O prostoru rode

Aveti Budve nad Durmitorom

Zdrav razum građana u ocjeni očiglednih propusta, manipulacija, mahinacija, korupcije i sličnih dostignuća u planiranju prostora u Crnoj Gori, nije predviđen kao dio zakonske procedure
76 pregleda 5 komentar(a)
Durmitor, Foto: Vijesti online
Durmitor, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 10.05.2013. 11:02h

Već pet, a možda i nešto više, godina radi se Detaljni plan posebne namjene područja Durmitora. Izrada plana je povjerena jednoj stranoj firmi koja je nosilac ugovora i jednoj planerskoj firmi iz Podgorice, koja je, uobičajeno rečeno, podizvođač. Veliko područje, važan plan, dragocjeni prostor. Raznovrstan. Neprocjenjiv prostor i neprocijenjen prostorni kapital Crne Gore.

Izrada ovoga planskog dokumenta započeta je za prethodnog (jednog od) mandata aktuelnog ministra održivog razvoja i turizma. Krenulo, pa stalo. Promijenio se ministar, a to je imalo neki neobičan uticaj na planere. Da li zbunjujući, da li demotivišući, nijesam snvatila. Tek, za vrijeme prethodnog ministra, g. P. Sekulića, bilo je riječi i o raskidu ugovora za izradu navedenog plana. Da li zbog nepoštovanja ugovora, da li zbog brojnih primjedbi na kvalitet materijala urađenih faza, ili je još nešto po srijedi, ko će znati. Zapravo, javnost bi trebalo da zna, od početka do kraja izrade plana, Ali građani, privrednici, stručna javnost malo su, ili ni malo uključeni tokom izrade plana. Tako, oblast planiranja prostora u Crnoj Gori, postaje tamni vilajet. Kad se uradi nacrt plana i dođe trenutak da se javnost upozna sa sadržajem plana i ponuđenim rješenjima, dolazi trenutak "uključivanja građana".

Po važećem Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, obrađivač je dužan da razmotri primjedbe i sugestije građana i na njih odgovori, ali ne i da ih usvoji. Kakve god bile. I tako, plan po plan, rasprava po rasprava nastaje brutalno nasilje nad prostorom i građanima. Naravno, sve po zakonu. Zdrav razum građana u ocjeni očiglednih propusta, manipulacija, mahinacija, korupcije i sličnih dostignuća u planiranju prostora u Crnoj Gori, nije predviđen kao dio zakonske procedure. Takođe se ne računa ni onaj dio planera koji nijesu ispravno (partijski) pozicionirani. Znanju i referencama čast, ali snalažljivi su na djelu. I na vlasti.

I tako, slijedeći predviđene procedure, stigosmo do javne rasprave Prostornog plana posebne namjene područja Durmitora. U ovom tekstu, pažnju ću usmjeriti na jedan mali dio pomenutog plana u blizini Crnog jezera, Ivan do. O kome sam već pisala u kolumni Ivandolska priča, od 31.8. 2012.g.

U ovom turističkom naselju, koje je počelo da nastaje prije više od pola vijeka, ima sedamdesetak vikendica i nekoliko kuća u kojima vlasnici žive preko cijele godine. Većina kuća je izgrađena sa dozvolom. Neke, novije, čeda tranzicije i bolećivosti opštinskih službi, izdvajaju se pretjeranim dimenzijama horizontalnih i vertikalnih gabarita. Ostale građene strukture su uglavnom usklađene sa pejzažom. U centru naselja je kamp "Ivan do", koji postoji više od četvrt vijeka. Kroz Ivan do prolazi glavna planinarske staza prema Bobotovom kuku, Jablan jezeru, Crvenoj gredi, Ališnici. Planinarska, odnosno pješačka magistrala. Nadahnuti obrađivači rečenog Detaljnog plan posebne namjene područja Durmitora pretvoriše ovu planinarsku magistralu u pravu magistralu za drumski saobraćaj. Još prošle jeseni, interesujući se da li je za prostor kampa u Ivan dolu uvršten postojeći urbanistički projekt, bila sam u firmi CAU, koja je domaći dio planerskog tandema. Tada sam uočila da je saobraćajno rješenje, a i mnogo šta uz to u Ivan dolu dato planerski neutemeljeno. A u brojnim elementima suprotno postojećim funkcijama, izgrađenim strukturama i pejzažu ovog turističkog naselja. I sugerisala obrađivaču da otkloni nedostatke. Svi tada uočeni nedostaci u detalnjnoj razradi za naselje Ivan do, uredno su stigli na javnu raspravu.

