STAV

Daleko od pacijenata

Upravo dok pišem ovaj tekst, u KCCG call-centar provjerava ko će od zakazanih pacijenata doći na pregled
86 pregleda 3 komentar(a)
Stetoskop, doktori, ljekari, Foto: Shutterstock
Stetoskop, doktori, ljekari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.06.2018. 07:41h

Prednosti kompjuterizacije primarne zdravstvene zaštite osjetili su isključivo pacijenti koji su imali sreću da se registruju kod jednog izabranog doktora, bez preregistracije. Veliki broj pacijenata i danas sate provodi po čekaonicama domova zdravlja, čekajući da ih primi danas jedan, sjutra drugi doktor, jer mnogi odlaze na specijalizacije i u inostranstvo.

Nedavno je Sindikat doktora medicine objavio podatak da je, od 2014. do početka juna ove godine, crnogorsko zdravstvo napustilo 97 doktora, uz najavu da se proces nastavlja. Njih preko 50 je napustilo Crnu Goru, dok oko 35 radi u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Lično sam pozdravila uvođenje elektronskog zakazivanja pregleda, zbog dodjele termina. Mnogo puta sam u čekaonicama KCCG presjeđela od 07 do 14 h, jer su tehničari i drugi doktori uvijek preko reda uvodili svoje PG prijatelje. Upoznala sam pacijente sa sjevera Crne Gore koji su zbog jednog pregleda konačili u Podgorici i po dvije noći.

Prije 35-40 godina redovne kontrole na sarajevskim klinikama zakazivane su u preciznim terminima, iako su se koristile sveske, a za slučaj da doktor najavi izostanak, sestre su telefonski obavještavale pacijente.

“Reformatori” se žale da svi pacijenti u KCCG ne iskoriste zakazani termin, što nije iz hira, nego ih, najčešće, muka tjera da posjete privatne zdravstvene ustanove, kako bi što prije došli do dijagnoze i započeli liječenje. Primjera radi, u Nikšiću se za EHO abdomena elektronskim zakazivanjem čeka po 3-4 mjeseca, što je prije reforme bilo maksimalno dva mjeseca. Ili je broj pacijenata udvostručen, ili je dnevna norma radiologa podešena na njihov način?!

Direktorka KCCG priča o “praznom hodu” doktora, koji sjede i “čekaju zadnje pacijente”. Oktobra prošle godine, u potpuno praznoj čekaonici neurološke ambulante sjeđela sam sat vremena i čekala moj elektronski termin. Svi tehničari, na šalteru i oni koji se šetkaju sa karticama za otvaranje vrata, nijesu odgovorili ni na jedno moje pitanje. Ta pustoš i tišina na mene kao pacijenta djelovala je zastrašujuće, kao da nijesam u zdravstvenoj ustanovi! Zar je disciplina u KCCG preko noći dostigla taj nivo, da me, makar iz dosade, nijesu ranije prozvali?!

U Nikšiću sam nedavno posjetila dermatološku ambulantu. Nije mi poznato da li je ko izostao, ali mi je ljudska obaveza da kažem da je organizacija prijema i pregleda na najvišem mogućem nivou. Sam kontakt sa sestrom i doktorkom rasterećuje pacijente.

Upravo dok pišem ovaj tekst, u KCCG call-centar provjerava ko će od zakazanih pacijenata doći na pregled. Vele da su se dosjetili i smislili “dobru stvar”, koja će brisanjem pacijenata osloboditi termine drugima. Time se otvara mogućnost da danas prijavljeni pacijent dobije samo pet dana čekanja, umjesto da govorna mašina na upražnjeno mjesto upiše posljednjeg pacijenta sa ukupne liste čekanja i, naravno, o tome ga obavijesti! Biće mjesta i za prijatelje, kao uvijek!

Kako sa mašinom da se sporazumiju na hiljade pacijenata koji imaju oštećen vid ili sluh, reumatične ruke, druge vidove invalidnosti, slabo se snalaze sa telefonom ili ga uopšte nemaju, koji su nepismeni,... koji nemaju sopstvenu “sekretaricu” da tri dana čeka poziv iz KCCG?! Nadležne u vrhu zdravstvenog sistema interesuju aplikacije, broj recepata,... itd, a sve su dalje od pacijenata!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")