Stav

Za društvo okrenuto čovjeku

Pojava monografije “Upravno sudski postupci Crne Gore” autora prof. dr Đorđija Blažića, redovitog profesora i dekana Fakulteta za državne i evropske studije u Podgorici, predstavlja pravi naučni dar crnogorskoj pravnoj književnosti i pionirski poduhvat u ovoj naučnoj oblasti
0 komentar(a)
Đorđije Blažić, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Đorđije Blažić, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 09.03.2013. 10:21h

Prof. dr Đorđije Blažić: “Upravno sudski postupci Crne Gore”, FDES, 2012.

Cjelokupna autoritativna djelatnost upravne vlasti mora biti podvrgnuta ideji vladavine prava, zasnovanoj na načelima pravičnosti, kako u postupku regulacije tako i u postupcima ostvarivanja primjene i zaštite ljudskih prava i legitimnih interesa, ali i strogim pravilima procesnog prava tokom upravno sudskih postupaka čiji izraz je afirmacija suštine, prirode i smisla upravne stvari – forma datta esse rei, djelujući po principu socijalne obligacije i javnog servisa.

Pojava monografije “Upravno sudski postupci Crne Gore” autora prof. dr Đorđija Blažića, redovitog profesora i dekana Fakulteta za državne i evropske studije u Podgorici, inače vrsnog poznavaoca i priznatog stručnjaka osobito nauke upravnog prava ali i ustavnog prava, kao i sistema cjelokupnog javnog prava, predstavlja pravi naučni dar crnogorskoj pravnoj književnosti i pionirski poduhvat u ovoj naučnoj oblasti. Napisana je sa izvanrednim darom metodološkog pristupa i sistematike u organizaciji građe, što je pravi didaktiči poduhvat koji nije izgubio iz vida čovjeka kao ljudsko biće i njegova subjektivna prava i interese, kao i fenomene organizacije privredno pravnih subjekata društva u javno pravnoj interakciji sa upravno sudskim organima i javnim službama.

Autor sa osobitim senzibilitetom predočava aksiološke atribucije i gnoseološke elemente ustanova upravno sudskog postupka, njihove pravne prirode i načela otkrivajući nam fenomene i teleološku orijentaciju dinamičkih svojstava upravno sudske procedure u kojoj se oživljava statika materijalnog prava. Rad sadrži znalačko razmatranje distinkcija ustanova upravno procesnog prava od sličnih institucija i načela drugih grana procesnog prava, naročito građanskog i krivičnog.

Monografija je opremljena primjerima obrazaca pojedinačnih akata koje tokom sudskog postupka donose nadležni organi čime približava složene procesne ustanove pragmatičnim potrebama. Isto tako, ova izuzetno korisna publikacija sadrži međunarodna dokumenta – rezolucije i preporuke Savjeta Evrope u oblasti upravno procesnog prava što je od velikog značaja za njihovu primjenu na neposredni način po osnovu načela suprematije i prvijenstva nad nacionalnim izvorima. Poseban doprinos dat je viziji obogaćivanja postojećih načela upravno sudskog postupka putem naučnih smjernica za dogradnju tog sistema – de lege ferenda, kao i bogata bibliografija aktuelne teorijske i praktične literature i izvora u oblasti upravno procesnog prava u međunarodnim i nacionalnim okvirima.

Toplo pozdravljamo pojavu navedene monografije prof. dr Đorđija Blažića, plodnog pravnog pisca, univerzitetskog nastavnika i javnog djelatnika i rado je preporučujemo nosiocima sudskog i advokatskog reda, javnim i državnim službama, teoretičarima i praktičarima, kako u naučno-stručne, tako i za edukativne svrhe. Njome autor sebe potvrđuje kao afirmisanog znalca i eksperta, čija znanja, kao i svih drugih kompetentnih ljudi u različitim oblastima humanističkih znanosti, treba Crna Gora da koristi u izgradnji projekta savremene organizacije društva okrenute čovjeku i njegovim ljudskim potrebama.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")