Stav

Marović opet ratuje za mir

Jedini koji su se vidljivo i lako vratili u ratne devedesete su TVCG i jedan od njenih stvarnih urednika, Svetozar Marović. Pravi povratak korijenima! Vidjevši da je situacija vanredna i da je “vrag odnio šalu”, šefovi režima su uređivanje TVCG preuzeli od svojih medijskih namjesnika
84 komentar(a)
Marović Vujanović, Foto: Zoran Đurić
Marović Vujanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.04.2013. 06:51h

Pobjeda Miodraga Lekića predstavlja ključni korak Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji, a odbrana izborne pobjede svim demokratskim sredstvima, legitimna je u čitavoj demokratskoj Evropi. Mirni protesti protiv dokazane izborne krađe, u kojima će učestvovati cijela demokratska Crna Gora, reći će Briselu da se crnogorska opozicija i čitav civilni sektor zalažu za iste one vrijednosti na kojima je utemeljena sama EU – na slobodnim izborima, na demokratskoj volji većine i na nekorumpiranim institucijama.

Na ovu odlučnost većinske Crne Gore - da se izborna pobjeda odbrani svim demokratskim sredstvima, pa i mirnim protestima - režim odgovara proizvodnjom straha, potpirivanjem međuetničke i međukonfesionalne mržnje, i orkestriranim lovom na vještice u svim režimskim medijima.

Režim pokušava da zastraši javnost lažima da je upravo opozicija ta koja ugrožava evropske integracije i koja želi da Crnu Goru vrati u devedesete.

U suštini, crnogorski režim tvrdi da će nas ćutanje tužilaštva o aferi “Snimak” i mirenje građana sa izbornim krađama DPS-a odvesti u Evropu. Vidite li, kažu oni, da nas je to ćutanje tužilaštva, nečinjenje sudstva, i mirenja javnosti sa različitim krađama, dovelo do statusa kandidata za EU i NATO.

A sa druge strane, snagom svih svojih medija, režim se trudi da isprepada narod lažima da će svaka akcija opozicije protiv izbornog kriminala i da će opoziciono delegitimisanje korumpiranih institucija izazvati integracioni zastoj, nestabilnost, i da će vratiti državu u devedesete.

Kakav pečatni balkanski bezobrazluk!!! Jedini koji su se vidljivo i lako vratili u ratne devedesete su TVCG i jedan od njenih stvarnih urednika Svetozar Marović. Pravi povratak korijenima! Vidjevši da je situacija vanredna i da je “vrag odnio šalu”, šefovi režima su uređivanje TVCG preuzeli od svojih medijskih namjesnika.

Pa nam je TV Dnevnik opet postao pun takozvanih “komentarisanih izvještaja”, opet je na TVCG zacarilo “patriotsko novinarstvo” sa dubrovačkog ratišta, opet se crnogorči onako kako se na početku rata srbovalo. Opet je Svetozar Marović krenuo u ratovanje za mir!

TVCG je počela da otvoreno prijeti opoziciji, i to pojedinačno. Za početak, TVCG se personalno obrušila na Gorana Danilovića, iako iza svih stavova i ocjena koje je šef Izbornog štaba do sada iznio, stoji cjelokupan Demokratski front.

I krenula je TVCG da iz sve snage ponovo raspiruje međunacionalni razdor. “Demokratski front mrzi Rožaje!”, govore čelnici DPS-a, partije koja već dvadeset godina uništava i pljačka taj grad.

Sve te sramne i protivzakonite stvari TVCG radi zato što su njeni stvarni urednici premrli od straha! Prepali su se od mirnih protesta, premrli su od evropskih zahtjeva crnogorske opozicije,uspaničili su se od narastajućeg razumijevanja Brisela za naše demokratske zahtjeve.

A dok Marović ponovo ratuje za građanski mir, razne diplomate sa režimskog čiviluka su mu se, nažalost, pridružile. I krenule su, preko ekrana TVCG, sa akcijom pritiskanja opozicije da prizna izbornu krađu! Ovi neprimjereni javni pritisci imaju isti cilj kakav je imala i čestitka Nebojše Radmanovića – da se podrži režim prije nego što narod izađe na ulicu i prije nego što građani tako shvate koliko je velika, koliko je ogromna većina spremna za promjene u Crnoj Gori.

Jednom riječju, cilj čitave ove ekspertsko-diplomatske mobilizacije je istihitna podrška crnogorskom režimu, prije nego što postane kasno.

Na kraju, u interesu javnosti, a u ime sjećanja na pravila one “čojske” Crne Gore: onaj ko se predstavlja za evropskog eksperta za Crnu Goru, a ko je ćutao kao riba dok je tutnjala afera „Snimak“, u kojoj su nam čelnici DPS-a najavili i objasnili kako će nas pokrasti – taj neko nema nikakvo pravo da nam popuje o demokratiji i da nam dijeli evropske lekcije.

Politički je neozbiljno i veoma je uvredljivo da se taj isti „ćutolog“ sada javlja i traži od opozicije i od građana Crne Gore da prihvate odluku DPS-ove izborne komisije, dakle da priznaju izbornu krađu.

Građani Crne Gore i Demokratski front, takve “ekspertske savjete” ovoga puta sigurno neće prihvatiti.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")