druge. I zato što volim svaki dio Crne Gore.

Da odmah budem jasan, požar ne priželjkujem ni simbolički, ali se nadam da će ,,plamen“ zahvatiti mnoga srca i probuditi nas iz letargije i nebrige za druge. Ma biće i to. Vidjećete.

Nego da se vratimo na Vasove vode i problem sa kojim žive građani Beransela i Berana. Koji ima suštinski životni značaj. I pitanje je opstanka. Opstanka vrste na ovim prostorima. Čovjeka.

Problem na kom su institucije sistema pokazale svu svoju nemoć. Ili moć, ako se posmatra iz drugog ugla, onog u kom privatni interes ima veći značaj od javnog.

Kako drugačije komentarisati to što, uprkos činjenici da Vasove vode ne ispunjavaju zakonom propisane uslove za privremeno odlagalište komunalnog otpada, što je vidljivo golim okom jer nema ograde, vage, redarske službe, kao što se vide i različite vrste posebnih tokova otpada, koji cijeloj lokaciji daju karakter nelegalne deponije opasnog otpada, lokalna uprava, sa sve svojim Javnim preduzećem Komunalno Berane, nastavlja insistirati na ovoj lokaciji?

Kako komentarisati to što Područna jedinica Uprave policije asistira Komunalnoj policiji na osnovu predloga Odluke koju Skupština opštine Berane nije usvojila?! Čak ni razmatrala! A ne zna se ni kad će. Ali hoće. Sigurni smo.

Ipak ono što najviše čudi jeste izostanak interesovanja tužilaštva, jer je riječ o ugrožavanju prava garantovanih članom 23 Ustava Crne Gore, kao i čitavog niza članova iz više važećih zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora, koji se tiču života u zdravoj životnoj sredini.

I ovdje ću još jednom pozdraviti građane Pljevalja. Shvatiće već oni zašto. Nadam se i lokalna uprava takođe. Što prije to bolje i za zdravlje ljudi i za prirodne resurse kojim raspolažu Pljevlja.

Da privedem kraju, ne smijem zaboraviti ni resorno Ministarstvo održivog razvoja i turizma, koje je dalo zeleno svjetlo beranskoj lokalnoj upravi na nacrt Odluke o privremenom odlagalištu, što je zloupotrijebljeno prilikom traženja asistencije od Uprave policije PJ Berane, isto kao dopis bivšeg ministra prošlog ljeta. Ono je zasluženo što imamo i primjenjujemo Zakon.

To što nemamo zatvoren sistem pravilnog upravljanja otpadom - nije strašno. Zato imamo preko 300 neuređenih smetlišta širom Crne Gore, mahom pored puteva.

Imamo i Vasove vode, nelegalnu deponiju opasnog otpada na samom obodu međunarodno zaštićene rijeke Lim. I legalne deponije tik uz korito još ,,zaštićenije“ rijeke Tare.

O otpadu u ,,nezaštićenim“ vodotocima da ne pričam.

Ipak nadamo se da će biti bolje. Nada posljednja umire.

Molimo vas ugasite mrak.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")