EVROPA KOD KUĆE I VANI

Kancelarka mora ostati

Politička polarizacija u SAD, koja je dovela Trampa na vlast, već jako zahvata i države EU. Mržnja i strah, koje su američko društvo pocijepale na dva nepomirljiva tabora, sve više obilježavaju i klimu sa ove strane Atlantika
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2018. 07:00h

Ko danas svijetu nudi goru sliku: Amerika ili Evropa? Tužno, neutješno takmičenje. Već mjesecima vlada Donalda Trampa na granici SAD sa Meksikom razdvaja familije. Tek kad je bura prostesta prerasla u orkan zgražavanja, predsjednik SAD je odobrio djeci da ostanu sa svojim roditeljima.

Na Mediteranu brodovi-spasioci i jedan kontejnerski, sa stotinama izbjeglica, čekaju na dozvolu da uđu u bilo koju evropsku luku. Ali tek nakon dugih dana i noći čekanja i strepnje, Malta, Španija i Italija su se smilovale upašenim brodolomcima iz Afrike. Neka se, moliću, Libija brine o njima, o tome „ljudskom teretu“, kaže italijanski ministar policije! Pa mu njemački CSU pritiče u pomoć. Jer želi da okonča „azil-turizam“ na granicama Njemačke. Ali CSU pritom ne pikira isključivo izbjeglice. Skoro pa otvoreno su oni krenuli da sruše kancelarku, iako na sva usta to demantuju.

MMW: „Merkel Muss Weg!“ glasi borbena parola: Merkel mora ići! To je, po tvrdnji bavarske lokalne štampe, izgovorio niko drugi do ministar privrede Bavarske, Franc Jozef Pširer, na jednoj seoskoj zabavi u Donjem Algoju, u krugu prijatelja. I umjesto da demantuje, ministar pisanim putem zauzima poziciju: „Mislim da su vremena uspjeha kancelarke Merkel prošlost“.

Što očigledno misli i njegov šef, premijer Bavarske, Markus Zeder. Njega vodeća njemačka štampa citira rečenicom: „Na moju završnu konvenciju, pred oktobarske izbore u Bavarskoj, neću pozvati kancelarku nego jednog kancelara“. A taj se zove Sebastian Kurc, kancelar Austrije, i već je potvrdio svoje učešće na skupu. Obojica žele da sruše Angelu Merkel, ako ikako može: odmah. Muškarčine u CSU su ubijeđene da se sa njom više izbori ne dobijaju. Merkel je izgubila osjećaj za atmosferu u zemlji, kažu. No, začudo, jedno ispitivanje javnog mnjenja berlinske „Forsa“ pokazuje da je u Bavarskoj samo 38% građana zadovoljno radom M. Zedera, a radom kancelarke i dalje 43%. A čak 68% upitanih Bavaraca smatra da je nastojanje Merkel da obezbijedi evropsko rješenje izbjegličkog problema - dobra ideja. Istina je da se u politici kancelarke ipak puno toga može kritikovati. Ali u politici prema izbjeglicama je odavno zauzela čvrste pozicije, koje ništa zajedničkog nemaju sa njenim prvobitnim stavom nazvanim „Kultura dobrodošlice“. Stoga je onaj, ko sada, u sadašnjoj situaciji, radi na rušenju Merkel - neodgovoran. (...)

Politička polarizacija u SAD, koja je dovela Trampa na vlast, već jako zahvata i države EU. Mržnja i strah, koje su američko društvo pocijepale na dva nepomirljiva tabora, sve više obilježavaju i klimu sa ove strane Atlantika. Što se nigdje bolje ne vidi nego u Italiji. Zato je nesreća kad se i Njemačka gura u političko raslojavanje i cijepanja. Merkel zastupa razumnu politiku centrizma, protiv nacionalista. Ona se zalaže za liberalni, na pravilima utemljeni međunarodni poredak. Znači: protiv svega onog što zastupaju Tramp, V. Orban i Mateo Salvini.

U CDU osjećaju ozbiljnost situacije. Premijer sjeverne nemačke države Šlezvig-Holštajn, Daniel Daniel Ginter (CDU), se žali: „Ono što CSU stvarno želi je da gurne CDU na desno, protiv Evrope“. Jeste da savezna ministarka odbrane Ursula baronica od Lajena (CDU) ima pravo da kaže da se puno toga mora bolje uraditi u politici migracije, ali kaže i da „odbacivanje regulisanog multilateralizma pogadja CDU u srž“. Vođstvo CDU vidi kako Tramp podržava i podstiče evropske desne populiste te nacionaliste. Njegov ambasador u Berlinu je javno, glasno i jasno, rekao da je sa tim zadatkom i stigao u Njemačku. Tramp hoće da oslabi EU, a i on vidi da niko bolje od A. Merkel ne predstvalja multilateralizam i liberalni internacionalizam Evrope.

Akcijom rušenja Merkel mi danas doživljavamo frontalni napad na liberalnu, proevropsku i otvorenu Njemačku. To je i njemački SPD shvatio, pa je prošle sedmice sa svoje berlinske centrale skinuo crveni barjak i digao plavu zastavu EU. Socijaldemokrate su politički protivnici Merkel, ali su u odbrani evropske ideje čvrsto na njenoj strani.

Drži se još centar Njemačke. Ali nacionalisti su sve glasniji. Prije svega AfD. A sada sve više i južanjačka CSU. Što je po berlinskim i hamburškim sjevernjačkim anketama ne osnažuje. A ni Merkel još nije poklekla. U jordanskom Amanu je rekla: „Na strani sam onih koji žele otvorenu zemlju.“ Nažalost, ovakva rečenica više nije normalnost ni sa ove, ni sa one strane Atlantika.

(Die ZEIT) Prevod: Mirko VULETIĆ

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")