Prvo, nije urađena analiza planinarskih i pješačkih puteva. Drugo, nije urađena anketa sa vlasnicima zgrada i korisnicima prostora. Treće, nije urađena analiza vizura. Četvrto, nije uzet u razmatranje urbanistički projekt koji je vlasnik kampa "Ivan do" sam finansirao i po kome uređuje prostor od oko 1,5 ha. Peto, katastarske parcele su sasvim neobavezno tretirane (konkretno, jednom vlasniku je parcela smanjena za trećinu i pripojena šumskom pojasu, drugome je cijela parcela, zajedno sa kućom, pripojena susjedu, trećem je poklonjen pješački put širine 3m itd.). Šesto, planer se ne pridržava važeće odluke da u zoni Ivan dola nema više gradnje, te da je moguća samo zamjena postojećih objekata. Tako je predviđeno da se izgradi više novih objekata, kojim bi se znatno zatvorio vidik, zagušio prostor i do kraja uništio kvalitet turističkog naselja. Sedmo, osim pretvaranja pješačke ulice u nepotrebnu gradsku saobraćajnicu, planer je jedan dio ove saobraćajnice trasirao bez analize i ikakvog stručnog opravdanja. Istovremeno je napustio kraću, funkcionalniju i opravdaniju trasu, koja je postojala u ranijoj regulaciji. Osmo... dvadeseto... trideseto...

Ali, vrhunac arogantne neodgovornosti spram prostora i konkretnog plana obrađivač je pokazao ignorisanjem glavne funkcije ovoga prostora. Funkcije najvažnijeg planinarskog puta i oko njega formiranog naselja za odmor. Umjesto glavne pješačke staze koja prolazi kroz Ivan do prema više planinarskih odredišta, planirana je gradska saobraćajnica ukupnog profila oko 10m. Time se poništava glavna finkcija – pješačka i planinarska staze koja se koristi i kao kolski prilaz do vikendica. Dvije bitne okolnosti izazivaju nedoumicu u pogledu: ili kompetentnosti planera za ovakve vrste planova ili prikrivenih motiva koji mogu ukazivati na koruptivne radnje.

Prva okolnost je da planer uopšte nije uradio analizu pješačkih i planinarskih pravaca kao primarne saobraćajne funkcije u ovom prostoru. Druga, da se nije bavio funkcijom turističkog naselja i programa razvoja ove funkcije. Konkretno, anketom je bilo moguće precizno utvrditi koliko vlasnika vikendica bi bilo zainteresovano da se uključi u neke od vidova turističkih projekata. Već postoji recepcija u autokampu, koja bi mogla da bude i recepcija turističkog naselja. Postoji objekat koji vlasnik kampa planira da pretvoti u restoran. Da li bi vlasnici, uz povoljne kredite, bili zainteresovani za toplifikaciju naselja? Da li neko od vlasnika postojećih vikendica ima sopstvene programe za unapređenje turizma? Planer se nije dao smetati ovakvim sitnicama. Očigledno je da je glavna svrha detaljne razrade za područje Ivan dola, zapravo da se se ucrtaju lokacije nekoliko novih objekata. Usputna šteta po prostor, u vidu ometanja vidika, zagušenja prostora i narušavanja kvaliteta turističkog naselja je suštinski doprinos ovoga plana. Ograničenost prostora kolumne uslovila je tek prikaz djelića Detaljnog plan posebne namjene područja Durmitora. Plan, bez ikakve sumnje, obećava. Aveti Budve nad Durmitorom. Ako ih ne zaustavimo.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")