Stav

Još bolujemo od neslobode

Crna Gora će dobiti svoju državno-demokratsku zrelost onoga trenutka kada dođe do demokratske promjene vlasti koja će otvoriti proces smjenjivosti vlasti, bez većih društvenih trauma
3 komentar(a)
Crna Gora, zastava, Foto: Flickr
Crna Gora, zastava, Foto: Flickr
Ažurirano: 22.12.2012. 09:59h

I

Crnogorsko društvo se nalazi u procesu otvaranja koje će rezultirati prožimanjem sa drugim i drugačijim na nepoznatom nivou, što ovu neosporno korisnu socijalnu dinamiku čini i opasnom ukoliko joj se ne pristupi na pravi način. Da bi naše društvo ’’preživjelo’’ interakciju i integraciju koja slijedi, mora biti integrisano iznutra. Integrisanost ne znači jednoumlje. Naprotiv, do jedinstva se dolazi kroz svestranu slobodnu borbu mišljenja koja podrazumijeva razmah kritičke misli u svim oblicima i na svim područjima. Samo se tako otklanjaju zablude, dolazi do objektivnih uvida u stanje stvari, i realnog projektovanja društvenih akcija. Tu smo mi u velikom zaostatku, odnosno - crnogorsko društvo još uvijek boluje od neslobode.

II

Hrišćanstvo se suprostavlja ljudskoj prirodi, ali ima potrebu da je prosvijetli i preobrazi, kao što se i ljudska priroda suprostavlja hrišćanstvu pokušavajući da ga izopači. Ova misao Nikolaja Berđajeva je na mene ostavila snažan utisak. Na osnovu sopstvenog uvida, možda je i suvišno da istaknem skromnost, iznosim stav da je hrišćanstvo nešto najdublje i najljepše što sam do sada upoznao. Misleći da ovu smjelu tvrdnju kazujem na pravom mjestu i da će uslijediti interesantna rasprava, dobih otrežnjenje. Nervozna reakcija sa salvom izlizanih ’’protivargumenata’’, kojima u osnovi stoji političko svrstavanje. Naše društvo nije spremno za ovakve teme bez negativnih posljedica po one koji ih otvaraju, jer se na njih gleda kroz vizuru dnevne politike. Suvišno je reći koliko to negativno utiče na društveni dijalog i koheziju.

III

Crna Gora će dobiti svoju državno-demokratsku zrelost onoga trenutka kada dođe do demokratske promjene vlasti koja će otvoriti proces smjenjivosti vlasti, bez većih društvenih trauma. Meni se ovo, van svake sumnje, javlja kao istinit iskaz. Međutim, kao istinit mi se čini i zaključak da do ovoga neće brzo doći. Razlike u shvatanju politike i ozbiljnosti organizacije i kadrovskog potencijala između vlasti i alternative/a, su i dalje velike. Dalje razloge za ovo predviđanje neću iznositi jer bi spisak i argumentacija bila podugačka. Crnoj Gori je potrebna alternativa koja je u stanju da garantuje i dalje razvija građanski koncept uređenja države, koja ima jasne spoljno-političke prioritete, koja nudi bolja personalna rješenja od konkurencije i koja je sa obije noge utemeljena u Crnoj Gori. Ovo traži da se populizam ostavi po strani i da se zasuču rukavi. Nažalost, jasnu želju u tom pravcu ne mogu da uočim.

IV

Onaj ko u duhovnoj atmosferi koja se opire širi nove ideje što su u protivrječnosti sa naslijeđenim predrasudama, mora očekivati da njegov lični život bude time katkad pomućen i povrijeđen. Koliko su nadolazeće generacije snažne da odbace krajnjosti koje im se nude i da nametnu autentičan pogled na stvarnost koju će suštinski i oblikovati? Želim da budem optimista.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")