U MREŽI

Novogodišnja rezolucija

Zamislite da se od 1. januara 2013. svi kriminalci plaše da će završiti u zatvoru, bez obzira na funkciju, političke i druge veze
180 pregleda 12 komentar(a)
ranka carapic, Foto: Blogofanzin.blogspot.com
ranka carapic, Foto: Blogofanzin.blogspot.com
Ažurirano: 08.12.2012. 12:46h

Novogodišnju noć mnogi očekuju sa nadom da im naredne godine bude bolje i često baš tog dana sebi i drugima obećavaju da će se promijeniti. Neki kažu da u novoj godini ostavljaju cigarete, neki počinju da uče, neki govore da će više vremena provoditi sa porodicom ili posvetiti sebi...

A šta bi se desilo kada bi Ranka Čarapić, vrhovna državna tužiteljka, odlučila da od nove godine počne da radi svoj posao?

Neko će reći da jedna osoba ne može sve sama i da mnogo toga zavisi od policije i sudstva. Ali vrhovna državna tužilteljka bi mogla da goni korumpirane policajce, sudije, a i tužioce. I ne bi bila sama u toj borbi, jer ima mnogo časnih službenika, a većina građana neće da ćuti i plaća bogaćenje kriminalaca.

Možete li zamisliti Crnu Goru sa šeficom tužilaštva koja štiti javni interes?

Zamislite da se od 1. januara 2013. svi kriminalci plaše da će završiti u zatvoru, bez obzira na funkciju, političke i druge veze. Zamislite da svako od njih strahuje hoće li mu policija upasti u stan, a država oduzeti imovinu stečenu kriminalom. Zamislite kada bi ministri, direktori, funkcioneri, službenici, privrednici... znali da zbog korupcije mogu odgovarati.

Zamislite da ministri i direktori koji su privatizovali Kombinat aluminijuma, Željezaru, Elektroprivredu i mnoge druge firme budu uhapšeni, da imovina bude vraćena državi i da preduzeća budu prodata investitorima koji poštuju zakone i ugovore, ulažu i zaista otvaraju nova radna mjesta.

Zamislite da za svaki cent ugradnje na našim računima za struju, gorivo, telefon, vodu... neko snosi posljedice i da nam naše pare - date za korupciju - budu vraćene.

Zamislite da sav novac koji je nezakonito završio u privatnim džepovima bude vraćen u budžet. Koliko bi to bilo novih škola, vrtića, bolnica. Zamislite da nezakonite i štetne odluke da vraćamo tuđe dugove budu stavljene van snage i da ne moramo da se zadužujemo.

Zamislite da odete u inostranstvo i neko vam čestita što dolazite iz zemlje koja je uhapsila vodeće šefove organizovanog kriminala u regionu koji djeluju iz Crne Gore. A zamislite da su sa njima u zatvoru i šefovi policije i državne bezbjednosti koji su sa njima sarađivali.

Još zamislite i da se tužilac pozabavi organizovanom krađom izbora, manipulacijom biračkim spiskovima, kupovinom glasova građana, ali i odbornika, poslanika, pa i šefova nekih partija.

Zamislite da kriminalci idu u zatvor, a ne na funkcije. Ne bi imao ko da sačini Vladu, a pitanje je da li bi i Skupština imala kvorum.

Zamislite da istu novogodišnju rezoluciju donese i Đukanović: da niko nije iznad zakona i da svi koji su krali idu u zatvor. Možete li stvarno to da zamislite? Ali stvarno?

Možete li ga zamisliti kako ćutke dozvoljava tužilaštvu da vršlja po poslovima koje je on sklapao? Kako se oprašta od familije, kumova, prijatelja, poslovnih partnera, pa im se na kraju i sam pridružuje?

Samo jedna osoba bi mogla promijeniti Crnu Goru, ali to neće biti Vrhovna tužiteljka, jer ona zna da nije zato postavljena na tu funkciju: niti bi bilo Ranke, da nema Mila, niti Mila da nema Ranke. Perfektna simbioza.

Ali to može i mora biti svako od nas običnih građana koji plaćamo troškove njihovog bogaćenja. Svi mi imamo pravo i obavezu da tražimo bolju Crnu Goru. Sve je više nas koji sve više plaćamo, a sve manje imamo da izgubimo ako dignemo svoj glas protiv kriminala. I koliko god trajalo, sve ima svoj kraj.

Ničija nije gorjela do zore, a kada se njihova ugasi, biće im mračno (kao) u zatvorskoj ćeliji.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")